Galette z jabłkami inaczej nazywana też rustykalną tartą z jabłkami, to bardzo szybki (nie wymaga podpiekania, formy – wystarczy blacha z piekarnika) i smaczny deser.
Galette to francuski rodzaj chrupiącego, kruchego ciasta o płaskim kształcie, z niedbale zawijanymi krawędziami i przeróżnym nadzieniem: od słodkich do wytrawnych, zwykle w postaci plasterków owoców czy warzyw.
Do Galette najlepiej nadają się dość kwaśne jabłka. Deser ten można podawać na ciepło lub na zimno. Dodatkowo można ją polać sosem lub dołożyć gałkę lodów.
- źródło: fotokulinarnie.pl
Do przygotowania Galette z jabłkami i kremem migdałowym potrzebujemy:
Spód:
- 240 g mąki
- 140 g masła pokrojonego w kostkę (zimnego)
- 80 ml jogurtu (z lodówki)
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
Krem migdałowy:
- 95 g mąki migdałowej
- 50g cukru
- 20 g mąki
- 2 łyżki masła (temp. pokojowa)
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 1 jajko (temp. pokojowa)
Nadzienie:
- jabłka
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- źródło: pl.aleteia.org
- foto: pl.aleteia.org
Najnowsze komentarze