“Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci potrzebny” – twórca tego powiedzenia miał wiele racji. Badania naukowe regularnie dostarczają nowych informacji o kolejnych odkrytych właściwościach zdrowotnych i leczniczych jabłek i wpływie obecnych w nich witamin, soli mineralnych i innych składników pokarmowych na stan naszego organizmu. To, co najcenniejsze w jabłkach znajduje się w dużym stopniu w ich skórce i dlatego nie należy rezygnować z jej jedzenia, a obieranie owoców zastąpić ich dokładnym umyciem.
Jabłka zawierają witaminę C, witaminę K, witaminę B2, witaminę B6, witaminę A, witaminę E, witaminę B1, kwas foliowy, kwas pantotenowy, potas, mangan, żelazo, wapń, magnez, fosfor, miedź, polifenole, pektyny. Niektóre z tych składników występuje w owocach w małych ilościach i może się wydawać, że ich oddziaływanie jest niewielkie. Jednak skumulowane czynią one z jabłka owoc o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Szczególnie warta podkreślenia jest obecność licznych substancji mających działanie antyoksydacyjne.
Jabłka wpływają pozytywnie na wygląd skóry
Proces starzenia się skóry, zaburzone wytwarzanie kolagenu i przedwczesne tworzenie się zmarszczek są w dużym stopniu efektem zniszczeń wywołanych działaniem wolnych rodników. Antyutleniacze neutralizując skutki stresu oksydacyjnego odmładzają skórę. Szczególne działanie przeciwutleniające wykazują obecne w owocach procyjanidyny, których zdolności antyoksydacyjne są wielokrotnie większe niż witaminy C lub E. Kluczowa w procesie produkcji kolagenu jest witamina C. Jej duże dawki w codziennej diecie potrafią nawet kilkakrotnie zwiększyć syntezę tego białka i poprawić wygląd skóry.
- źródło: verdum.pl
Najnowsze komentarze