Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Jabłka na zdrowie

Jabłka dla urody – maseczka z jabłek
09.04.2020 - Jabłka dla urody – maseczka z jabłek

Jabłka dobroczynnie wpływają na stan skóry. W skórce jabłek znajduje się kwercetyna, silny antyoksydant chroniący nas przed przedwczesnym starzeniem i działający przeciwzapalnie. Obecne w jabłkach kwasy owocowe mają działanie złuszczające i rozświetlające, dlatego maseczka z tych owoców skutecznie pielęgnuje cerę.

Jedz jabłka, aby pozbyć się toksyn
02.04.2020 - Jedz jabłka, aby pozbyć się toksyn

Jabłka to jedne z najlepszych superowoców na świecie, mają naturalną zdolność do detoksykacji organizmu, dzięki zawartemu w nich rozpuszczalnemu błonnikowi zwanemu pektyną. Pektyna może pomóc wypłukać z organizmu metale ciężkie.

Jabłka zmniejszają ryzyko zachorowań na raka
31.03.2020 - Jabłka zmniejszają ryzyko zachorowań na raka

Od dawna wiadomo, że to, co jemy wpływa na ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Jak wynika z badań prowadzonych przez naukowców osoby, które spożywają przynajmniej jedno jabłko dziennie rzadziej doświadczają raka płuc, jelit, żołądka, przełyku i piersi.

Jabłka podstawą naszej odporności
27.03.2020 - Jabłka podstawą naszej odporności

Na przednówku najpopularniejszym owocem było w Polsce jabłko. 90% respondentów deklaruje, że jadło jabłka w tygodniu poprzedzającym badanie. W marcu dostęp do świeżych owoców krajowych pozostaje ograniczony. Drugą i trzecią pozycję w rankingu popularności wszystkich owoców, tak jak w lutym, zajmują banany i pomarańcze.

Jabłka wspomagają naprawę płuc palaczy !
24.03.2020 - Jabłka wspomagają naprawę płuc palaczy !

Dieta bogata w jabłka i pomidory wspomaga naprawę płuc u byłych palaczy. Naukowcy zauważyli, że naturalny spadek funkcji płuc na przestrzeni 10 lat był wolniejszy u eks-palaczy, których dieta obfitowała w pomidory i owoce, a zwłaszcza jabłka.

Jabłka – dlaczego warto je jeść?
18.03.2020 - Jabłka – dlaczego warto je jeść?

Istnieje wiele odmian jabłek: słodkie, kwaśne, różniące są konsystencją i aromatem. Dlatego też, na pewno każdy znajdzie wśród nich swój ulubiony smak. Ważną zaletą jabłek jest duża zawartość witaminy C, wzmacniającej układ odpornościowy.  

Jabłko - ochrona przed chorobami
13.03.2020 - Jabłko - ochrona przed chorobami

Jedno z najnowszych badań wykazało, że spożywanie 500 mg flawonoidów dziennie zmniejsza ryzyko chorób. Dodatkowe spożycie flawonoidów nie zmniejszyło wprawdzie ryzyka chorób serca, ale te nadliczbowe jeszcze bardziej zmniejszyły ryzyko raka – czytamy na zdrowie wprost.pl

Co Polacy wiedzą o myciu jabłek ?
11.03.2020 - Co Polacy wiedzą o myciu jabłek ?

„Owoce i warzywa, zwłaszcza nieprzetworzone, powinny stanowić podstawowy składnik zdrowej diety. Należy jednak zadbać, aby je spożywając, nie wprowadzać do organizmu chorobotwórczych drobnoustrojów, jak również innych zanieczyszczeń. 

Jabłka przyśpieszają metabolizm
10.03.2020 - Jabłka przyśpieszają metabolizm

Wolan przemiana materii przeszkadza w odchudzaniu jednak metabolizm można przyśpieszyć . Jabłka to owoce, które przyczyniają się do przyśpieszenia metabolizmu. Według badań zrealizowanych przez Uniwersytet z Rio de Janeiro, zjadanie trzech małych jabłek dziennie przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu, a tym samym do szybszej utraty wagi – czytamy na krokdozdrowia.com

Jabłka odżywiają mózg
05.03.2020 - Jabłka odżywiają mózg

Mózg każdego z nas w ciągu dnia wykorzystuje ok. 20% tlenu, który wdychamy oraz ok. 20% składników odżywczych, które mu dostarczamy. Można więc powiedzieć: myślę tym, co zjadłem! Bez odpowiedniego paliwa – odpowiedniej diety, neurony będą słabo przewodziły impulsy nerwowe, spowolnione będzie wydzielanie neuroprzekaźników, a szybkość uczenia się spadnie ze względu...

Złote jabłka zwalczające nowotwory
26.02.2020 - Złote jabłka zwalczające nowotwory

Jan Skibicki z Kurian - sadownik, rolnik i naukowiec. Uprawia wyjątkową odmianę jabłek Gold Milenium, z których dziesięć lat temu rozpoczął wyciskać soki. Pięć lat temu stworzył z jabłek suplement diety Pectin Gold zwalczający m. in. nowotwory. Niedawno rozszerzył działalność o suche kapsułki z różnych owoców i warzyw – informuje bia24.pl  

Detoks jabłkowy – przygotuj się do wiosny
19.02.2020 - Detoks jabłkowy – przygotuj się do wiosny

Zimą dostarczamy organizmowi najwięcej toksyn, bo częściej niż zwykle sięgamy po wysoko przetworzoną żywność, tłuste potrawy, kawę i inne używki. Nagromadzenie szkodliwych składników powoduje uczucie senności, częstsze choroby, cera staje się szara, a paznokcie i włosy łamliwe. 

Jabłko działa lepiej niż poranna kawa
18.02.2020 - Jabłko działa lepiej niż poranna kawa

Naukowcy z Cornell University zauważyli, że jabłko zjedzone rano działa na organizm podobnie jak kawa. Dzięki zawartości naturalnych cukrów i witamin pobudza i poprawia nastrój. Dostarcza także błonnika i cennych przeciwutleniaczy.

Dzieci spożywające jabłka mniej narażone na otyłość
13.02.2020 - Dzieci spożywające jabłka mniej narażone na otyłość

Warto zachęcać do sięgania po jabłka zwłaszcza dzieci, bo jak pokazują badania, spożycie jabłek oraz produktów z nich powstałych, może przyczynić się do obniżenia ryzyka wystąpienia otyłości.

Jabłka – naturalna ochrona dla wzroku
11.02.2020 - Jabłka – naturalna ochrona dla wzroku

Każdego dnia wytężamy wzrok: siedząc przed ekranem komputera, telewizora czy wpatrując się w wyświetlacz telefonu. A każda z tych czynności wpływa na nasz wzrok.

Jabłka wzmacniają odporność
04.02.2020 - Jabłka wzmacniają odporność

Nasza odporność jest w jelitach. To tam znajduje się najwięcej komórek odpowiedzialnych za to, czy w trakcie zawirowań pogodowych dosięgnie nas infekcja i czy nasz organizm poradzi sobie z wirusami.

Skórki jabłek sposobem na cienie pod oczami
11.01.2020 - Skórki jabłek sposobem na cienie pod oczami

Okład ze skórki jabłka - dzięki zawartości kwasu jabłkowego skóra pod oczami będzie nawilżona i rozjaśniona. Wystarczy świeżo obraną skórkę położyć pod oczami na 20 minut, a wyraźnie poprawi się wygląd skóry.

Jabłka wzmacniają kości
28.01.2020 - Jabłka wzmacniają kości

Liczne badania naukowe wskazują, że jabłka mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie – informuje wyborcza.pl Florydzyna, glikozyd występujący w jabłkach, gruszkach, śliwkach i wiśniach zwiększa gęstość kości i może stanowić ochronę przed osteoporozą.

Jabłka obniżają cholesterol
24.01.2020 - Jabłka obniżają cholesterol

Dwa jabłka dziennie istotnie obniżają ryzyko nadmiaru tzw. „złego cholesterolu" LDL. Przez dwa miesiące, czterdzieści osób jadło dwa świeże jabłka dziennie. Wyniki wykazały, że spożywanie takiej ilości jabłek dziennie może zmniejszyć przez średnio o 3 procent poziom całkowitego cholesterolu we krwi, a także poziom cholesterolu LDL o średnio 4 procent.

Pestki jabłek sposobem na zdrową tarczycę
21.01.2020 - Pestki jabłek sposobem na zdrową tarczycę

Tarczyca jest gruczołem, jednym z największych w naszym ciele. Kształtem przypomina motyla - jego "skrzydła" otaczają tchawicę. Składa się z dwóch rodzajów komórek. Znaczna większość z nich to komórki pęcherzykowe. To one wytwarzają i uwalniają hormony tarczycy takie jak tyroksyna (T4) oraz trójjodotyronina (T3).

1 2 3

Najnowsze komentarze

Szampion, Idared i...
drodzy panowie, szukam jabłek na eksport w...
#dobrejabłka od Zawieja SAD
Miałam okazje posmakować jabłek od...
Zupa krem z jabłek
... profanacja! 3 - 4 jabłka obrać,...
Oczyszczająca dieta jabłkowa
Ciekawe czy to naprawdę działa
Jedz jabłka, będziesz...
Polecam apke Skanerka do sprawdzenia składu...
#dobrejabłka z Jabłkowozu
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram