Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Jabłka na świątecznych listach zakupów

Gorączka świątecznych przygotowań trwa w najlepsze. Już wkrótce przystroimy choinki, wręczymy bliskim prezenty i zasiądziemy wspólnie do wigilijnej kolacji. Jednak zanim to nastąpi, wpadamy w wir przygotowań, opierających się nie tylko na poszukiwaniu podarunków dla bliskich, ale i składników świątecznego poczęstunku, którym uraczymy gości. Warto w tym kontekście pamiętać szczególnie o zrównoważonym żywieniu, za które nasz organizm z pewnością będzie nam wdzięczny w trakcie świąt i po nich.

Przedświąteczny zawrót głowy

Przygotowania do świąt to istne szaleństwo – dużym wyzwaniem jest wybranie prezentów dla bliskich, a trzeba jeszcze znaleźć czas na przygotowanie świątecznych dań – lista zakupów robi się coraz dłuższa, a i tak zazwyczaj czegoś na niej brakuje. Gdy wszystko uda nam się kupić, trzeba jeszcze przygotować potrawy, bez których nie wyobrażamy sobie świąt. Brzmi stresująco? Chyba wszyscy to znamy.

W tym szaleństwie warto jednak pamiętać, że świąteczne jedzenie wpływa przecież na nasze zdrowie i samopoczucie, pamiętajmy więc, by sięgać po wartościowe produkty i zachować równowagę w odżywianiu.


Jakość na liście zakupów

Przedświąteczny pośpiech nie sprzyja świadomym decyzjom zakupowym i w naszym koszyku często lądują rzeczy złapane w biegu z półek sklepowych. A wystarczy na chwilę zatrzymać się i poszukać „drogowskazów”, wyróżniających dobre, jakościowe produkty – przykładem są soki i smoothie, które pojawiają się na stole jako element świątecznego poczęstunku. Producenci starają się ułatwić nam zakupy, umieszczając na opakowaniach np. oznaczenie Certyfikowany Produkt (CP), które można spotkać na etykietach wartościowych przetworów z owoców i warzyw, takich jak soki, smoothies czy mrożonki. Logo CP zawarte na etykiecie jest gwarancją, że sięgamy po produkt wysokiej jakości bez żadnych sztucznych dodatków czy cukrów dodanych.

 

Soki i smoothies ze znakiem CP warto wybierać również dlatego, że jest to potwierdzenie, że są one bogate w witaminy i sole mineralne, cenne dla naszego organizmu nie tylko od święta. Na każdym produkcie ze znakiem CP znajdziemy informację o tym, jakie składniki odżywcze się w nim znajdują i jaki mają wpływ na nasz organizm. Przykładowo, potas wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Proste tricki na zdrowsze świętowanie

Kapusta z grzybami, ryba w galarecie, barszcz czerwony z uszkami czy pierogi – tradycyjne świąteczne menu, choć postne, może być wyzwaniem dla naszych żołądków. Co możemy zrobić, żeby nie odmawiać sobie przyjemności, jednocześnie dbając o dobre samopoczucie bez obciążania organizmu? Najważniejsza jest równowaga. W święta można po prostu jeść mniejsze porcje, zachować większe przerwy między posiłkami, a dodatkowo nie głodzić się – choć tradycyjnie zazwyczaj czekamy z jedzeniem na Wigilię, to jednak 5 posiłków dziennie gwarantuje nam lepsze samopoczucie. Po jedzeniu zaś warto wybrać się na spacer – nawet najmniejsza aktywność może być pomocna.


5 porcji warzyw, owoców lub ich przetworów

Warto też zwracać uwagę, ile warzyw, owoców (np. jabłek) i ich przetworów znajdziemy wśród naszych świątecznych potraw – ich spożywanie ułatwia trawienie, a dodatkowo dostarczamy sobie cennych składników odżywczych. Kapusta z grzybami, ryba po grecku z marchewką czy barszcz czerwony na buraczkach – każde takie danie to również kolejna porcja warzyw w świątecznym menu. Eksperci przypominają, że powinniśmy ich spożywać minimum 400 gramów dziennie w 5 porcjach. Co więcej, jedną z zalecanych porcji może być szklanka soku (ok. 200 ml), warto więc o tym pamiętać także na święta i rozpieścić trochę organizm swój i swoich bliskich.

 

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Czytaj także

Jabłka obniżają cholesterol

Dwa jabłka dziennie istotnie obniżają ryzyko nadmiaru tzw. „złego cholesterolu" LDL....

Tarta z musem jabłkowym

Jabłka myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w cienkie...

Modne torebki z jabłek !

Skóra z jabłek produkowana jest z resztek jabłka - czyli nasion, rdzeni oraz skórki,...

Czy jesteś locavore?

Locavore – trend, który szturmem zdobył Amerykę, odważnie wkracza do Polski. Do mody na...

Pestki jabłek sposobem na zdrową tarczycę

Tarczyca jest gruczołem, jednym z największych w naszym ciele. Kształtem przypomina motyla...

Ocet jabłkowy - sposób na piękne włosy

Ocet z przetworzonych jabłek m.in. wzmacnia cebulki włosów, dzięki czemu rosną one...

Najnowsze komentarze

Szampion, Idared i...
drodzy panowie, szukam jabłek na eksport w...
#dobrejabłka od Zawieja SAD
Miałam okazje posmakować jabłek od...
Zupa krem z jabłek
... profanacja! 3 - 4 jabłka obrać,...
Oczyszczająca dieta jabłkowa
Ciekawe czy to naprawdę działa
Jedz jabłka, będziesz...
Polecam apke Skanerka do sprawdzenia składu...
#dobrejabłka z Jabłkowozu
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram