Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Jabłecznik na kruchym spodzie z bezą i kruszonką

Reneta to „szara eminencja” o klasztornych korzeniach. Właśnie cystersom przypisuje się sprowadzenie tej odmiany do Polski, co datuje się na XVII wiek.

Z czasem jednak jabłko zyskało miano królewskiego owocu – gościło na wielu arystokratycznych stołach. Szczególnie królowa Maria Antonina upodobała sobie smak renety. Jabłko doceniono za charakterystyczny posmak oraz za delikatnie korzenną nutę.

Szarą renetę – spośród pozostałych odmian jabłoni – wyróżnia ordzawiona skórka z chropowatym nalotem w kolorze popielatym. Wnętrze natomiast kryje twardy, średnio soczysty i winno-kwaskowaty miąższ, który doskonale nadaje się zarówno do szarlotek, jak i do innych ciast z jabłkiem w roli głównej.

Niegdyś popularna i dostępna na każdym jarmarku, obecnie stała się niemal rarytasem, który trudno odnaleźć w sklepach. Dlatego my zapraszamy do MAKRO! Tam znajdziecie tą odmianę i to w super cenie.

MAKRO odkrywa smaki polskich jabłek [czytaj wpis] >>>


 

Jabłecznik na kruchym spodzie z bezą i kruszonką

Szara reneta to stara odmiana jabłoni idealna na jabłecznik! Wróć do smaków z dzieciństwa i połącz to z przepyszną bezą.

Do jego przygotowania potrzebujemy:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 15 g cukru wanilinowego
  • 2 g proszku do pieczenia
  • 300 g masła
  • 6 żółtek


Masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek szara reneta
  • 70 g cukru
  • 15 g cukru cynamonowego
  • 15 g cukru wanilinowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 25 g skrobi ziemniaczanej


Beza:

  • 5 białek
  • 300 g cukru
  • 3 g skrobi ziemniaczanej


- Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto
Do dużej miski przesiać mąkę, wsypać cukier, cukier wanilinowy i łyżkę proszku do pieczenia. Dodać pokrojone na kawałki masło o temperaturze pokojowej i połączyć składniki palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dorzucić żółtka i wyrobić wszystko jeszcze raz. Z ciasta uformować kulę, owinąć lekko wilgotną ściereczkę, wstawić do lodówki na godzinę.

Masa jabłkowa
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, skrobię ziemniaczaną oraz cukier, cukier cynamonowy i wanilinowy. Całość dokładnie wymieszać, odstawić. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 3 równe części, 1/3 ciasta schować z powrotem do lodówki. Z 2/3 pozostałego ciasta uformować kulę i rozwałkować na cienki prostokątny placek. Ostrożnie przenieść go do formy (25 x 35 cm) posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10 minut.

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Czytaj także

Jabłka z rodzynkami

Jak zamknąć smak lata i jesieni? Najlepiej w słoiczku! Jabłka z rodzynkami w środku zimy...

Jabłka dla urody – maseczka z jabłek

Jabłka dobroczynnie wpływają na stan skóry. W skórce jabłek znajduje się kwercetyna,...

Jabłka i 100% soki jabłkowe obniżają ryzyko wystąpienia otyłości

W Polsce jabłka są najbardziej popularnym owocem. Według danych GUS za rok 2015* średnio,...

Łosoś z suszonymi jabłkami

Jabłka kroimy na cienkie plasterki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce....

Portfel z jabłek

Bio2Materials to pierwsza w Polsce marka, zajmująca się tworzeniem materiałów pochodzenia...

Śledzie w jabłkach

Śledzie w śmietanie ze startymi jabłkami doskonale sprawdzą się podczas Świąt Bożego...

Najnowsze komentarze

#dobrejabłka od Zawieja SAD
Miałam okazje posmakować jabłek od...
Zupa krem z jabłek
... profanacja! 3 - 4 jabłka obrać,...
Oczyszczająca dieta jabłkowa
Ciekawe czy to naprawdę działa
Jedz jabłka, będziesz...
Polecam apke Skanerka do sprawdzenia składu...
#dobrejabłka z Jabłkowozu
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram