Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Jabłka na zdrowie

Jabłka zmniejszają ryzyko zachorowań na raka
09.08.2019 - Jabłka zmniejszają ryzyko zachorowań na raka

Od dawna wiadomo, że to, co jemy wpływa na ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Jak wynika z badań prowadzonych przez naukowców osoby, które spożywają przynajmniej jedno jabłko dziennie rzadziej doświadczają raka płuc, jelit, żołądka, przełyku i piersi.

Jabłka oczyszczają wątrobę
05.08.2019 - Jabłka oczyszczają wątrobę

Przewlekłe stany zapalne wątroby związane z niewłaściwą dietą i niezdrowym trybem życia mogą prowadzić do bardzo groźnej marskości, czyli zwłóknienia i pojawienia się guzków zaburzających działanie organu. Marskość wątroby grozi śmiercią nie tylko wskutek zniszczenia samej wątroby, ale także zwiększonego ryzyka pojawienia się nowotworu.

Jabłka zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy
22.07.2019 - Jabłka zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy

Naukowcy w jednym z badań zaobserwowali, że zjedzenie 2-6 jabłek w tygodniu zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy o 27%, a przy konsumpcji 1 lub więcej jabłka na dzień o 28% w stosunku do osób niespożywających tych owoców.

Jabłka wspomagają układ pokarmowy
18.07.2019 - Jabłka wspomagają układ pokarmowy

Najważniejszym elementem naszej diety powinny być owoce i warzywa, które mają wiele cennych składników, np. enzymy, które pomagają w szybszym trawieniu pokarmów. Oprócz tego są bardzo dobrym źródłem witamin, błonnika i składników mineralnych. Dlatego też zamiast słodyczy jedzmy więcej owoców np. jabłek.

Jabłka zmniejszają reumatyczny ból stawów
11.07.2019 - Jabłka zmniejszają reumatyczny ból stawów

Systematyczne jedzenie tartych kwaśnych jabłek zmniejsza reumatyczny ból stawów. Związek między dietą a zapaleniem stawów jest dobrze udowodniony. Dieta może wpływać hamująco na procesy zapalne toczące się w organizmie i w ten sposób wspomagać walkę z chorobami, w tym z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS), lub procesy te nasilać.

Jabłka wzmacniają kości
09.07.2019 - Jabłka wzmacniają kości

Liczne badania naukowe wskazują, że jabłka mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie – informuje wyborcza.pl Florydzyna, glikozyd występujący w jabłkach, gruszkach, śliwkach i wiśniach zwiększa gęstość kości i może stanowić ochronę przed osteoporozą.

Jabłka w walce z łupieżem
02.07.2019 - Jabłka w walce z łupieżem

Jabłko nie tylko jest zdrowe do jedzenia, ale może także pomóc pozbyć się łupieżu. Doskonale w walce z łupieżem sprawdza się maseczka z jabłek i pomarańczy. Jabłka dzięki właściwościom przeciwgrzybicznym i przeciwzapalnym pomogą odgonić łupież. 

Złote jabłka zwalczające nowotwory
28.06.2019 - Złote jabłka zwalczające nowotwory

Jan Skibicki z Kurian - sadownik, rolnik i naukowiec. Uprawia wyjątkową odmianę jabłek Gold Milenium, z których dziesięć lat temu rozpoczął wyciskać soki. Pięć lat temu stworzył z jabłek suplement diety Pectin Gold zwalczający m. in. nowotwory. Niedawno rozszerzył działalność o suche kapsułki z różnych owoców i warzyw – informuje bia24.pl  

Jedz jabłka dla zdrowego serca
19.06.2019 - Jedz jabłka dla zdrowego serca

Jedną z najlepszych korzyści wynikających z jedzenia jabłek każdego dnia jest to, że pomagają one utrzymać zdrowe serce. Błonnik zawarty w jabłkach pomaga obniżyć poziom cholesterolu, co zmniejsza ryzyko chorób serca. Ponadto jabłka mogą pomóc w zapobieganiu gromadzenia się płytki nazębnej w tętnicach, co zmniejsza ryzyko zawału serca.

Jabłka mogą zapobiec rakowi jelita grubego
18.06.2019 - Jabłka mogą zapobiec rakowi jelita grubego

Dzięki zawartości błonnika jabłka regulują pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym przed rakiem jelita grubego. Ryzyko zachorowania na ten nowotwór mogą zmniejszyć także zawarte w jabłkach flawonoidy - wykazali polscy naukowcy z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Jabłka chronią dzieci przed astmą
27.03.2019 - Jabłka chronią dzieci przed astmą

Naukowcy z Wielkiej Brytanii opublikowali na łamach magazynu „American Journal of Respiratory Clinical Care Medicine” wyniki przeprowadzonych badań, dotyczących tego, jaką rolę jabłka i ich spożycie mogą spełniać w zapobieganiu astmy u dzieci.

Oczyszczająca dieta jabłkowa
13.06.2019 - Oczyszczająca dieta jabłkowa

Dieta jabłkowa jest jedną z najlepszych diet oczyszczających. Zawarty w jabłkach błonnik przyśpiesza procesy trawienne i pobudza metabolizm, co bezpośrednio przekłada się na utratę zbędnych kilogramów.

Jabłko ze skórką czy bez ?
03.06.2019 - Jabłko ze skórką czy bez ?

W jędrnej skórce jabłek kryje się ogromna ilość witamin i składników odżywczych. Nawyk obierania jabłka przed spożyciem jest bardzo, bardzo zły. Wystarczy, że porządnie umyjesz je przed zjedzeniem – to wystarczy. Jabłko bez skórki traci wiele cennych wartości, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Jabłka i 100% soki jabłkowe obniżają ryzyko wystąpienia otyłości
28.05.2019 - Jabłka i 100% soki jabłkowe obniżają ryzyko wystąpienia otyłości

W Polsce jabłka są najbardziej popularnym owocem. Według danych GUS za rok 2015* średnio, na miesiąc, przeciętny Polak spożywał 3,6 kg owoców i ich przetworów. Najchętniej jedliśmy właśnie jabłka – 1,10 kg/osobę miesięcznie.

Jabłka poprawiają trawienie
24.05.2019 - Jabłka poprawiają trawienie

Liczne badania naukowe wskazują, że jabłka mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie m.in. poprawiają trawienie. Badania na zwierzętach laboratoryjnych pokazały, że spożycie jabłek zmienia istotnie liczebność kolonii bakterii Clostridiales i Bacteriodes w jelicie grubym, co istotnie poprawia metabolizm.

Jabłka ograniczają powstawanie próchnicy
22.05.2019 - Jabłka ograniczają powstawanie próchnicy

Nasze wybory żywieniowe mogą odgrywać istotną rolę zarówno w sprzyjaniu, jak i w zapobieganiu próchnicy. Chociaż niektóre produkty mogą przyspieszyć jej rozwój, inne zawierają ważne substancje odżywcze, które pozwalają nam zadbać o zdrowe, mocne zęby.

Jabłka odżywiają mózg
20.05.2019 - Jabłka odżywiają mózg

Mózg każdego z nas w ciągu dnia wykorzystuje ok. 20% tlenu, który wdychamy oraz ok. 20% składników odżywczych, które mu dostarczamy. Można więc powiedzieć: myślę tym, co zjadłem! Bez odpowiedniego paliwa – odpowiedniej diety, neurony będą słabo przewodziły impulsy nerwowe, spowolnione będzie wydzielanie neuroprzekaźników, a szybkość uczenia się spadnie ze względu...

Ocet jabłkowy - sposób na piękne włosy
17.05.2019 - Ocet jabłkowy - sposób na piękne włosy

Ocet z przetworzonych jabłek m.in. wzmacnia cebulki włosów, dzięki czemu rosną one szybciej a także przestają wypadać. Ocet jabłkowy także: Wspomaga regenerację wysuszonej skóry. Wypłukuje martwy naskórek, w związku z czym działa lepiej niż peeling do skóry głowy

Pestki jabłek sposobem na zdrową tarczycę
15.05.2019 - Pestki jabłek sposobem na zdrową tarczycę

Tarczyca jest gruczołem, jednym z największych w naszym ciele. Kształtem przypomina motyla - jego "skrzydła" otaczają tchawicę. Składa się z dwóch rodzajów komórek. Znaczna większość z nich to komórki pęcherzykowe. To one wytwarzają i uwalniają hormony tarczycy takie jak tyroksyna (T4) oraz trójjodotyronina (T3).

Jabłko – sposób na piękne paznokcie
13.05.2019 - Jabłko – sposób na piękne paznokcie

Dzięki zawartości soli mineralnych jabłko przyspiesza regenerację płytki paznokcia, dodatkowo ją nabłyszczając – informuje werandacountry.pl Domową odżywkę do paznokci z jabłka możemy bardzo szybko przygotować w domu. Do jej przygotowani potrzebujemy:

1 2

Najnowsze komentarze

Po ile jabłka w Carrefour ?
Cialis Generico Simi cialis for sale Viagra...
Po ile jabłka w Carrefour ?
Top Hair Loss Products Propecia And Rogaine...
Oczyszczająca dieta jabłkowa
Ciekawe czy to naprawdę działa
Jedz jabłka, będziesz...
Polecam apke Skanerka do sprawdzenia składu...
#dobrejabłka z Jabłkowozu
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram