Mało kto zjada jabłka, zostawiając jedynie ogonek. Większość z nas odrzuca najbardziej wartościowe części jabłek, a więc skórę i gniazda nasienne. O ile jedzenie gniazd nasiennych nie jest dobrym rozwiązaniem, warto nie obierać jabłek i jeść je ze skórką. Skórka zawiera dużo pektyn, które oczyszczają organizm i są wskazane np. palaczom. Pektyny zneutralizują toksyczne substancje, a także zmniejszą wchłanianie cholesterolu, poprawią perystaltykę jelit i zapobiegną zaparciom.
Jabłka to owoce o małej kaloryczności. W 100 g owoców znajduje się jedynie ok. 52 kalorie. Są postrzegane jako bardzo zdrowe. W jabłkach znajduje się dużo błonnika, pektyn i przeciwutleniaczy.
Najwięcej składników odżywczych znajduje się pod samą skórkę, dlatego zaleca się je jeść nieobrane, aby dostarczyć jak najwięcej składników odżywczych do organizmu. Jabłka to bogactwo witamin i minerałów. Jest to dobre źródło witaminy C i potasu, a także fosforu, sodu, wapnia, żelaza i magnezu.
- źródło: kobieta.onet.pl / Czytaj całość >>>
Najnowsze komentarze