Jak czytamy na poradnikzdrowie.pl dzięki zawartości błonnika jabłka regulują pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym przed rakiem jelita grubego. Ryzyko zachorowania na ten nowotwór mogą zmniejszyć także zawarte w jabłkach flawonoidy - wykazali polscy naukowcy z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Mało kto zjada jabłka, zostawiając jedynie ogonek. Większość z nas odrzuca najbardziej wartościowe części jabłek, a więc skórę i gniazda nasienne. O ile jedzenie gniazd nasiennych nie jest dobrym rozwiązaniem, warto nie obierać jabłek i jeść je ze skórką. Skórka zawiera dużo pektyn, które oczyszczają organizm i są wskazane np. palaczom. Pektyny zneutralizują...
“Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci potrzebny” – twórca tego powiedzenia miał wiele racji. Liczne badania naukowe wskazują, że jabłka mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Kluczowymi czynnikami wpływającymi na stan zdrowia i długowieczność jest sposób odżywiania się i regularna aktywność fizyczna. Każdego dnia zastanawiamy się, które produkty spożywcze włączyć do diety, aby przynosiły nam jak najwięcej prozdrowotnych korzyści. To właśnie te codzienne wybory i właściwie zbilansowana dieta bezpośrednio wpływają na nasze samopoczucie i...
Czy aby na pewno wszyscy wiedzą, że jabłka są zdrowe i są „Super Owocami”? Warto o tym przypomnieć ! Czy nie jest trochę tak, że zapatrzeni w walory łatwo dostępnych owoców egzotycznych, zapomnieliśmy co nam rośnie pod nosem? Okazuje się, że: „cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie” – to przysłowie idealnie pasuje do naszych jabłuszek.
Dietetycy zalecają dwa jabłka dziennie. Każdy taki owoc to bogactwo przeciwutleniaczy oraz praktycznie wszystkich występujących naturalnie witamin i minerałów, soli mineralnych: witaminy C, K, B2, B6, A, E, B1, kwasu foliowego, pantotenowego, potasu, manganu, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, miedzi i polifenoli.
Jabłka to jedne z najlepszych superowoców na świecie, mają naturalną zdolność do detoksykacji organizmu, dzięki zawartemu w nich rozpuszczalnemu błonnikowi zwanemu pektyną. Pektyna może pomóc wypłukać z organizmu metale ciężkie.
Nasza odporność jest w jelitach. To tam znajduje się najwięcej komórek odpowiedzialnych za to, czy w trakcie zawirowań pogodowych dosięgnie nas infekcja i czy nasz organizm poradzi sobie z wirusami. Najlepszym sojusznikiem w pokonywaniu intruzów jest odpowiednia dieta.
Jabłka dobroczynnie wpływają na stan skóry. W skórce jabłek znajduje się kwercetyna, silny antyoksydant chroniący nas przed przedwczesnym starzeniem i działający przeciwzapalnie. Obecne w jabłkach kwasy owocowe mają działanie złuszczające i rozświetlające, dlatego maseczka z tych owoców skutecznie pielęgnuje cerę.
Jabłko nie tylko jest zdrowe do jedzenia, ale może także pomóc pozbyć się łupieżu. Doskonale w walce z łupieżem sprawdza się maseczka z jabłek i pomarańczy. Jabłka dzięki właściwościom przeciwgrzybicznym i przeciwzapalnym pomogą odgonić łupież.
Większość uważa że jest to skóra jabłek. I choć zawiera ona więcej składników odżywczych niż miazga to największe ich ilości są zawarte w rdzeniu. Właśnie w tym, co zwykle wyrzucamy do kosza, gdy zjadamy najbardziej soczystą część jabłka. Badania wykazały, że jedzenie jabłek razem z rdzeniem zwiększa liczbę zdrowych bakterii w jelitach 10 razy lepiej niż jedzenie...
Jedno z najnowszych badań wykazało, że spożywanie 500 mg flawonoidów dziennie zmniejsza ryzyko chorób. Dodatkowe spożycie flawonoidów nie zmniejszyło wprawdzie ryzyka chorób serca, ale te nadliczbowe jeszcze bardziej zmniejszyły ryzyko raka – czytamy na zdrowie wprost.pl
Katowiccy urolodzy wskazują, że jabłka korzystnie wpływają na pracę nerek i całego układu moczowego. Zawierają kwasy, które obniżają pH moczu, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu złogów szkodliwego szczawianu wapnia, a w konsekwencji - tworzeniu się kamieni nerkowych. Jabłka aż w 80-95 proc. składają się z wody, co sprawia, że działają moczopędnie i korzystnie...
Aby mieć zdrowe i białe zęby, nie wystarczy jedynie dbać o odpowiednią higienę jamy ustnej. Warto również przestrzegać diety, która dostarczy naszemu organizmowi odpowiednią ilość witamin i minerałów oraz zapewni zdrowy i śnieżnobiały uśmiech.
Dietetycy zalecają zjedzenie dwóch jabłek dziennie: rano dla urody, wieczorem dla zdrowia. Systematyczne jedzenie tartych kwaśnych jabłek zmniejsza reumatyczny ból stawów. Związek między dietą a zapaleniem stawów jest dobrze udowodniony.
Flawanole, występujące powszechnie w herbacie mają właściwości obniżające ciśnienie krwi. Te same substancje znajdują się w jabłkach. Dodanie pokrojonych jabłek do herbaty da więc naturalną miksturę na nadciśnienie, którą z powodzeniem można pić każdego dnia.
Miażdżyca to jedna z najbardziej rozpowszechnionych chorób układu krążenia. Najbardziej zagrożone nią jest serce, ale cierpi też mózg, nerki, żyły w nogach, u panów mogą się pojawić kłopoty z potencją.
Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa to najważniejszy składnik diety. Czerpiemy z nich garściami całą paletę smaków, zapachów, ale i składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych. Na tym jednak nie kończy się lista ich atutów: jak dowodzą badania naukowe, obecność warzyw i owoców w diecie przekłada się pozytywnie na naszą kondycję psychiczną,[i]...
Mózg każdego z nas w ciągu dnia wykorzystuje ok. 20% tlenu, który wdychamy oraz ok. 20% składników odżywczych, które mu dostarczamy. Można więc powiedzieć: myślę tym, co zjadłem !
Zalety suszonych jabłek są nieocenione. Są równie zdrowe, jak i chrupiące. Jesień to czas zbiorów. A jeśli masz już więcej niż jeden koszyk świeżych jabłek, czas pomyśleć o tym, co z nimi zrobić. Zgadza się, wysuszyć! Ale po co? W jaki sposób są przydatne dla zdrowia?
Najnowsze komentarze