Chłodnia na DOBRE jabłka

Wielu z Was pyta jak przechowujemy nasze DOBRE jabłka, aby po okresie zbiorów były nadal jędrne i soczyste. Odpowiedź jest prosta. Posiadamy specjalistyczne chłodnie z kontrolowaną atmosferą.

Ale po kolei.

Normalna atmosfera w jakiej oddychamy składa się z 21% tlenu, 0,03% dwutlenku węgla oraz azotu. Nasze jabłka przechowywane są w chłodniach z kontrolowaną atmosferą, w których zawartość jest modyfikowana do składu 1,5% tlenu, 1,5% dwutlenku węgla, oraz azotu. Obniżamy zawartość tlenu aby spowolnić tempo dojrzewania jabłek. W takich warunkach zmniejsza się aktywność procesów biochemicznych i fizjologicznych prowadzących do dojrzewania owoców. „Zatrzymujemy dojrzewanie” jabłka i dlatego po wyjęciu z chłodni w okresie zimowym lub wiosennym możecie cieszyć się ich jędrnością oraz pełnym bukietem smaków. Tak jakby przed chwilą zostały zebrane świeżo z drzewa.

Technologia kontrolowanej atmosfery znana jest sadownikom od wielu lat. Pozwala na przechowywania jabłek nawet przez okres 12 miesięcy. Oczywiście nie wszystkich odmian. Głównie tak przechowuje się odmiany zimowe jabłek między innymi Jonagoldy, Gale, czy Goldeny.


Czytaj także: