„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie”. Nawet jeśli to tylko mądrość ludowa, autoryzują ją i lekarze, i dietetycy – podaje medexpress.pl
Współczesne badania naukowe jedynie potwierdzają, jak znaczący wpływ na zdrowie mają nasze swojskie, niedrogie jabłka. Śmiało można powiedzieć, że to najlepsze - i najtańsze - źródło witamin. Jeść należy je przez cały rok. Ale szczególnie potrzebne są nam w jesiennej i zimowej diecie, gdy zaczyna brakować innych sezonowych owoców. To co najcenniejsze w jabłkach znajduje się w ich skórce i tuż pod nią, więc lepiej ich nie obierać. Wśród setek gatunków, starych i nowych odmian każdy może znaleźć odpowiedni smak, twardość i soczystość dla siebie.
Dietetycy zalecają dwa jabłka dziennie. Każdy taki owoc to bogactwo przeciwutleniaczy oraz praktycznie wszystkich występujących naturalnie witamin i minerałów, soli mineralnych: witaminy C, K, B2, B6, A, E, B1, kwasu foliowego, pantotenowego, potasu, manganu, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, miedzi i polifenoli. Najbogatsze w witaminę C są jabłka dojrzałe, rosnące po nasłonecznionej stronie drzewa. Co ciekawe, małe jabłka zawierają znacznie więcej witaminy C niż duże okazy. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich tej cennej witaminy. Po jabłko warto sięgnąć ze względu na pektyny i błonnik.
To właśnie pektyny obniżają poziom cholesterolu i regulują poziom cukru we krwi.
Dwa #jabłka dziennie istotnie obniżają ryzyko nadmiaru tzw. „złego cholesterolu" LDL.
— DOBREjablka (@dobrejablka) January 28, 2020
Cholesterol LDL jest szkodliwy, ponieważ jest związkiem chemicznym, który gromadzi się w żyłach. Małymi krokami rujnuje nam zdrowie. #healthy #apples https://t.co/z1sXLw3DAL
Najważniejsza jest jednak ich zdolność do oczyszczania organizmu – potrafią „wymiatać” z naszych jelit resztki niestrawionych pokarmów oraz usuwać szkodliwe substancje, które wywołują groźne schorzenia.
#Jabłka to jedne z najlepszych superowoców na świecie, mają naturalną zdolność do detoksykacji organizmu, dzięki zawartemu w nich rozpuszczalnemu błonnikowi zwanemu pektyną. Pektyna może pomóc wypłukać z organizmu metale ciężkie.https://t.co/Ta5gsJGffm
— DOBREjablka (@dobrejablka) January 5, 2021
Zawarty w nich błonnik usprawnia pracę układu pokarmowego oraz zapobiega biegunkom, wzdęciom czy zaparciom. Zmniejsza też wchłanianie cholesterolu, dzięki czemu skutecznie zapobiega miażdżycy i chroni przed zawałem.
Nie można pominąć znaczenia polifenoli, które chronią m.in. przed chorobami układu krążenia, różnymi rodzajami nowotworów, chorobami Alzheimera czy Parkinsona.
Jak wynika z badań prowadzonych przez naukowców osoby, które spożywają przynajmniej jedno #jabłko dziennie rzadziej doświadczają raka płuc, jelit, żołądka, przełyku i piersi.https://t.co/lfh1UK6C4E
— DOBREjablka (@dobrejablka) July 23, 2020
Jedzenie jabłek rekomenduje się jako skuteczną profilaktykę w cukrzycy typu II. Jabłko uznaje się za idealny pokarm w trakcie diety odchudzającej. Uważa się, że dzięki obecności przeciwutleniaczy jabłka chronią narząd wzroku przed wolnymi rodnikami. Jabłko działa na skórę i ma działanie przeciwstarzeniowe.
- źródło: medexpress.pl
Najnowsze komentarze