W jabłku znajdziemy również solidną porcję wapnia, żelaza, miedzi, sodu, jodu, potasu, cynku, magnezu, manganu, fluoru, siarki i fosforu.
Dlaczego warto jeść jabłka, co wtedy dzieje się w naszym organizmie ?
- Jabłko świetnie reguluje przemianę materii i będzie szczególnie pomocne dla osób, które mają problemy z regularnym wypróżnianiem się.
- Jabłka stają się świetną pożywką dla bakterii probiotycznych, które znajdują się w naszych jelitach.
- Jabłko wspomaga regulację poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi.
- Regularne jedzenie jabłek zmniejszy ryzyko zachorowania na nowotwory (szczególnie takie jak rak jamy ustnej, krtani, jelit, odbytu, piersi, jajników oraz prostaty)
- Jabłka wspomagają też organizm w walce z chorobami układu krążenia oraz działają przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo.
- Jabłka wzmacniają odporność całego organizmu oraz polepsza stan naszych jelit.
- Wysoka zawartość antyoksydantów opóźnia starzenie się komórek całego ciała.
- Jedząc jabłka nie będziemy mieć problemów z wypadaniem włosów.
- Do kolejnych właściwości jabłek dodać można także łagodzenie objawów zgagi i likwidowania nieświeżego oddechu.
- Jabłka są zalecane w czasie odchudzania.
- Zawarte w jabłkach pektyny sprawiają także że uregulowany zostaje poziom cukru we krwi. Zapobiegają cukrzycy.
- Jabłka zawierają fluor, który wzmacnia stan naszego uzębienia i zapobiega próchnicy oraz działają antybakteryjnie i przeciwwirusowo, więc wspomagają leczenie infekcji jamy ustnej.
- Jedzenie jabłek chroni przed zawałem serca i udarem mózgu.
źródło: pomorska.pl
Najnowsze komentarze