Jak informuje poradnikzdrowie.pl miażdżyca to jedna z najbardziej rozpowszechnionych chorób układu krążenia. Najbardziej zagrożone nią jest serce, ale cierpi też mózg, nerki, żyły w nogach, u panów mogą się pojawić kłopoty z potencją. A winne temu są blaszki miażdżycowe. Jeśli mało się ruszasz, palisz, jesz dużo i tłusto, istnieje duże prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżycę niezależnie od tego, ile ma sie lat.
W profilaktyce chorób układu krążenia duże znaczenie, a niektórzy lekarze twierdzą, że najważniejsze, ma odpowiednia dieta. Taka, która zawiera wszystko, co jest potrzebne do prawidłowego odżywienia organizmu, a jednocześnie pozwala obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
- źródło: poradnikzdrowie.pl
Amerykańcy naukowcy z Ohio State University twierdzą, iż spożywanie jednego jabłka dziennie przez 4 tygodnie powoduje, że ilość utlenionego złego cholesterolu zmniejsza się nawet o 40%. Podobnego efektu nie są w stanie zapewnić nawet leki, które wspomagają zapobieganiu i leczeniu miażdżycy.
Jak czytamy na urodaweb.pl gdy zły cholesterol zostaje utleniony, przybiera postać powodującą twardnienie tętnic, co prowadzi do powstawania miażdżycy. Leki na miażdżycę mają za zadanie nie dopuszczać do utleniania się tego cholesterolu, jednak w toku prowadzonych badań wynikło, że jabłka robią to o wiele skuteczniej.
Okazuje się, że biologicznie czynne substancje (polifenole), czyli przeciwutleniacze znajdujące się w jabłkach są lepiej przyswajane przez organizm, ponieważ znajdują się w pożywieniu.
- źródło: urodaweb.pl
Polifenole z jabłek blokują białko aktywujące wzrost śródbłonka naczyniowego (VEGF), które może uruchamiać procesy miażdżycowe – czytamy na oczymlekarze.pl
Testy przeprowadzone na komórkach ludzkich naczyń przez zespół doktora Paula Kroona z Instytutu Badań Żywności w Norwich dowiodły, że niskie stężenia procyjanidyny z jabłek hamują działanie VEGF.
Polifenole stymulowały także wytworzenie tlenku azotu, który rozszerza naczynia i zapobiega ich uszkodzeniu.
- źródło: oczymlekarze.pl
Jabłka są bogatym źródłem pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, który obniża poziom złego cholesterolu, tzw. frakcji LDL. Najwięcej pektyn jest w skórce i w pestkach.
Zapobiegają one odkładaniu się blaszek miażdżycowych na ścianach tętnic i chronią przed rozwojem miażdżycy.
Badania przeprowadzone na Floryda State University pokazały, że kobiety, które jadły jedno jabłko dziennie, miały o 23% niższy poziom złego cholesterolu i o 4% wyższy poziom dobrego cholesterolu (HDL) niż niejedzące jabłek kobiety, biorące udział w badaniu.
- źródło: styl.pl
Najnowsze komentarze