Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Jabłka to sposób na zdrowe i białe zęby

Aby mieć zdrowe i białe zęby, nie wystarczy jedynie dbać o odpowiednią higienę jamy ustnej. Warto również przestrzegać diety, która dostarczy naszemu organizmowi odpowiednią ilość witamin i minerałów oraz zapewni zdrowy i śnieżnobiały uśmiech.

Twarde warzywa i owoce pomagają usuwać bakterie odpowiedzialne za powstawanie kamienia nazębnego. Zwiększają także wydzielanie śliny, która je neutralizuje. Do owoców o takich właściwościach najeży m.in. jabłko.

Jedząc jabłka dbamy o higienę jamy ustnej, pobudzając wydzielanie śliny, która wypłukuje resztki jedzenia z przestrzeni między zębami oraz chroni je przed działaniem cukrów i kwasów. Ponadto owoce te dostarczają naszemu organizmowi cennych składników.

Należy jednak przestrzegać kilku wskazówek.

  • Przede wszystkim jabłek nie wolno dzielić na kilka porcji w ciągu dnia – w ten sposób jesteśmy mniej narażeni na próchnicę.
  • Między zjedzeniem owoców, a umyciem zębów powinniśmy odczekać przynajmniej 30 minut, aby uchronić się przed demineralizacją szkliwa.
  • Soki natomiast, ze względu na zawarte w nich cukry, należy pić przez słomkę, aby zmniejszyć kontakt płynu z zębami.


źródło: klinikausmiechu.pl



Stan zębów w dużej mierze zależy od diety. Okazuje się, że nie tylko o zdrowe, ale też o białe zęby można zadbać w sposób naturalny. Wśród na co dzień spożywanych produktów jest bowiem wiele takich, które posiadają właściwości wybielające – tj. jabłka.

Jabłka zawierają kwas jabłkowy który posiada naturalne właściwości wybielające, a błonnik oczyszczające, ponadto duża zawartość wody zwiększa produkcję śliny, co zapobiega gromadzeniu się bakterii na powierzchni zębów.

źródło: urodaizdrowie.pl



Owoce są skarbnicą witaminy C i składników mineralnych, które korzystnie wpływają na kości. Mają one jednak swoje minusy. Zawierają sporo cukru, który jest pożywką dla bakterii wywołujących próchnicę.

Owocem idealnym dla zębów są jabłka. Nie za słodkie, nie za kwaśne, dostarczają cennych składników i spełniają dodatkowo ważną funkcję: naturalnie oczyszczają jamę ustną. Jedząc jabłko, pobudzamy wydzielanie śliny, która wypłukuje resztki jedzenia z przestrzeni między zębami i chroni zęby przed działaniem cukrów i kwasów.

źródło: poradnikzdrowie.pl

 

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Czytaj także

Polskie jabłka Gloster w Selgros

Od dziś – 25 kwietnia do 8 maja w sieci Selgros Cash&Carry polskie jabłka odmiany...

Świadomie z Jabłkiem Grójeckim !

Stowarzyszenie Sady Grójeckie po raz kolejny przeprowadzi warsztaty edukacyjne w szkołach...

Naturalny odświeżacz powietrza z jabłek

Jak sprawić, aby w naszym domu unosił się piękny, aromatyczny zapach jabłek ? Jak czytamy...

Zdrowe ciasteczka owsiane z jabłkami

Lekkie, pyszne ciasteczka owsiane z jabłkiem. Zdrowsza alternatywa do kawy zamiast czekolady....

Jadalne opakowania i naczynia z jabłek

Naukowcy z Samara Polytech opracowali jednorazowe jadalne naczynia, zastąpili polimery i...

Ryneczek Lidla: Polskie czerwone jabłka grójecki – Red Pinova

Od 23 kwietnia 2019 r. Ryneczek Lidla oferuje polskie czerwone jabłka grójeckie odmiany...

Najnowsze komentarze

#dobrejabłka z dowozem do...
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram