Trzy porcje jabłek dziennie mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 o 7%. Dzieje się tak przez ich dobroczynny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, ponieważ w jabłkach znajdują się związki, które mogą:
- Zmniejszyć absorpcję glukozy z układu trawiennego
- Stymulować komórki beta w trzustce, aby wydzielała ona insulinę
- Zwiększać pobieranie glukozy z krwi poprzez stymulowanie receptorów insuliny
źródło: polish.mercola.com / Czytaj całość >>>
Spożywanie jabłek zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Jak informuje fitomed.pl naukowcy w jednym z badań zaobserwowali, że zjedzenie 2-6 jabłek w tygodniu zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy o 27%, a przy konsumpcji 1 lub więcej jabłka na dzień o 28% w stosunku do osób niespożywających tych owoców.
źródło: fitomed.pl
Jak twierdzi Amerykańskie Stowarzyszenie Diabetyków, jabłka, mimo wysokiej zawartości cukru oraz węglowodanów, mogą być elementem diety cukrzyków zarówno typu 1, jak i typu 2.
Choć jabłka zawierają cukier, nie jest to substancja porównywalna z słodzikami sztucznie dodawanymi do słodyczy. Ponadto, owoce mają w swoim składzie także błonnik i inne, cenne składniki odżywcze.
Większość cukru w jabłku to fruktoza, która znacząco różni się od cukru rafinowanego, który występuje w ciastkach i czekoladzie.
Ponadto jak informuje tylkomedycyna.pl badania, które opublikowano w czasopiśmie naukowym American Journal of Clinical Nutrition, wykazały, że całkowite zastąpienie glukozy oraz sacharozy poprzez fruktozę doprowadza do zmniejszenia poziomu cukru oraz insuliny we krwi.
źródło: tylkomedycyna.pl
Zawartość błonnika w jabłkach pozwala na regulacje poziomu cukru we krwi przez co zmiesza ryzyko niechorowania na cukrzycę typu II.
Surowe jabłka ze skórką, zwłaszcza te bardziej kwaskowate odmiany, mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą.
źródło: jedzeniejakleczenie.pl
Najnowsze komentarze