Jedno z najnowszych badań wykazało, że spożywanie 500 mg flawonoidów dziennie zmniejsza ryzyko chorób. Dodatkowe spożycie flawonoidów nie zmniejszyło wprawdzie ryzyka chorób serca, ale te nadliczbowe jeszcze bardziej zmniejszyły ryzyko raka – czytamy na zdrowie wprost.pl
Bóle głowy to bardzo częsta dolegliwość, prawie każdy z nas od czasu do czasu je odczuwa. Co jest ich przyczyną ? Najczęściej to napięcie nerwowe bądź niedostateczna ilość snu. Jednak przewlekłe bóle głowy oraz bóle migrenowe czasem mogą być powodowane przez nieprawidłowe nawyki żywieniowe np.
Systematyczne jedzenie tartych kwaśnych jabłek zmniejsza reumatyczny ból stawów. Związek między dietą a zapaleniem stawów jest dobrze udowodniony. Dieta może wpływać hamująco na procesy zapalne toczące się w organizmie i w ten sposób wspomagać walkę z chorobami, w tym z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS), lub procesy te nasilać.
Owoce i warzywa to bogate źródło witamin i substancji mineralnych, dlatego należy spożywać je do każdego posiłku i pamiętać o nich bez względu na porę roku. Warto sięgać zwłaszcza po owoce i warzywa, które są w sezonie, bowiem właśnie wtedy są one najbardziej bogate w substancje odżywcze. Sprawdź, po które z nich najlepiej sięgać jesienią i zimą.
To, ile kalorii ma jabłko, zależy od jego wielkości, wagi oraz odmiany. Jedno duże jabłko (około 250 g) to około 130 kalorii, średnie o masie 180 g – 90, a małe, mieszczące się w dłoni – około 40 kcal.
Naukowcy z Wielkiej Brytanii opublikowali na łamach magazynu „American Journal of Respiratory Clinical Care Medicine” wyniki przeprowadzonych badań, dotyczących tego, jaką rolę jabłka i ich spożycie mogą spełniać w zapobieganiu astmy u dzieci.
Skrzynie z jabłkami pojawiły się w poniedziałek (8 kwietnia) na oddziałach i w poradniach Szpitala Specjalistycznego im. prof. E. Michałowskiego w Katowicach. Specjaliści z tego znanego w kraju ośrodka urologicznego podkreślają, że jabłka mają dobroczynny wpływ na układ moczowy.
Jabłko nie tylko jest zdrowe do jedzenia, ale może także pomóc pozbyć się łupieżu. Doskonale w walce z łupieżem sprawdza się maseczka z jabłek i pomarańczy. Jabłka dzięki właściwościom przeciwgrzybicznym i przeciwzapalnym pomogą odgonić łupież.
Liczne badania naukowe wskazują, że jabłka mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie m.in. poprawiają trawienie. Badania na zwierzętach laboratoryjnych pokazały, że spożycie jabłek zmienia istotnie liczebność kolonii bakterii Clostridiales i Bacteriodes w jelicie grubym, co istotnie poprawia metabolizm.
Kompot z jabłek – odrobina słodyczy na jesienne chłodne wieczory. Jabłek nie obieramy, dokładnie je myjemy i kroimy na ósemki. Następnie wycinamy gniazda nasienne. Wodę zagotowujemy, dodajemy do niej jabłka i pigwę pokrojoną w cienkie plastry. Całość przykrywamy i odstawiamy na pół godziny.
Najważniejszym elementem naszej diety powinny być owoce i warzywa, które mają wiele cennych składników, np. enzymy, które pomagają w szybszym trawieniu pokarmów. Oprócz tego są bardzo dobrym źródłem witamin, błonnika i składników mineralnych. Dlatego też zamiast słodyczy jedzmy więcej owoców np. jabłek.
Dzięki zawartości błonnika jabłka regulują pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym przed rakiem jelita grubego. Ryzyko zachorowania na ten nowotwór mogą zmniejszyć także zawarte w jabłkach flawonoidy - wykazali polscy naukowcy z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Dieta bogata w jabłka i pomidory wspomaga naprawę płuc u byłych palaczy. Naukowcy zauważyli, że naturalny spadek funkcji płuc na przestrzeni 10 lat był wolniejszy u eks-palaczy, których dieta obfitowała w pomidory i owoce, a zwłaszcza jabłka.
Jedną z najlepszych korzyści wynikających z jedzenia jabłek każdego dnia jest to, że pomagają one utrzymać zdrowe serce. Błonnik zawarty w jabłkach pomaga obniżyć poziom cholesterolu, co zmniejsza ryzyko chorób serca. Ponadto jabłka mogą pomóc w zapobieganiu gromadzenia się płytki nazębnej w tętnicach, co zmniejsza ryzyko zawału serca.
Zbilansowana dieta jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, szczególnie u osób starszych. Osłabione łaknienie i pragnienie, a także zmniejszona zdolność przyswajania składników odżywczych sprawiają, że seniorzy muszą przykładać większą uwagę do tego, co i jak spożywają na co dzień. Z okazji Europejskiego Dnia Seniora, który przypada corocznie 20...
Okład ze skórki jabłka - dzięki zawartości kwasu jabłkowego skóra pod oczami będzie nawilżona i rozjaśniona. Wystarczy świeżo obraną skórkę położyć pod oczami na 20 minut, a wyraźnie poprawi się wygląd skóry.
Nasze wybory żywieniowe mogą odgrywać istotną rolę zarówno w sprzyjaniu, jak i w zapobieganiu próchnicy. Chociaż niektóre produkty mogą przyspieszyć jej rozwój, inne zawierają ważne substancje odżywcze, które pozwalają nam zadbać o zdrowe, mocne zęby.
Aby mieć zdrowe i białe zęby, nie wystarczy jedynie dbać o odpowiednią higienę jamy ustnej. Warto również przestrzegać diety, która dostarczy naszemu organizmowi odpowiednią ilość witamin i minerałów oraz zapewni zdrowy i śnieżnobiały uśmiech.
Dieta jabłkowa jest jedną z najlepszych diet oczyszczających. Zawarty w jabłkach błonnik przyśpiesza procesy trawienne i pobudza metabolizm, co bezpośrednio przekłada się na utratę zbędnych kilogramów.
Miażdżyca to jedna z najbardziej rozpowszechnionych chorób układu krążenia. Najbardziej zagrożone nią jest serce, ale cierpi też mózg, nerki, żyły w nogach, u panów mogą się pojawić kłopoty z potencją.
Najnowsze komentarze