Ciasteczka z jabłkami i cydrem w roli głównej to pomysł na pyszny deser.
Do ich przygotowania potrzebujemy:
- 25 dag margaryny
- 1/2 szklanki cydru (ok. 120 ml)
- 3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 4 średnie jabłka
- 2-3 łyki miodu
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię do żywności i odłożyć do lodówki na min. 2 godziny, choć najlepiej odłożyć je na całą noc. Jabłka obrać i pokroić na drobne płaskie kawałki, dodać miód i delikatnie wymieszać. Schłodzone i wyleżakowane ciasto dość cienko rozwałkować, wykroić szklanką kółeczka jak na pierogi i nadziać jabłkami. Wierzch ciastka sklepić za pomocą wody lub białka. Ciasteczka ułożyć na przygotowanych foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasteczka piec około 25-30 minut, aż się przyrumienią. Po wystudzeniu można je posypać cukrem pudrem.
- źródło: gazetakrakowska.pl / foto: gazetakrakowska.pl [Agnieszka Sznajder]
Najnowsze komentarze