Dieta bogata w jabłka i pomidory wspomaga naprawę płuc u byłych palaczy.
Naukowcy zauważyli, że naturalny spadek funkcji płuc na przestrzeni 10 lat był wolniejszy u eks-palaczy, których dieta obfitowała w pomidory i owoce, a zwłaszcza jabłka. Wyniki sugerują więc, że jakieś składniki tych pokarmów pomagają naprawić płuca uszkodzone przez palenie - podaje kopalniawiedzy.pl
Naukowcy stwierdzili, że dorośli, którzy średnio zjadali więcej niż 2 pomidory lub więcej niż 3 porcje świeżych owoców (jabłek) dziennie, wykazywali wolniejszy spadek funkcji płuc niż osoby, które spożywały mniej niż 1 pomidora lub mniej niż 1 porcję owoców dziennie.
To badanie pokazuje, że dieta może pomóc w naprawie uszkodzeń płuc u osób, które rzuciły palenie. Sugeruje także, że dieta bogata w owoce (jabłka) spowalnia naturalny proces starzenia płuc u ludzi, którzy nigdy nie palili - opowiada prof. Vanessa Garcia-Larsen Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa.
W ramach badania, które stanowiło część Ageing Lungs in European Cohorts (ALEC) Study, akademicy przeanalizowali w 2002 r. dietę i funkcję płuc ponad 650 dorosłych z 3 krajów: Niemiec, Norwegii i Wielkiej Brytanii. Spirometrię powtórzono po 10 latach.
Spadek funkcji płuc zaczyna się ok. 30 r.ż. Jego prędkość zależy m.in. od ogólnego stanu zdrowia [...]. Nasze badanie sugeruje, że regularne zjadanie większych ilości owoców pozwala spowolnić ten proces, a nawet pomaga w naprawie uszkodzeń związanych z paleniem [...].
- źródło: kopalniawiedzy.pl
Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) charakteryzuje się trudnością w oddychaniu spowodowaną ograniczeniem przepływu powietrza przez drogi oddechowe. Stan ten jest wynikiem zapalenia dróg oddechowych, będącego efektem wdychania niebezpiecznych pyłów i gazów. Stąd większość chorych to byli lub aktualni palacze – informuje polskieradio.pl
Zespół naukowców, w którego składzie znalazła się dr hab. Joanna Kałuża z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, przeanalizował dane zbierane przez lata w centralnej Szwecji.
Na przełomie 1997 i 1998 roku ponad 44 tys. zdrowych mężczyzn, w wieku 45-79 lat, wypełniło szczegółowe ankiety dotyczące stylu życia. Pytano ich m.in. o to, czy palą papierosy i co jedzą oraz w jakich ilościach.
Okazało się, że wśród aktualnych palaczy jedzących pięć i więcej porcji warzyw oraz owoców dziennie, ryzyko zachorowania na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc jest o 40 proc. niższe niż u tych, którzy jedli mniej niż dwie porcje. W przypadku panów, którzy wcześniej rzucili palenie, było to o 35 proc. mniej.
Z wyliczeń zespołu dr hab. Kałuży wynika, że każda dodatkowa porcja warzyw i owoców zmniejsza ryzyko zachorowania o 4-8 proc.
Z ustaleń naukowców wynika ponadto, że najlepiej działają warzywa liściaste: sałata i szpinak. Doskonałe właściwości przejawia również papryka. Wśród owoców świetnie działają jabłka i gruszki.
- źródło: polskieradio.pl
Najnowsze komentarze