Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Jabłka chronią przed chorobą Parkinsona

Choroba Parkinsona spowodowana jest zmianami zwyrodnieniowymi zachodzącymi w mózgu. W wyniku tych zmian zamierają komórki śródmózgowia zawierające istotę czarną. Zanik tych komórek powoduje obniżenie poziomu dopaminy odpowiedzialną za sprawność układu motorycznego.

Nie wiadomo co powoduje degenerację komórek nerwowych. Wśród czynników o największym znaczeniu lekarze wskazują czynniki genetyczne. Wyodrębnili 12 zmutowanych genów zmniejszających ilość komórek z istota czarną. Mimo występowania czynnika genetycznego tylko 5% zachorowań w państwach Unii Europejskiej ma charakter dziedziczny.



Jak czytamy na oczymlekarze.pl coraz więcej dowodów sugeruje, że znaczącą rolę w rozwoju choroby Parkinsona mogą odgrywać czynniki środowiskowe - w szczególności czynniki, które możemy do pewnego stopnia kontrolować za pomocą diety i unikania ekspozycji na toksyny.

Jedno jabłko dziennie naprawdę może sprawić, że nie udasz się do lekarza z powodu choroby Parkinsona - przynajmniej, jeśli jesteś mężczyzną - informuje oczymlekarze.pl

Zgodnie z wynikami jednego z badań mężczyźni, którzy jedzą pięć lub więcej porcji jabłek na tydzień, są w przybliżeniu o połowę mniej narażeni na to, że rozwinie się u nich choroba Parkinsona w porównaniu z mężczyznami jedzącymi mniej niż jedną porcję na miesiąc.


Czerwone winogrona, wiśnie, jagody, zielona herbata, jabłka i czerwone wino mogą pomóc ochronić mężczyzn przed rozwoju choroby Parkinsona, wynika z najnowszych badań uczonych z University of East Anglia i Harvard University. Naukowcy przeanalizowali dane z 130.000 mężczyzn i kobiet, z których 800 osób zachorowało na Parkinsona w ciągu 20 lat od rozpoczęcia badania.

Wyniki wykazały, że mężczyźni, którzy jedli najwięcej flawonoidów, byli o 40% mniej narażeni na rozwój choroby Parkinsona w porównaniu do tych, którzy jedli najmniej, po uwzględnieniu wieku i czynników stylu życia.

Podobnej zależności nie odnotowano w przypadku kobiet.

 

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Czytaj także

Jabłka obniżają cholesterol

Dwa jabłka dziennie istotnie obniżają ryzyko nadmiaru tzw. „złego cholesterolu" LDL....

Tarta z musem jabłkowym

Jabłka myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w cienkie...

Modne torebki z jabłek !

Skóra z jabłek produkowana jest z resztek jabłka - czyli nasion, rdzeni oraz skórki,...

Czy jesteś locavore?

Locavore – trend, który szturmem zdobył Amerykę, odważnie wkracza do Polski. Do mody na...

Pestki jabłek sposobem na zdrową tarczycę

Tarczyca jest gruczołem, jednym z największych w naszym ciele. Kształtem przypomina motyla...

Ocet jabłkowy - sposób na piękne włosy

Ocet z przetworzonych jabłek m.in. wzmacnia cebulki włosów, dzięki czemu rosną one...

Najnowsze komentarze

Szampion, Idared i...
drodzy panowie, szukam jabłek na eksport w...
#dobrejabłka od Zawieja SAD
Miałam okazje posmakować jabłek od...
Zupa krem z jabłek
... profanacja! 3 - 4 jabłka obrać,...
Oczyszczająca dieta jabłkowa
Ciekawe czy to naprawdę działa
Jedz jabłka, będziesz...
Polecam apke Skanerka do sprawdzenia składu...
#dobrejabłka z Jabłkowozu
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram