Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Jabłka na zdrowie

Jabłka oczyszczają wątrobę
24.04.2019 - Jabłka oczyszczają wątrobę

Przewlekłe stany zapalne wątroby związane z niewłaściwą dietą i niezdrowym trybem życia mogą prowadzić do bardzo groźnej marskości, czyli zwłóknienia i pojawienia się guzków zaburzających działanie organu. Marskość wątroby grozi śmiercią nie tylko wskutek zniszczenia samej wątroby, ale także zwiększonego ryzyka pojawienia się nowotworu.

Jabłka przyśpieszają metabolizm
19.04.2019 - Jabłka przyśpieszają metabolizm

Wolan przemiana materii przeszkadza w odchudzaniu jednak metabolizm można przyśpieszyć . Jabłka to owoce, które przyczyniają się do przyśpieszenia metabolizmu. Według badań zrealizowanych przez Uniwersytet z Rio de Janeiro, zjadanie trzech małych jabłek dziennie przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu, a tym samym do szybszej utraty wagi – czytamy na krokdozdrowia.com

Jabłko to panaceum na ból głowy
18.04.2019 - Jabłko to panaceum na ból głowy

Bóle głowy to bardzo częsta dolegliwość, prawie każdy z nas od czasu do czasu je odczuwa. Co jest ich przyczyną ? Najczęściej to napięcie nerwowe bądź niedostateczna ilość snu. Jednak przewlekłe bóle głowy oraz bóle migrenowe czasem mogą być powodowane przez nieprawidłowe nawyki żywieniowe np.

Jabłka chronią mężczyzn przed chorobą Parkinsona
16.04.2019 - Jabłka chronią mężczyzn przed chorobą Parkinsona

Zgodnie z wynikami jednego z badań mężczyźni, którzy jedzą pięć lub więcej porcji jabłek na tydzień, są w przybliżeniu o połowę mniej narażeni na to, że rozwinie się u nich choroba Parkinsona w porównaniu z mężczyznami jedzącymi mniej niż jedną porcję na miesiąc.

Jabłka zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy
12.04.2019 - Jabłka zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy

Naukowcy w jednym z badań zaobserwowali, że zjedzenie 2-6 jabłek w tygodniu zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy o 27%, a przy konsumpcji 1 lub więcej jabłka na dzień o 28% w stosunku do osób niespożywających tych owoców.

Jabłka zmniejszają ryzyko zachorowań na raka
10.04.2019 - Jabłka zmniejszają ryzyko zachorowań na raka

Od dawna wiadomo, że to, co jemy wpływa na ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Jak wynika z badań prowadzonych przez naukowców osoby, które spożywają przynajmniej jedno jabłko dziennie rzadziej doświadczają raka płuc, jelit, żołądka, przełyku i piersi.

Jabłka regulują pracę nerek
08.04.2019 - Jabłka regulują pracę nerek

Skrzynie z jabłkami pojawiły się w poniedziałek (8 kwietnia) na oddziałach i w poradniach Szpitala Specjalistycznego im. prof. E. Michałowskiego w Katowicach. Specjaliści z tego znanego w kraju ośrodka urologicznego podkreślają, że jabłka mają dobroczynny wpływ na układ moczowy.

Ile kalorii ma jabłko ?
03.04.2019 - Ile kalorii ma jabłko ?

To, ile kalorii ma jabłko, zależy od jego wielkości, wagi oraz odmiany. Jedno duże jabłko (około 250 g) to około 130 kalorii, średnie o masie 180 g – 90, a małe, mieszczące się w dłoni – około 40 kcal.

Jabłka to sposób na zdrowe i białe zęby
03.04.2019 - Jabłka to sposób na zdrowe i białe zęby

Aby mieć zdrowe i białe zęby, nie wystarczy jedynie dbać o odpowiednią higienę jamy ustnej. Warto również przestrzegać diety, która dostarczy naszemu organizmowi odpowiednią ilość witamin i minerałów oraz zapewni zdrowy i śnieżnobiały uśmiech.

Antysmogowe działanie jabłek
01.04.2019 - Antysmogowe działanie jabłek

Nasze ciało może walczyć ze smogiem od środka. Odpowiednia dieta pozwoli zredukować stres oksydacyjny, który jest efektem wdychania zanieczyszczonego powietrza. W jesienno-zimowej diecie warto postawić na warzywa i owoce bogate w antyoksydanty, witaminy C i E, czy zbawienne dla zdrowia kwasy Omega.

Jabłka dla urody – maseczka z jabłek
28.03.2019 - Jabłka dla urody – maseczka z jabłek

Jabłka dobroczynnie wpływają na stan skóry. W skórce jabłek znajduje się kwercetyna, silny antyoksydant chroniący nas przed przedwczesnym starzeniem i działający przeciwzapalnie. Obecne w jabłkach kwasy owocowe mają działanie złuszczające i rozświetlające, dlatego maseczka z tych owoców skutecznie pielęgnuje cerę.

Jabłka obniżają cholesterol
28.03.2019 - Jabłka obniżają cholesterol

Dwa jabłka dziennie istotnie obniżają ryzyko nadmiaru tzw. „złego cholesterolu" LDL. Przez dwa miesiące, czterdzieści osób jadło dwa świeże jabłka dziennie. Wyniki wykazały, że spożywanie takiej ilości jabłek dziennie może zmniejszyć przez średnio o 3 procent poziom całkowitego cholesterolu we krwi, a także poziom cholesterolu LDL o średnio 4 procent.

Jabłka chronią dzieci przed astmą
27.03.2019 - Jabłka chronią dzieci przed astmą

Naukowcy z Wielkiej Brytanii opublikowali na łamach magazynu „American Journal of Respiratory Clinical Care Medicine” wyniki przeprowadzonych badań, dotyczących tego, jaką rolę jabłka i ich spożycie mogą spełniać w zapobieganiu astmy u dzieci.

Jabłka i 100% soki jabłkowe obniżają ryzyko wystąpienia otyłości
26.03.2019 - Jabłka i 100% soki jabłkowe obniżają ryzyko wystąpienia otyłości

W Polsce jabłka są najbardziej popularnym owocem. Według danych GUS za rok 2015* średnio, na miesiąc, przeciętny Polak spożywał 3,6 kg owoców i ich przetworów. Najchętniej jedliśmy właśnie jabłka – 1,10 kg/osobę miesięcznie.

Jabłka wspomagają naprawę płuc byłych palaczy !
22.03.2019 - Jabłka wspomagają naprawę płuc byłych palaczy !

Dieta bogata w jabłka i pomidory wspomaga naprawę płuc u byłych palaczy. Naukowcy zauważyli, że naturalny spadek funkcji płuc na przestrzeni 10 lat był wolniejszy u eks-palaczy, których dieta obfitowała w pomidory i owoce, a zwłaszcza jabłka.

Jabłka poprawiają pamięć
21.03.2019 - Jabłka poprawiają pamięć

Jabłka zawierają kwercetynę. To silny przeciwutleniacz, chroniący komórki mózgu przed demencją i chorobą Alzheimera. Za pamięć i koncentrację odpowiada zawarta w jabłkach acetylocholina - związek kwasu octowego i choliny.

Jedz jabłka, będziesz zdrowszy !
20.03.2019 - Jedz jabłka, będziesz zdrowszy !

Dlaczego warto jeść jabłka ? Jabłka są nie tylko smaczne ale także bardzo zdrowe ! Zwierają ponad dwadzieścia różnych witamin (m.in. C, A, B1, B2, PP i B3), składniki mineralne (żelazo, potas, magnez, cynk) błonnik, pektyny i flawonoidy.

Miesiąc jedzenia jabłek
20.03.2019 - Miesiąc jedzenia jabłek

"An apple a day keeps the doctor away" czyli „Jedno jabłko dziennie trzyma cię z daleka od lekarza” – to angielskie przysłowie którego prawdziwość postanowiła sprawdzić Ileana Paules-Bronet, angielska dziennikarka.

Co Polacy wiedzą o myciu jabłek ?
19.03.2019 - Co Polacy wiedzą o myciu jabłek ?

„Owoce i warzywa, zwłaszcza nieprzetworzone, powinny stanowić podstawowy składnik zdrowej diety. Należy jednak zadbać, aby je spożywając, nie wprowadzać do organizmu chorobotwórczych drobnoustrojów, jak również innych zanieczyszczeń. 

Najnowsze komentarze

#dobrejabłka z dowozem do...
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram