Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Jabłka wspomagają naprawę płuc byłych palaczy !

Dieta bogata w jabłka i pomidory wspomaga naprawę płuc u byłych palaczy.

Naukowcy zauważyli, że naturalny spadek funkcji płuc na przestrzeni 10 lat był wolniejszy u eks-palaczy, których dieta obfitowała w pomidory i owoce, a zwłaszcza jabłka. Wyniki sugerują więc, że jakieś składniki tych pokarmów pomagają naprawić płuca uszkodzone przez palenie - podaje kopalniawiedzy.pl

Naukowcy stwierdzili, że dorośli, którzy średnio zjadali więcej niż 2 pomidory lub więcej niż 3 porcje świeżych owoców (jabłek) dziennie, wykazywali wolniejszy spadek funkcji płuc niż osoby, które spożywały mniej niż 1 pomidora lub mniej niż 1 porcję owoców dziennie.


To badanie pokazuje, że dieta może pomóc w naprawie uszkodzeń płuc u osób, które rzuciły palenie. Sugeruje także, że dieta bogata w owoce (jabłka) spowalnia naturalny proces starzenia płuc u ludzi, którzy nigdy nie palili - opowiada prof. Vanessa Garcia-Larsen Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa.

W ramach badania, które stanowiło część Ageing Lungs in European Cohorts (ALEC) Study, akademicy przeanalizowali w 2002 r. dietę i funkcję płuc ponad 650 dorosłych z 3 krajów: Niemiec, Norwegii i Wielkiej Brytanii. Spirometrię powtórzono po 10 latach.

Spadek funkcji płuc zaczyna się ok. 30 r.ż. Jego prędkość zależy m.in. od ogólnego stanu zdrowia [...]. Nasze badanie sugeruje, że regularne zjadanie większych ilości owoców pozwala spowolnić ten proces, a nawet pomaga w naprawie uszkodzeń związanych z paleniem [...].


Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) charakteryzuje się trudnością w oddychaniu spowodowaną ograniczeniem przepływu powietrza przez drogi oddechowe. Stan ten jest wynikiem zapalenia dróg oddechowych, będącego efektem wdychania niebezpiecznych pyłów i gazów. Stąd większość chorych to byli lub aktualni palacze – informuje polskieradio.pl

Zespół naukowców, w którego składzie znalazła się dr hab. Joanna Kałuża z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, przeanalizował dane zbierane przez lata w centralnej Szwecji.

Na przełomie 1997 i 1998 roku ponad 44 tys. zdrowych mężczyzn, w wieku 45-79 lat, wypełniło szczegółowe ankiety dotyczące stylu życia. Pytano ich m.in. o to, czy palą papierosy i co jedzą oraz w jakich ilościach.

Okazało się, że wśród aktualnych palaczy jedzących pięć i więcej porcji warzyw oraz owoców dziennie, ryzyko zachorowania na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc jest o 40 proc. niższe niż u tych, którzy jedli mniej niż dwie porcje. W przypadku panów, którzy wcześniej rzucili palenie, było to o 35 proc. mniej.

Z wyliczeń zespołu dr hab. Kałuży wynika, że każda dodatkowa porcja warzyw i owoców zmniejsza ryzyko zachorowania o 4-8 proc.

Z ustaleń naukowców wynika ponadto, że najlepiej działają warzywa liściaste: sałata i szpinak. Doskonałe właściwości przejawia również papryka. Wśród owoców świetnie działają jabłka i gruszki.

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Czytaj także

Polskie jabłka Gloster w Selgros

Od dziś – 25 kwietnia do 8 maja w sieci Selgros Cash&Carry polskie jabłka odmiany...

Świadomie z Jabłkiem Grójeckim !

Stowarzyszenie Sady Grójeckie po raz kolejny przeprowadzi warsztaty edukacyjne w szkołach...

Naturalny odświeżacz powietrza z jabłek

Jak sprawić, aby w naszym domu unosił się piękny, aromatyczny zapach jabłek ? Jak czytamy...

Zdrowe ciasteczka owsiane z jabłkami

Lekkie, pyszne ciasteczka owsiane z jabłkiem. Zdrowsza alternatywa do kawy zamiast czekolady....

Jadalne opakowania i naczynia z jabłek

Naukowcy z Samara Polytech opracowali jednorazowe jadalne naczynia, zastąpili polimery i...

Ryneczek Lidla: Polskie czerwone jabłka grójecki – Red Pinova

Od 23 kwietnia 2019 r. Ryneczek Lidla oferuje polskie czerwone jabłka grójeckie odmiany...

Najnowsze komentarze

#dobrejabłka z dowozem do...
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram