Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Jabłka ochroną przed miażdżycą

Jak informuje poradnikzdrowie.pl miażdżyca to jedna z najbardziej rozpowszechnionych chorób układu krążenia. Najbardziej zagrożone nią jest serce, ale cierpi też mózg, nerki, żyły w nogach, u panów mogą się pojawić kłopoty z potencją. A winne temu są blaszki miażdżycowe. Jeśli mało się ruszasz, palisz, jesz dużo i tłusto, istnieje duże prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżycę niezależnie od tego, ile ma sie lat.

W profilaktyce chorób układu krążenia duże znaczenie, a niektórzy lekarze twierdzą, że najważniejsze, ma odpowiednia dieta. Taka, która zawiera wszystko, co jest potrzebne do prawidłowego odżywienia organizmu, a jednocześnie pozwala obniżyć poziom cholesterolu we krwi.


Amerykańcy naukowcy z Ohio State University twierdzą, iż spożywanie jednego jabłka dziennie przez 4 tygodnie powoduje, że ilość utlenionego złego cholesterolu zmniejsza się nawet o 40%. Podobnego efektu nie są w stanie zapewnić nawet leki, które wspomagają zapobieganiu i leczeniu miażdżycy.


Jak czytamy na urodaweb.pl gdy zły cholesterol zostaje utleniony, przybiera postać powodującą twardnienie tętnic, co prowadzi do powstawania miażdżycy. Leki na miażdżycę mają za zadanie nie dopuszczać do utleniania się tego cholesterolu, jednak w toku prowadzonych badań wynikło, że jabłka robią to o wiele skuteczniej. 

Okazuje się, że biologicznie czynne substancje (polifenole), czyli przeciwutleniacze znajdujące się w jabłkach są lepiej przyswajane przez organizm, ponieważ znajdują się w pożywieniu.


Polifenole z jabłek blokują białko aktywujące wzrost śródbłonka naczyniowego (VEGF), które może uruchamiać procesy miażdżycowe – czytamy na oczymlekarze.pl

Testy przeprowadzone na komórkach ludzkich naczyń przez zespół doktora Paula Kroona z Instytutu Badań Żywności w Norwich dowiodły, że niskie stężenia procyjanidyny z jabłek hamują działanie VEGF.

Polifenole stymulowały także wytworzenie tlenku azotu, który rozszerza naczynia i zapobiega ich uszkodzeniu.



Jabłka są bogatym źródłem pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, który obniża poziom złego cholesterolu, tzw. frakcji LDL. Najwięcej pektyn jest w skórce i w pestkach.

Zapobiegają one odkładaniu się blaszek miażdżycowych na ścianach tętnic i chronią przed rozwojem miażdżycy.


Badania przeprowadzone na Floryda State University pokazały, że kobiety, które jadły jedno jabłko dziennie, miały o 23% niższy poziom złego cholesterolu i o 4% wyższy poziom dobrego cholesterolu (HDL) niż niejedzące jabłek kobiety, biorące udział w badaniu.

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Czytaj także

Po ile jabłka w eTesco ?

Przeglądając oferty sieci handlowych nie da się nie zauważyć dużej gamy odmian polskich...

Racuchy z jabłkami

Następnie myjemy jabłka, obieramy i kroimy w cienkie półplastry. Gdy ciasto wyrośnie,...

Papierówki kiszone z miodem

Papierówki kiszone z miodem i przyprawami korzennymi to doskonały dodatek do pieczonego lub...

Polskie jabłka w Kaufland

Od 11 do 17 lipca Kaufland oferuje polskie jabłka odmiany Szampion, Jonagold i Ligol w...

Naturalny odświeżacz powietrza z jabłek

Jak sprawić, aby w naszym domu unosił się piękny, aromatyczny zapach jabłek ? Jak czytamy...

Babeczki z jabłkami w kształcie róż

Babeczki z nadzieniem jabłkowym w kształcie efektownych róż to doskonały deser zarówno...

Najnowsze komentarze

Oczyszczająca dieta jabłkowa
Ciekawe czy to naprawdę działa
Jedz jabłka, będziesz...
Polecam apke Skanerka do sprawdzenia składu...
#dobrejabłka z Jabłkowozu
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram