Istnieje wiele odmian jabłek: słodkie, kwaśne, różniące są konsystencją i aromatem. Dlatego też, na pewno każdy znajdzie wśród nich swój ulubiony smak. Ważną zaletą jabłek jest duża zawartość witaminy C, wzmacniającej układ odpornościowy.
Watro więc pamiętać o włączeniu tego owocu do swojej diety szczególnie, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje i wirusy.
#zawierają ogromną ilość przeciwutleniaczy, które wypłukują z naszego organizmu wolne rodniki. Dzięki temu przeciwdziałają rozwojowi wielu nowotworów.https://t.co/eW7r1cact3
— DOBREjablka (@dobrejablka) March 2, 2021
Pamiętajmy również, że najwięcej witamin jest pod skórką. Tam też znajdują się duże ilości pektyny – związku, który oczyszcza organizm z trujących substancji. Pektyna zmniejsza również wchłanianie cholesterolu, przez co chroni nas przed miażdżycą i zawałem. Jabłka są również bogatym źródłem błonnika, dzięki czemu korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego. Natomiast dzięki zawartości zasadowych soli mineralnych odkwaszają organizm.
- źródło: biznes.newseria.pl
Jabłka to owoce o „super mocy” !
Jakie korzyści niesie ze sobą jedzenie jednego / dwóch jabłek dziennie ? M.in.
- podnoszą odporność organizmu [czytaj wpsi: Miesiąc jedzenia jabłek >>>]
- oczyszczają organizm z toksyn [czytaj wpis: Antysmogowe działanie jabłek >>>]
- zmniejszają ryzyko zachorowań na choroby serca i cukrzycę [czytaj wpis: Jabłka zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy >>>]
- obniżają poziom „złego” cholesterolu [czytaj wpis: Jabłka obniżają cholesterol >>>]
- zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwory [czytaj wpis: Złote jabłka wspomagające zwalczanie nowotworów >>>]
- mogą zapobiegać rakowi jelita grubego [czytaj wpis: Jabłka mogą zapobiec rakowi jelita grubego >>>]
- chronią przed chorobą Parkinsona [czytaj wpis: Jabłka chronią mężczyzn przed chorobą Parkinsona>>>]
- zmniejszają ryzyko zachorowań na astmę [czytaj wpis: Jabłka chronią dzieci przed astmą >>>]
- wspierają pracę mózgu - zapobiegają chorobie Alzheimera [czytaj wpis: Jabłka poprawiają pamięć >>>]
- pomagają w walce z otyłością [czytaj wpis: Jabłka i 100% soki jabłkowe obniżają ryzyko wystąpienia otyłości >>>]
- chronią wzrok [czytaj wpis: Jabłka – naturalna ochrona dla wzroku >>>]
- przyśpieszają metabolizm, wspomagają układ trawienia [czytaj wpis: Jabłka przyśpieszają metabolizm >>>]
- wybielają zęby [czytaj wpis: Jabłka to sposób na zdrowe i białe zęby >>>]
- ograniczają powstawanie próchnicy [czytaj wpis: Jabłka ograniczają powstawanie próchnicy >>>]
- wzmacniają kości [czytaj wpis: Jabłka wzmacniają kości >>>]
- oczyszczają wątrobę [czytaj wpis: Jabłka oczyszczają wątrobę >>>]
- zmniejszają ból głowy [czytaj wpis: Jabłko to panaceum na ból głowy >>>]
- zmniejszają reumatyczny ból stawów: [czytaj wpis: Jabłka zmniejszają reumatyczny ból stawów>>>]
- zwalczają łupież: [czytaj wpis: Jabłka w walce z łupieżem >>>]
Najnowsze komentarze