Nasza odporność jest w jelitach. To tam znajduje się najwięcej komórek odpowiedzialnych za to, czy w trakcie zawirowań pogodowych dosięgnie nas infekcja i czy nasz organizm poradzi sobie z wirusami.
Najlepszym sojusznikiem w pokonywaniu intruzów jest odpowiednia dieta.
- źródło: dziecisawazne.pl
100 g jabłka zawiera ok. 8 mg witaminy C. Zawiera także cynk, mikroelement niezbędny do prawidłowego rozwoju limfocytów T, czyli białych krwinek, które niszczą chorobotwórcze bakterie i wirusy, a także wiele innych substancji ogólnie poprawiających naszą formę.
Tymczasem zdrowy organizm zwykle sam radzi sobie znakomicie z inwazją mikrobów. Układ immunologiczny zawdzięcza jednak jabłkom naprawdę sporo przede wszystkim dlatego, że sprzyjają one tworzeniu właściwej flory bakteryjnej w jelitach.
70 % odporności zależy właśnie od pracy jelit, nie żałujmy sobie jabłek – podaje zdrowie.gazeta.pl
- źródło: zdrowie.gazeta.pl
Odporność organizmu w ogromnym stopniu zależy od prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Jabłka dzięki obecności rozpuszczalnej frakcji błonnika wykazują właściwości prebiotyczne stymulując do namnażania dobre dla naszego zdrowia bakterie probiotyczne.
Ponadto silnym działaniem przeciwzapalnym odznacza się kwercetyna. Wraz z pozostałymi przeciwutleniaczami chroni ona organizm przed wolnymi rodnikami, które zwiększają jego podatność na infekcje.
- źródło: verdum.pl
Najnowsze komentarze