Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Jabłka ograniczają powstawanie próchnicy

Problemy z próchnicą dotyczą bardzo wielu osób. Podatność na tą dolegliwość uzależniona jest od bardzo wielu czynników, w tym także od tych genetycznych.

Aby zapobiec powstawaniu próchnicy musimy oczywiście przestrzegać podstawowych zasad higieny oraz systematycznie „odwiedzać” stomatologa.

Należy jednak pamiętać także o odpowiedniej diecie.

Świeże owoce i warzywa to największe źródło witamin oraz substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina C wraz z rutyną wzmacniają naczynia krwionośne i mają działanie przeciwbakteryjne. Zawarty w nich błonnik stymuluje także produkcję śliny, która pomaga w usuwaniu resztek pokarmowych, a także przyczynia się do zobojętnienia kwaśnego odczynu jamy ustnej. Co więcej, niektóre z nich - takie jak jabłko czy marchewka - potrafią w naturalny sposób oczyścić płytkę nazębną z osadu.


Nasze wybory żywieniowe mogą odgrywać istotną rolę zarówno w sprzyjaniu, jak i w zapobieganiu próchnicy. Chociaż niektóre produkty mogą przyspieszyć jej rozwój, inne zawierają ważne substancje odżywcze, które pozwalają nam zadbać o zdrowe, mocne zęby. Dlatego, by uchronić zęby przed próchnicą, warto pamiętać o uwzględnieniu w diecie odpowiednich produktów.

Spożywanie produktów bogatych w błonnik pobudza produkcję śliny, co pozwala wytworzyć mineralną tarczę, która chroni zęby przed próchnicą. Dobrym źródłem błonnika są jabłka.


Owoce są skarbnicą witaminy C i składników mineralnych, które korzystnie wpływają na kości. Niestety mają one też swoje minusy. Zawierają sporo cukru, który jest pożywką dla bakterii wywołujących próchnicę. Dotyczy to zwłaszcza owoców słodkich, takich jak: winogrona i czereśnie. W niektórych owocach mimo ich słodkiego smaku jest też dużo kwasów. Bogate w kwasy są np. cytrusy. Substancje te mogą niszczyć szkliwo, co zwiększaja ryzyko powstania próchnicy, ponadto wywołuje nadwrażliwość zębów. „Niebezpieczne” dla naszych zębów są także owoce, które mają drobne pestki – kaleczą dziąsła i zalegają w szczelinach – podaje poradnikzdrowie.pl

Owocem idealnym dla zębów są jabłka. Nie za słodkie, nie za kwaśne, dostarczają cennych składników i spełniają dodatkowo ważną funkcję: naturalnie oczyszczają jamę ustną. Jedząc jabłko, pobudzamy wydzielanie śliny, która wypłukuje resztki jedzenia z przestrzeni między zębami i chroni zęby przed działaniem cukrów i kwasów.

 

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Czytaj także

Szklanka soku – warto po nią sięgać ?

Czy soki owocowe i warzywne mogą być elementem zbilansowanej diety? Z okazji Światowego...

Jabłka zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy

Naukowcy w jednym z badań zaobserwowali, że zjedzenie 2-6 jabłek w tygodniu zmniejsza...

Jabłka Braeburn w Lidlu

Od 25 maja 2020 roku w ofercie Ryneczku Lidla znajdziemy jabłka odmiany Braeburn  za 5,99...

Jogurtowe bułeczki z jabłkami

Domowe wypieki to pyszności nad pysznościami. Jak przygotować jogurtowe bułeczki z...

Jabłka poprawiają trawienie

Liczne badania naukowe wskazują, że jabłka mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie...

Jabłka zmniejszają ból stawów

Dietetycy zalecają zjedzenie dwóch jabłek dziennie: rano dla urody, wieczorem dla zdrowia....

Najnowsze komentarze

Polskie BIO jabłka w Carrefour
Viagra Barato Madrid...
#dobrejabłka od Zawieja SAD
Que Es Cialis Generico...
Pieczone jabłka z bakaliami
Prix Du Cytotec https://cheapcialisir.com/# -...
Szampion, Idared i...
drodzy panowie, szukam jabłek na eksport w...
#dobrejabłka od Zawieja SAD
Miałam okazje posmakować jabłek od...
Zupa krem z jabłek
... profanacja! 3 - 4 jabłka obrać,...
Oczyszczająca dieta jabłkowa
Ciekawe czy to naprawdę działa
Jedz jabłka, będziesz...
Polecam apke Skanerka do sprawdzenia składu...
#dobrejabłka z Jabłkowozu
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram