Liczne badania naukowe wskazują, że jabłka mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie – informuje wyborcza.pl
Florydzyna, glikozyd występujący m.in. w jabłkach zwiększa gęstość kości i może stanowić ochronę przed osteoporozą.
- źródło: wyborcza.pl / Czytaj całość >>>
Spożywanie jabłek jest związane z większą gęstością kości. Naukowcy uważają, że przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne zawarte w jabłkach, istotnie wpływają na poprawę gęstość kości.
Osoby, które jedzą jabłka, tracą mniej wapnia, dlatego warto zadbać o ich obecność w diecie.
- źródło: businessinsider.com.pl / Czytaj całość >>>
Jabłka są dobre dla kości.
Jak informuje czterdziestolatki.pl badania potwierdzają, że spożywanie bogatych w przeciwutleniacze jabłek i innych owoców może zwiększać gęstość kości. Dodatkowo jabłka są bogate w składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia: potas, magnez, wapń.
Pod koniec 2012 roku w Norwegii opublikowano badania prowadzone na ponad 3 tys. kobietach, które jednoznacznie potwierdziły, że regularne spożycie flawonoidów zwiększa gęstość mineralną kości udowej i kręgosłupa, zwłaszcza antocyjany i flawony (obecne w jabłkach).
Naukowcy z Teksasu badali z kolei związek pomiędzy spożyciem owoców a poprawą gęstości mineralnej kości w zależności od gatunku (śliwki, owoce cytrusowe, jagody) i aktywnych składników owoców (likopen, flawonoidy, kwasy fenolowe, reveratrol, phloridzin i pektyny pochodzące z pomidorów, winogron, jabłek i owoców cytrusowych). Badania przeprowadzono in vitro u ludzi i zwierząt.
Na tym tle dobrze wypadły jabłka mające znaczący wpływ na wzrost masy kostnej i wytrzymałości kości. Mogą być polecane w profilaktyce osteoporozy.
Francuzi stwierdzili natomiast, że w przypadku menopauzy u zwierząt z wyciętymi jajnikami phloridzin, flawonoid występujący wyłącznie w jabłkach, wpływał na metabolizm kości. Chronił szczury przed osteopenią (niska gęstość kości, prekursor do osteoporozy) wywołaną przez usunięcie jajników.
- źródło: czterdziestolatki.pl / Czytaj całość >>>
Najnowsze komentarze