Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Jabłka zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy

Jabłka zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy

Trzy porcje jabłek dziennie mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 o 7%. Dzieje się tak przez ich dobroczynny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, ponieważ w jabłkach znajdują się związki, które mogą:

  • Zmniejszyć absorpcję glukozy z układu trawiennego
  • Stymulować komórki beta w trzustce, aby wydzielała ona insulinę
  • Zwiększać pobieranie glukozy z krwi poprzez stymulowanie receptorów insuliny


źródło: polish.mercola.comCzytaj całość >>>



Spożywanie jabłek zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Jak informuje fitomed.pl naukowcy w jednym z badań zaobserwowali, że zjedzenie 2-6 jabłek w tygodniu zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy o 27%, a przy konsumpcji 1 lub więcej jabłka na dzień o 28% w stosunku do osób niespożywających tych owoców.

źródło: fitomed.plCzytaj całość >>>



Jak twierdzi Amerykańskie Stowarzyszenie Diabetyków, jabłka, mimo wysokiej zawartości cukru oraz węglowodanów, mogą być elementem diety cukrzyków zarówno typu 1, jak i typu 2.

Choć jabłka zawierają cukier, nie jest to substancja porównywalna z słodzikami sztucznie dodawanymi do słodyczy. Ponadto, owoce mają w swoim składzie także błonnik i inne, cenne składniki odżywcze.

Większość cukru w jabłku to fruktoza, która znacząco różni się od cukru rafinowanego, który występuje w ciastkach i czekoladzie.

Ponadto jak informuje tylkomedycyna.pl badania, które opublikowano w czasopiśmie naukowym American Journal of Clinical Nutrition, wykazały, że całkowite zastąpienie glukozy oraz sacharozy poprzez fruktozę doprowadza do zmniejszenia poziomu cukru oraz insuliny we krwi.

źródło: tylkomedycyna.plCzytaj całość >>>



Zawartość błonnika w jabłkach pozwala na regulacje poziomu cukru we krwi przez co zmiesza ryzyko niechorowania na cukrzycę typu II.

Surowe jabłka ze skórką, zwłaszcza te bardziej kwaskowate odmiany, mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą.

źródło: jedzeniejakleczenie.plCzytaj całość >>>

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Czytaj także

Polskie jabłka Gloster w Selgros

Od dziś – 25 kwietnia do 8 maja w sieci Selgros Cash&Carry polskie jabłka odmiany...

Świadomie z Jabłkiem Grójeckim !

Stowarzyszenie Sady Grójeckie po raz kolejny przeprowadzi warsztaty edukacyjne w szkołach...

Naturalny odświeżacz powietrza z jabłek

Jak sprawić, aby w naszym domu unosił się piękny, aromatyczny zapach jabłek ? Jak czytamy...

Zdrowe ciasteczka owsiane z jabłkami

Lekkie, pyszne ciasteczka owsiane z jabłkiem. Zdrowsza alternatywa do kawy zamiast czekolady....

Jadalne opakowania i naczynia z jabłek

Naukowcy z Samara Polytech opracowali jednorazowe jadalne naczynia, zastąpili polimery i...

Ryneczek Lidla: Polskie czerwone jabłka grójecki – Red Pinova

Od 23 kwietnia 2019 r. Ryneczek Lidla oferuje polskie czerwone jabłka grójeckie odmiany...

Najnowsze komentarze

#dobrejabłka z dowozem do...
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram