Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Jabłka ograniczają powstawanie próchnicy

Problemy z próchnicą dotyczą bardzo wielu osób. Podatność na tą dolegliwość uzależniona jest od bardzo wielu czynników, w tym także od tych genetycznych.

Aby zapobiec powstawaniu próchnicy musimy oczywiście przestrzegać podstawowych zasad higieny oraz systematycznie „odwiedzać” stomatologa.

Należy jednak pamiętać także o odpowiedniej diecie.

Świeże owoce i warzywa to największe źródło witamin oraz substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina C wraz z rutyną wzmacniają naczynia krwionośne i mają działanie przeciwbakteryjne. Zawarty w nich błonnik stymuluje także produkcję śliny, która pomaga w usuwaniu resztek pokarmowych, a także przyczynia się do zobojętnienia kwaśnego odczynu jamy ustnej. Co więcej, niektóre z nich - takie jak jabłko czy marchewka - potrafią w naturalny sposób oczyścić płytkę nazębną z osadu.


Nasze wybory żywieniowe mogą odgrywać istotną rolę zarówno w sprzyjaniu, jak i w zapobieganiu próchnicy. Chociaż niektóre produkty mogą przyspieszyć jej rozwój, inne zawierają ważne substancje odżywcze, które pozwalają nam zadbać o zdrowe, mocne zęby. Dlatego, by uchronić zęby przed próchnicą, warto pamiętać o uwzględnieniu w diecie odpowiednich produktów.

Spożywanie produktów bogatych w błonnik pobudza produkcję śliny, co pozwala wytworzyć mineralną tarczę, która chroni zęby przed próchnicą. Dobrym źródłem błonnika są jabłka.


Owoce są skarbnicą witaminy C i składników mineralnych, które korzystnie wpływają na kości. Niestety mają one też swoje minusy. Zawierają sporo cukru, który jest pożywką dla bakterii wywołujących próchnicę. Dotyczy to zwłaszcza owoców słodkich, takich jak: winogrona i czereśnie. W niektórych owocach mimo ich słodkiego smaku jest też dużo kwasów. Bogate w kwasy są np. cytrusy. Substancje te mogą niszczyć szkliwo, co zwiększaja ryzyko powstania próchnicy, ponadto wywołuje nadwrażliwość zębów. „Niebezpieczne” dla naszych zębów są także owoce, które mają drobne pestki – kaleczą dziąsła i zalegają w szczelinach – podaje poradnikzdrowie.pl

Owocem idealnym dla zębów są jabłka. Nie za słodkie, nie za kwaśne, dostarczają cennych składników i spełniają dodatkowo ważną funkcję: naturalnie oczyszczają jamę ustną. Jedząc jabłko, pobudzamy wydzielanie śliny, która wypłukuje resztki jedzenia z przestrzeni między zębami i chroni zęby przed działaniem cukrów i kwasów.

 

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Czytaj także

Smoothie z jabłkiem, grapefruitem i jarmużem

W Biedronce od 24 do 30 czerwca przy zakupie polskich jabłek odmiany Golden Delicious,...

Mini szarlotka bez cukru

Mini szarlotka bez cukru i bez masła, a w zamian mnóstwo błonnika, witamin, minerałów...

Ryneczek Lidla: BIO jabłka

Od 21 do 22 czerwca 2019 r. Ryneczek Lidla oferuje BIO jabłka za 2,99 zł/opak. Bez...

Akcja „Jabłko czy cytryna?”

Dziś (19.06) rozpoczęły się wakacje. Z tej okazji gnieźnieńska drogówka w dwóch...

Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami

Pączki z dodatkiem wanilii, wypełnione lodami waniliowymi, podane z karmelizowanymi...

Owsianka z tartymi jabłkami i suszonymi śliwkami

Owsianka z tartymi jabłkami i suszonymi śliwkami nie tylko dobrze smakuje, ale także dodaje...

Najnowsze komentarze

Oczyszczająca dieta jabłkowa
Ciekawe czy to naprawdę działa
Jedz jabłka, będziesz...
Polecam apke Skanerka do sprawdzenia składu...
#dobrejabłka z Jabłkowozu
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram