Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

30 maja – Światowy Dzień Soku

Dzień Soku obchodzony 30 maja na całym świecie jest okazją aby celebrować soki. Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) aktywnie włączyło się w świętowanie tego ważnego dnia poprzez: promocję Dnia Soku w STACJACH RADIOWYCH: Radio Zet, Meloradio oraz w Chili Zet:

  • W Radio Zet zostanie zorganizowany konkurs z atrakcyjnymi nagrodami. W dniach poprzedzających DZIEŃ SOKU emitowane będą zapowiedzi konkursowe, także prowadzący będą przypominać o zgłoszeniach do konkursu, który zostanie rozstrzygnięty 30 maja 2019
  • Radio Zet, Meloradio oraz Chili Zet wyemitują serię jingli przypominających o DNIU SOKU, jingle będą pojawiać się będą m.in. przed i po audycjach dot tego wydarzenia.
  • W Meloradio w czasie programu informacyjnego (Wiadomości) emitowane będą wypowiedzi ekspertów dotyczące DNIA SOKU
  • Również w Meloradio w programie Karola Łuniewskiego „Temat na czasie” odbędzie się rozmowa z naszym ekspertem – dr Agnieszką Kozioł-Kozakowską – Collegium Medicum UJ
  • W Chili Zet zaplanowano audycję o DNIU SOKU w programie „Śniadanie do łóżka” 30 maja 2019
  • W ramach działań online w na podstronie Radia Zet (https://konkursy.radiozet.pl/Swieto-soku-KUPS) umieszczone zostaną wszelkie informacje o konkursie, a na Instagramie Chilli Zet umieszczony zostanie post związany z DNIEM SOKU

 


Równocześnie Stowarzyszenie KUPS realizuje szeroko zakrojone działania w internecie i w blogosferze, które rozpoczęły się już w połowie maja. Obejmują one różnorodne aktywności:


Najnowsze badania naukowe dowodzą, że podstawę codziennej diety powinny stanowić warzywa i owoce. Produkty te dostarczają wielu cennych i niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu składników oraz przyczyniają się do ograniczenia ryzyka rozwoju chorób takich jak choroby układu krążenia (nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, czy niewydolność serca), cukrzyca, a także niektóre nowotwory.”

Porcja warzyw i owoców powinna swoim rozmiarem odpowiadać garści osoby ją spożywającej. Za porcję można również uznać średniej wielkości owoc, np. jabłko, gruszkę czy banana. Jedna porcja powinna zawierać około 80-100 gramów warzyw lub owoców. Za porcję można także uznać szklankę/kartonik (200 ml) soku np. soku jabłkowego.

Dlaczego sok może być jedną z porcji warzyw i owoców ?


Sok, także ten pasteryzowany z kartonu, z dłuższym terminem ważności, może być jedną z porcji warzyw lub owoców. Charakteryzuje się on bowiem podobnym poziomem składników odżywczych co owoce lub warzywa, z których został wytworzony. Sok owocowy lub warzywny to produkt naturalny – nie może zawierać konserwantów, słodzików, sztucznych barwników ani aromatów innych niż z warzyw lub owoców, z których sok jest wyprodukowany. Soki owocowe, pomidorowe oraz 100% warzywne także nie mogą zawierać dodatku żadnych cukrów (np. glukozy, fruktozy, sacharozy, syropu glukozowo – fruktozowego). Podobnie jak warzywa i owoce, soki są również bogate w witaminy i mikroelementy. Ze względu na ich płynną formę mogą stanowić wygodny i wartościowy element diety. Dzięki temu urozmaicimy swój jadłospis i w prosty sposób dostarczymy organizmowi porcję warzyw i owoców.

 

Sok jabłkowy może być porcją owoców ? [czytaj wpis] >>>

 

Wartości odżywcze i zdrowotne soków [czytaj wpis] >>>

 

Sok jabłkowy = Sok 100% [czytaj wpis] >>>

Najnowsze komentarze

Oczyszczająca dieta jabłkowa
Ciekawe czy to naprawdę działa
Jedz jabłka, będziesz...
Polecam apke Skanerka do sprawdzenia składu...
#dobrejabłka z Jabłkowozu
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram