Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Jabłka ochroną przed miażdżycą

Jak informuje poradnikzdrowie.pl miażdżyca to jedna z najbardziej rozpowszechnionych chorób układu krążenia. Najbardziej zagrożone nią jest serce, ale cierpi też mózg, nerki, żyły w nogach, u panów mogą się pojawić kłopoty z potencją. A winne temu są blaszki miażdżycowe. Jeśli mało się ruszasz, palisz, jesz dużo i tłusto, istnieje duże prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżycę niezależnie od tego, ile ma sie lat.

W profilaktyce chorób układu krążenia duże znaczenie, a niektórzy lekarze twierdzą, że najważniejsze, ma odpowiednia dieta. Taka, która zawiera wszystko, co jest potrzebne do prawidłowego odżywienia organizmu, a jednocześnie pozwala obniżyć poziom cholesterolu we krwi.


Amerykańcy naukowcy z Ohio State University twierdzą, iż spożywanie jednego jabłka dziennie przez 4 tygodnie powoduje, że ilość utlenionego złego cholesterolu zmniejsza się nawet o 40%. Podobnego efektu nie są w stanie zapewnić nawet leki, które wspomagają zapobieganiu i leczeniu miażdżycy.


Jak czytamy na urodaweb.pl gdy zły cholesterol zostaje utleniony, przybiera postać powodującą twardnienie tętnic, co prowadzi do powstawania miażdżycy. Leki na miażdżycę mają za zadanie nie dopuszczać do utleniania się tego cholesterolu, jednak w toku prowadzonych badań wynikło, że jabłka robią to o wiele skuteczniej. 

Okazuje się, że biologicznie czynne substancje (polifenole), czyli przeciwutleniacze znajdujące się w jabłkach są lepiej przyswajane przez organizm, ponieważ znajdują się w pożywieniu.


Polifenole z jabłek blokują białko aktywujące wzrost śródbłonka naczyniowego (VEGF), które może uruchamiać procesy miażdżycowe – czytamy na oczymlekarze.pl

Testy przeprowadzone na komórkach ludzkich naczyń przez zespół doktora Paula Kroona z Instytutu Badań Żywności w Norwich dowiodły, że niskie stężenia procyjanidyny z jabłek hamują działanie VEGF.

Polifenole stymulowały także wytworzenie tlenku azotu, który rozszerza naczynia i zapobiega ich uszkodzeniu.



Jabłka są bogatym źródłem pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, który obniża poziom złego cholesterolu, tzw. frakcji LDL. Najwięcej pektyn jest w skórce i w pestkach.

Zapobiegają one odkładaniu się blaszek miażdżycowych na ścianach tętnic i chronią przed rozwojem miażdżycy.


Badania przeprowadzone na Floryda State University pokazały, że kobiety, które jadły jedno jabłko dziennie, miały o 23% niższy poziom złego cholesterolu i o 4% wyższy poziom dobrego cholesterolu (HDL) niż niejedzące jabłek kobiety, biorące udział w badaniu.

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Czytaj także

Ryneczek Lidla: Polskie jabłka 40% taniej

Od 20 do 22 maja 2019 roku Ryneczek Lidla oferuje wszystkie polskie jabłka luzem 40% taniej....

Jabłka grójeckie pod jaglaną kruszonką

Jabłka pod kruszonką z dodatkiem płatków jaglanych i orzechów włoskich to pyszny deser,...

Koktajle z jabłek z dostawą do domu

Fitostrefa – Zielone Koktajle jest nową marką na rynku krakowskim, która promuje zdrowy...

Zupa jabłkowo-ziemniaczana

Zupa jabłkowo-ziemniaczana to połączenie warzyw, kwaśnych jabłek i orzechów!...

Po ile jabłka w AuchanDirect.pl ?

Kwaśne czy słodkie? Twarde czy soczyste? Odmian jabłek jest wiele, a każdy znajdzie coś...

Wartości odżywcze i zdrowotne soków

Owoce, warzywa i soki powinny być nieodłącznym elementem zbilansowanej diety każdego z...

Najnowsze komentarze

Jedz jabłka, będziesz...
Polecam apke Skanerka do sprawdzenia składu...
#dobrejabłka z Jabłkowozu
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram