Stare jabłka i gruszki tworzą bezkaloryczną substancję.
Holenderska firma Fooditive przekształca resztki jabłek i gruszek, wraz z kawałkami owoców nienadającymi się do supermarketów, w słodzik niezawierający substancji chemicznych.
Obecne substytuty cukru są uważane za rosnące zagrożenie dla środowiska; sztuczne słodziki nie są wchłaniane przez nasze ciała ani całkowicie usuwane przez oczyszczalnie ścieków, co oznacza, że te słodziki trafiają do rzek i oceanów, potencjalnie szkodząc życiu roślin i zwierząt wodnych.
Zwykły cukier trzcinowy jest przyczyną globalnych problemów zdrowotnych, a jego uprawa odbija się również na środowisku, wymagając intensywnego zużycia wody i powodując erozję gleby i zanieczyszczenie spowodowane przetwarzaniem trzciny cukrowej. Naturalne słodziki, takie jak miód, mają swoje własne komplikacje. Wiadomo, że Stevia, naturalny słodzik pochodzący z rośliny Stevia rebaudiana, ma gorzki posmak, więc firmy produkujące napoje, które używają stewii często mieszają ją z innymi sztucznymi środkami słodzącymi.
Fooditive, założony przez naukowca żywności Moayada Abushokhedima, ma być naturalną alternatywą dla innych opcji słodzików – ma być zdrowy dla naszej planety i naszego ciała. Fooditive zabiera jabłka i gruszki trzeciej klasy - te z brązowymi plamami lub bez kolorów, które nie byłyby sprzedawane w supermarkecie - od lokalnych holenderskich sadowników, wraz ze skrawkami owoców i ekstrahuje naturalną fruktozę w procesie fermentacji. Ostatecznym rezultatem jest bezkaloryczna substancja słodząca.
- źródło: freshplaza.com / https://www.fooditive.nl/
- foto: fastcompany.com
Najnowsze komentarze