Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Co Polacy wiedzą o myciu jabłek ?

Co Polacy wiedzą o myciu jabłek ?

Wyniki badania przeprowadzonego na zlecenie Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin 

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin przeprowadziło w czerwcu 2016 roku ogólnopolskie badanie na temat zwyczajów i przekonań Polaków dotyczących mycia warzyw i owoców. Temat, pozornie prozaiczny i bagatelny, nieustanie budzi jednak wątpliwości. Zwłaszcza, że w wielu źródłach, szczególnie internetowych, krąży mnóstwo mitów dotyczących specyficznych sposobów płukania warzyw i owoców, które mają usuwać szkodliwe drobnoustroje oraz środki ochrony roślin.

Znacząca większość Polaków myje warzywa w samej wodzie (80%). Płukanie w mieszankach różnego typu nie jest bardzo rozpowszechnionym zjawiskiem – najwięcej osób deklaruje stosowanie wody z sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym (4%). 

Owoce, podobnie jak warzywa, najczęściej myte są w zwykłej wodzie. Jednak pojawiają się istotne różnice pomiędzy owocami krajowymi (78%), a importowanymi (59%). Aż 17% Polaków nie myje owoców importowanych w ogóle (w porównaniu do 2% w przypadku owoców krajowych), co może wynikać w dużej mierze z przekonania, że nie jest konieczne mycie owoców, których skórki się nie je, np. pomarańczy czy grejpfrutów. Tymczasem jest to błąd, gdyż zabrudzenia pojawiające się na skórkach owoców w trakcie transportu czy przechowywania w magazynach mogą łatwo przedostać się na nasze dłonie w trakcie obierania – a stąd drobnoustroje chorobotwórcze mają już prostą drogę do naszych ust, jeśli nie zadbamy odpowiednio o higienę i nie umyjemy rąk przed spożyciem.

Aż 84% Polaków słyszało o przynajmniej jednym alternatywnym dla mycia w samej wodzie sposobie na czyszczenie warzyw i owoców. Najpopularniejszą znaną metodą jest parzenie wrzątkiem (72%). Znaczna część badanych słyszała także o płukaniu w wodzie z solą kuchenną (38%) lub w wodzie z sokiem z cytryny albo kwaskiem cytrynowym (37%), a także z octem (35%) lub z sodą oczyszczoną (31%). Trzeba pamiętać, że mycie owoców i warzyw z wykorzystaniem takich substancji nie pozostaje obojętne dla ich walorów smakowych i odżywczych.

Owoce i warzywa, zwłaszcza nieprzetworzone, powinny stanowić podstawowy składnik zdrowej diety. Należy jednak zadbać, aby je spożywając, nie wprowadzać do organizmu chorobotwórczych drobnoustrojów, jak również innych zanieczyszczeń. Staranne mycie owoców i warzyw w bieżącej wodzie bezpośrednio przed spożyciem, a tam gdzie to konieczne również ich obieranie, jest konieczne aby można było w pełni korzystać z cennych dla organizmu składników, jednocześnie minimalizując możliwość powstawania zatruć pokarmowych” - podkreśla dr Jacek Postupolski z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-PZH.

A dlaczego w ogóle myjemy owoce i warzywa przed spożyciem? Najpowszechniejszym powodem mycia tych produktów jest chęć pozbycia się brudu. Prawie połowa badanych chce się w ten sposób także pozbyć bakterii i mikroorganizmów chorobotwórczych. 

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin (PSOR) skupia producentów i importerów środków ochrony roślin. Stowarzyszenie realizuje zadania i projekty informacyjno-edukacyjne adresowane do użytkowników środków ochrony roślin. Projekty PSOR, podejmowane w imieniu producentów środków ochrony roślin dotyczą bezpieczeństwa użytkownika środków ochrony roślin przed, w trakcie i po ich stosowaniu a także odpowiedzialnego postępowania z opakowaniami po tych środkach. 

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Czytaj także

Modne torebki z jabłek !

Skóra z jabłek produkowana jest z resztek jabłka - czyli nasion, rdzeni oraz skórki,...

Czy jesteś locavore?

Locavore – trend, który szturmem zdobył Amerykę, odważnie wkracza do Polski. Do mody na...

Polskie jabłka Szampion i Jonagored w Carrefour

Od 21 do 27 stycznia 2020 roku Carrefour oferuje polskie jabłka Szampion i Jonagored za 2,99...

Szampion, Idared i Jonagored w Intermarche

Od 21 do 27 stycznia roku 2020 Intermarche oferuje polskie jabłka odmiany Szampion, Idared i...

Jabłkowy bezglutenowy mus z pomarańczami

Smakowity mus z jabłek i pomarańczy znajdzie zastosowanie w wielu przepisach – do...

Szeroka gama polskich odmian jabłek w Lidlu

Od 20 stycznia 2020 roku w ofercie Ryneczku Lidla znajdziemy takie odmiany jabłek jak: Idared...

Najnowsze komentarze

Szampion, Idared i...
drodzy panowie, szukam jabłek na eksport w...
#dobrejabłka od Zawieja SAD
Miałam okazje posmakować jabłek od...
Zupa krem z jabłek
... profanacja! 3 - 4 jabłka obrać,...
Oczyszczająca dieta jabłkowa
Ciekawe czy to naprawdę działa
Jedz jabłka, będziesz...
Polecam apke Skanerka do sprawdzenia składu...
#dobrejabłka z Jabłkowozu
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram