Jabłka nadziewane kaszą jaglaną to doskonały pomysł na zdrowe śniadanie lub smaczny deser.
Do ich przygotowania potrzebujemy:
- kasza jaglana – 100 g
- woda – 200 ml
- sól – szczypta
- jabłka – 6 szt. (średnie)
- miód – 4-5 łyżek
- masło – 40 g
- suszone żurawiny – 50 g
- orzechy włoskie – 50 g
- kardamon
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie. Wodę zagotowujemy ze szczyptą soli i wsypujemy do niej kaszę jaglaną, gotujemy ją na bardzo wolnym ogniu przez 12-15 minut. Przykrywamy i odstawiamy.
Jabłka dokładnie myjemy. Ścinamy z górnej części ok. 1 cm i odkładamy. Usuwamy gniazda nasienne. Jabłka wydrążamy za pomocą łyżeczki do drążenia lub małej łyżeczki. Miąższ, który wyciągnęliśmy ze środka, kroimy. Na patelni podgrzewamy 4 łyżki miodu i dodajemy pokrojone jabłka, karmelizujemy. Następnie dodajemy masło oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane suszone żurawiny i posiekane orzechy włoskie i ponownie dokładnie mieszamy. Na końcu doprawiamy kardamonem do smaku. Możemy też dodać odrobinę miodu.
Przygotowane nadzienie wkładamy do wydrążonych jabłek i przykrywamy wcześniej odkrojonymi górnymi częściami owoców. Jabłka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) przez 15-18 minut.
Jabłka wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na talerzyki i podajemy gorące.
- źródło: kuchnialidla.pl / foto: kuchnialidla.pl
Najnowsze komentarze