Jabłka są popularnym składnikiem wielu diety odchudzających. Warto spożywać je na diecie redukcyjnej, gdyż zawierają niewiele kalorii. Ważące 100 g jabłko będzie zawierało około 52 kcal [czytaj wpis: Ile kalorii ma jabłko ? >>>].
Szczególnie istotne z punktu widzenia osoby odchudzającej się są zawarte w jabłkach pektyny. Ten rozpuszczalny błonnik w naturalny sposób zmniejsza kaloryczność posiłków, a co więcej usprawnia procesy trawienne. Pektyny są odpowiedzialne za dobrą florę bakteryjną naszych jelit, a ta jak wiadomo ma zasadnicze znaczenie w procesie odchudzania.
Błonnik znajdujący się w #jabłkach zwiększa ilość tzw. dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym, https://t.co/C7nwkqnfCo. Clostridiales i Bacteroides. Kiedy znajdą się one w jelicie grubym, usprawniają trawienie i wspomagają przemianę materii.https://t.co/MSY1oNPCbU
— DOBREjablka (@dobrejablka) February 11, 2021
Choć dwa jabłka dziennie zdecydowanie pomogą nam w uzyskaniu wymarzonej sylwetki, powinniśmy zdawać sobie sprawę, że nie możemy jeść tych owoców w dowolnych ilościach. Zawierają one bowiem dość dużo cukru, który w nadmiarze jest wrogiem każdej odchudzającej diety.
Jeżeli się odchudzamy, jemy jabłka tylko na surowo.
W tym celu najlepiej wybierać takie odmiany jak: Lobo, Delikates, Spartan, Jonagold, Koksa Pomarańczowa, Ligol, Rubin, Gala, Golden Delicious, Idared, Mekintosz. Są one twarde, soczyste i słodkie, dlatego posmakują większości osób.
- źródłó: stalowezdrowie.pl
Najnowsze komentarze