Pyszne, świąteczne słodkości mogą być zdrowe ! Ciasto z jabłkami na święta jest nie tylko pyszne, ale także bardzo proste wykonaniu.
Do przygotowania ciasta jabłkowego wg. przepisu Anny Lewandowskiej potrzebujemy:
Ciasto:
- 150 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 200 g oleju kokosowego
- 100 g cukru kokosowego
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 szczypty soli morskiej
- płatki migdałów (do posypania)
- cukier puder z ksylitolu (do posypania)
Jabłka:
- 6 dużych jabłek
- 3 łyżki cukru kokosowego
- szczypta kardamonu
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto łączymy: trzy rodzaje mąki, olej i cukier kokosowy, żółtka i proszek do pieczenia, następnie wkładamy je do lodówki na około 1,5 godziny. Okrągłą formę do ciasta smarujemy tłuszczem i wykładamy połową ciasta.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Dodajemy je do garnka wraz z przyprawami i cukrem. Podlewamy delikatnie wodą i dusimy do miękkości.
Przygotowane jabłka układamy na cieście. Drugą część ciasta trzemy na tarce i posypujemy nią jabłka. Na wierzch dodajemy migdały oraz cukier puder z ksylitolu (zmiksowany ksylitol).
Ciasto pieczemy w 180°C przez około 40 minut. Po upieczeniu można zostawić ciasto w piekarniku do przestudzenia.
- źródło: hpba.pl / foto: hpba.pl
Najnowsze komentarze