Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Dlaczego jabłka mają tłustą skórkę ?

Jak informuje dr inż. Jarosław Markowski z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach:

Tłusta skórka na niektórych odmianach jabłek to naturalny wosk. Pomaga uchronić owoc przed nadmierną utratą wilgoci, zachować jędrność owocu i w naturalny sposób spowalnia proces psucia się.

Czasem producenci pokrywają jabłka dodatkową porcją wosku jadalnego o wysokiej jakości - by wzmocnić naturalną woskową powłokę owocu i przedłużyć jego trwałość. Może być to np. wosk szelak lub carnauba. 

Zarówno woski naturalnie wytworzone przez owoc, jak i woski spożywcze są nieszkodliwe dla organizmu.

W ostatnich latach wykazano nawet, że te pierwsze mogą mieć właściwości prozdrowotne. Dotyczy to triterpenów - są to głównie kwas ursolowy i oleanolowy - pochodzących ze skórki jabłek. Powodują wzrost mięśni (naturalne działanie anaboliczne) i mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy typu II. Mycie owoców nie obniża zawartości tych związków.

Woski dodatkowe określane są mianem "wosków o jakości spożywczej". Są jadalne i bezpieczne do spożycia zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2008 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych. Nie są trawione w organizmie. Również Food and Drug Administration (FDA) uznała oba te woski za bezpieczne do spożycia przez ludzi.

Czy warstwa naturalnego wosku pojawia się na każdym jabłku ?

Odmiany jabłek różnią się między sobą pod tym względem. Jedne mają błyszczącą skórkę, na której prędzej pojawi się tłusta warstwa, a inne nie. Te pierwsze to między innymi jabłka z odmiany ‘Gala’, ‘Ligol’, ‘Jonagored’, ‘Jonagold’, ‘Jonagold’, ‘Decosta’. Inne, jak ‘Szampion’, zachowają suchą skórkę i pozbawione będą warstwy wosku nawet wtedy, gdy będą już bardzo dojrzałe.


Pojawienie się tłustego nalotu na jabłkach jest procesem naturalnym, chroniącym owoce przed zepsuciem. Naturalny wosk wytwarza się, gdy owoce zbyt szybko dojrzewają, przechowywane są zbyt długo lub gdy za długo leżą w cieple, na sklepowych półkach.

Są odmiany, takie jak Ligol, grupa Jonagoldów, Cortland czy Lobo, na których warstwa wosku pojawia się, ale też są jabłka, które pozostają suche, pomimo procesu dojrzewania (takie jak np. Szampion).

Zdarza się, że niektóre lśniące jabłka (najczęściej te z importu) pokrywane są dodatkową warstwą wosku. Powlekanie żywności (zwłaszcza owoców) jest bardzo starą praktyką, ma na celu pomóc tym owocom w przebyciu transportu, zachować jędrność, poprawić naturalny kolor, zachować ich świeżość i zapach, ograniczyć odwodnienie i zapobiec utracie masy.

Preparaty którymi pokrywana jest powierzchnia owoców nazywane są potocznie woskami, chociaż większość z nich z woskiem ma niewiele wspólnego. Głównymi składnikami powłok jadalnych są związki pochodzenia naturalnego - woski, oleje mineralne, polisacharydy i proteiny.

Tagi:

jabłka

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Czytaj także

Po ile jabłka w eTesco ?

Przeglądając oferty sieci handlowych nie da się nie zauważyć dużej gamy odmian polskich...

Racuchy z jabłkami

Następnie myjemy jabłka, obieramy i kroimy w cienkie półplastry. Gdy ciasto wyrośnie,...

Papierówki kiszone z miodem

Papierówki kiszone z miodem i przyprawami korzennymi to doskonały dodatek do pieczonego lub...

Jabłka zmniejszają reumatyczny ból stawów

Systematyczne jedzenie tartych kwaśnych jabłek zmniejsza reumatyczny ból stawów. Związek...

Polskie jabłka w Kaufland

Od 11 do 17 lipca Kaufland oferuje polskie jabłka odmiany Szampion, Jonagold i Ligol w...

Naturalny odświeżacz powietrza z jabłek

Jak sprawić, aby w naszym domu unosił się piękny, aromatyczny zapach jabłek ? Jak czytamy...

Najnowsze komentarze

Oczyszczająca dieta jabłkowa
Ciekawe czy to naprawdę działa
Jedz jabłka, będziesz...
Polecam apke Skanerka do sprawdzenia składu...
#dobrejabłka z Jabłkowozu
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram