Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Jabłka na zdrowie

Jedz jabłka dla zdrowego serca
19.06.2019 - Jedz jabłka dla zdrowego serca

Jedną z najlepszych korzyści wynikających z jedzenia jabłek każdego dnia jest to, że pomagają one utrzymać zdrowe serce. Błonnik zawarty w jabłkach pomaga obniżyć poziom cholesterolu, co zmniejsza ryzyko chorób serca. Ponadto jabłka mogą pomóc w zapobieganiu gromadzenia się płytki nazębnej w tętnicach, co zmniejsza ryzyko zawału serca.

Jabłka mogą zapobiec rakowi jelita grubego
18.06.2019 - Jabłka mogą zapobiec rakowi jelita grubego

Dzięki zawartości błonnika jabłka regulują pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym przed rakiem jelita grubego. Ryzyko zachorowania na ten nowotwór mogą zmniejszyć także zawarte w jabłkach flawonoidy - wykazali polscy naukowcy z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Jabłka chronią dzieci przed astmą
27.03.2019 - Jabłka chronią dzieci przed astmą

Naukowcy z Wielkiej Brytanii opublikowali na łamach magazynu „American Journal of Respiratory Clinical Care Medicine” wyniki przeprowadzonych badań, dotyczących tego, jaką rolę jabłka i ich spożycie mogą spełniać w zapobieganiu astmy u dzieci.

Oczyszczająca dieta jabłkowa
13.06.2019 - Oczyszczająca dieta jabłkowa

Dieta jabłkowa jest jedną z najlepszych diet oczyszczających. Zawarty w jabłkach błonnik przyśpiesza procesy trawienne i pobudza metabolizm, co bezpośrednio przekłada się na utratę zbędnych kilogramów.

Jabłko ze skórką czy bez ?
03.06.2019 - Jabłko ze skórką czy bez ?

W jędrnej skórce jabłek kryje się ogromna ilość witamin i składników odżywczych. Nawyk obierania jabłka przed spożyciem jest bardzo, bardzo zły. Wystarczy, że porządnie umyjesz je przed zjedzeniem – to wystarczy. Jabłko bez skórki traci wiele cennych wartości, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Jabłka i 100% soki jabłkowe obniżają ryzyko wystąpienia otyłości
28.05.2019 - Jabłka i 100% soki jabłkowe obniżają ryzyko wystąpienia otyłości

W Polsce jabłka są najbardziej popularnym owocem. Według danych GUS za rok 2015* średnio, na miesiąc, przeciętny Polak spożywał 3,6 kg owoców i ich przetworów. Najchętniej jedliśmy właśnie jabłka – 1,10 kg/osobę miesięcznie.

Jabłka poprawiają trawienie
24.05.2019 - Jabłka poprawiają trawienie

Liczne badania naukowe wskazują, że jabłka mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie m.in. poprawiają trawienie. Badania na zwierzętach laboratoryjnych pokazały, że spożycie jabłek zmienia istotnie liczebność kolonii bakterii Clostridiales i Bacteriodes w jelicie grubym, co istotnie poprawia metabolizm.

Jabłka ograniczają powstawanie próchnicy
22.05.2019 - Jabłka ograniczają powstawanie próchnicy

Nasze wybory żywieniowe mogą odgrywać istotną rolę zarówno w sprzyjaniu, jak i w zapobieganiu próchnicy. Chociaż niektóre produkty mogą przyspieszyć jej rozwój, inne zawierają ważne substancje odżywcze, które pozwalają nam zadbać o zdrowe, mocne zęby.

Jabłka odżywiają mózg
20.05.2019 - Jabłka odżywiają mózg

Mózg każdego z nas w ciągu dnia wykorzystuje ok. 20% tlenu, który wdychamy oraz ok. 20% składników odżywczych, które mu dostarczamy. Można więc powiedzieć: myślę tym, co zjadłem! Bez odpowiedniego paliwa – odpowiedniej diety, neurony będą słabo przewodziły impulsy nerwowe, spowolnione będzie wydzielanie neuroprzekaźników, a szybkość uczenia się spadnie ze względu...

Ocet jabłkowy - sposób na piękne włosy
17.05.2019 - Ocet jabłkowy - sposób na piękne włosy

Ocet z przetworzonych jabłek m.in. wzmacnia cebulki włosów, dzięki czemu rosną one szybciej a także przestają wypadać. Ocet jabłkowy także: Wspomaga regenerację wysuszonej skóry. Wypłukuje martwy naskórek, w związku z czym działa lepiej niż peeling do skóry głowy

Pestki jabłek sposobem na zdrową tarczycę
15.05.2019 - Pestki jabłek sposobem na zdrową tarczycę

Tarczyca jest gruczołem, jednym z największych w naszym ciele. Kształtem przypomina motyla - jego "skrzydła" otaczają tchawicę. Składa się z dwóch rodzajów komórek. Znaczna większość z nich to komórki pęcherzykowe. To one wytwarzają i uwalniają hormony tarczycy takie jak tyroksyna (T4) oraz trójjodotyronina (T3).

Jabłko – sposób na piękne paznokcie
13.05.2019 - Jabłko – sposób na piękne paznokcie

Dzięki zawartości soli mineralnych jabłko przyspiesza regenerację płytki paznokcia, dodatkowo ją nabłyszczając – informuje werandacountry.pl Domową odżywkę do paznokci z jabłka możemy bardzo szybko przygotować w domu. Do jej przygotowani potrzebujemy:

Jabłka wzmacniają odporność
07.05.2019 - Jabłka wzmacniają odporność

Nasza odporność jest w jelitach. To tam znajduje się najwięcej komórek odpowiedzialnych za to, czy w trakcie zawirowań pogodowych dosięgnie nas infekcja i czy nasz organizm poradzi sobie z wirusami.

Jabłka ochroną przed miażdżycą
06.05.2019 - Jabłka ochroną przed miażdżycą

Miażdżyca to jedna z najbardziej rozpowszechnionych chorób układu krążenia. Najbardziej zagrożone nią jest serce, ale cierpi też mózg, nerki, żyły w nogach, u panów mogą się pojawić kłopoty z potencją. 

Jabłka – naturalna ochrona dla wzroku
30.04.2019 - Jabłka – naturalna ochrona dla wzroku

Każdego dnia wytężamy wzrok: siedząc przed ekranem komputera, telewizora czy wpatrując się w wyświetlacz telefonu. A każda z tych czynności wpływa na nasz wzrok.

Jabłka wzmacniają kości
26.04.2019 - Jabłka wzmacniają kości

Liczne badania naukowe wskazują, że jabłka mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie – informuje wyborcza.pl Florydzyna, glikozyd występujący w jabłkach, gruszkach, śliwkach i wiśniach zwiększa gęstość kości i może stanowić ochronę przed osteoporozą.

Jabłka oczyszczają wątrobę
24.04.2019 - Jabłka oczyszczają wątrobę

Przewlekłe stany zapalne wątroby związane z niewłaściwą dietą i niezdrowym trybem życia mogą prowadzić do bardzo groźnej marskości, czyli zwłóknienia i pojawienia się guzków zaburzających działanie organu. Marskość wątroby grozi śmiercią nie tylko wskutek zniszczenia samej wątroby, ale także zwiększonego ryzyka pojawienia się nowotworu.

Jabłka przyśpieszają metabolizm
19.04.2019 - Jabłka przyśpieszają metabolizm

Wolan przemiana materii przeszkadza w odchudzaniu jednak metabolizm można przyśpieszyć . Jabłka to owoce, które przyczyniają się do przyśpieszenia metabolizmu. Według badań zrealizowanych przez Uniwersytet z Rio de Janeiro, zjadanie trzech małych jabłek dziennie przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu, a tym samym do szybszej utraty wagi – czytamy na krokdozdrowia.com

Jabłko to panaceum na ból głowy
18.04.2019 - Jabłko to panaceum na ból głowy

Bóle głowy to bardzo częsta dolegliwość, prawie każdy z nas od czasu do czasu je odczuwa. Co jest ich przyczyną ? Najczęściej to napięcie nerwowe bądź niedostateczna ilość snu. Jednak przewlekłe bóle głowy oraz bóle migrenowe czasem mogą być powodowane przez nieprawidłowe nawyki żywieniowe np.

Jabłka chronią mężczyzn przed chorobą Parkinsona
16.04.2019 - Jabłka chronią mężczyzn przed chorobą Parkinsona

Zgodnie z wynikami jednego z badań mężczyźni, którzy jedzą pięć lub więcej porcji jabłek na tydzień, są w przybliżeniu o połowę mniej narażeni na to, że rozwinie się u nich choroba Parkinsona w porównaniu z mężczyznami jedzącymi mniej niż jedną porcję na miesiąc.

1 2

Najnowsze komentarze

Oczyszczająca dieta jabłkowa
Ciekawe czy to naprawdę działa
Jedz jabłka, będziesz...
Polecam apke Skanerka do sprawdzenia składu...
#dobrejabłka z Jabłkowozu
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram