Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Jabłka zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy

Jabłka zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy

Trzy porcje jabłek dziennie mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 o 7%. Dzieje się tak przez ich dobroczynny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, ponieważ w jabłkach znajdują się związki, które mogą:

  • Zmniejszyć absorpcję glukozy z układu trawiennego
  • Stymulować komórki beta w trzustce, aby wydzielała ona insulinę
  • Zwiększać pobieranie glukozy z krwi poprzez stymulowanie receptorów insuliny


źródło: polish.mercola.comCzytaj całość >>>



Spożywanie jabłek zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Jak informuje fitomed.pl naukowcy w jednym z badań zaobserwowali, że zjedzenie 2-6 jabłek w tygodniu zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy o 27%, a przy konsumpcji 1 lub więcej jabłka na dzień o 28% w stosunku do osób niespożywających tych owoców.

źródło: fitomed.plCzytaj całość >>>



Jak twierdzi Amerykańskie Stowarzyszenie Diabetyków, jabłka, mimo wysokiej zawartości cukru oraz węglowodanów, mogą być elementem diety cukrzyków zarówno typu 1, jak i typu 2.

Choć jabłka zawierają cukier, nie jest to substancja porównywalna z słodzikami sztucznie dodawanymi do słodyczy. Ponadto, owoce mają w swoim składzie także błonnik i inne, cenne składniki odżywcze.

Większość cukru w jabłku to fruktoza, która znacząco różni się od cukru rafinowanego, który występuje w ciastkach i czekoladzie.

Ponadto jak informuje tylkomedycyna.pl badania, które opublikowano w czasopiśmie naukowym American Journal of Clinical Nutrition, wykazały, że całkowite zastąpienie glukozy oraz sacharozy poprzez fruktozę doprowadza do zmniejszenia poziomu cukru oraz insuliny we krwi.

źródło: tylkomedycyna.plCzytaj całość >>>



Zawartość błonnika w jabłkach pozwala na regulacje poziomu cukru we krwi przez co zmiesza ryzyko niechorowania na cukrzycę typu II.

Surowe jabłka ze skórką, zwłaszcza te bardziej kwaskowate odmiany, mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą.

źródło: jedzeniejakleczenie.plCzytaj całość >>>

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Czytaj także

Polskie jabłka Idared w Lidlu

Od 20 lutego 2020 r. Ryneczek Lidla oferuje polskie czerwone jabłka odmiany Idared za 1,89...

Polskie jabłka Szampion i Jonagored w Carrefour

Od 18 do 24 lutego 2020 roku Carrefour oferuje polskie jabłka odmiany Szampion i Jonagored za...

Zdrowa sałatka z jabłkiem

Według brytyjskiego powiedzenia - jedzenie jednego jabłka dziennie uchroni nas przed...

Polskie BIO jabłka w Biedronce

Od 17 lutego 2020 roku w ofercie sieci sklepów Biedronka znajdziemy polskie BIO jabłka za...

Jabłka Grójeckie odmiany Red Pinova w Lidlu

Od 17 lutego 2020 roku w ofercie Ryneczku Lidla znajdziemy Jabłka Grójeckie odmiany Red...

Pieczone jabłka z bakaliami

Pieczone jabłka z bakaliami przygotujemy w kilka minut. Są pyszne, zdrowe i zimą najlepiej...

Najnowsze komentarze

Szampion, Idared i...
drodzy panowie, szukam jabłek na eksport w...
#dobrejabłka od Zawieja SAD
Miałam okazje posmakować jabłek od...
Zupa krem z jabłek
... profanacja! 3 - 4 jabłka obrać,...
Oczyszczająca dieta jabłkowa
Ciekawe czy to naprawdę działa
Jedz jabłka, będziesz...
Polecam apke Skanerka do sprawdzenia składu...
#dobrejabłka z Jabłkowozu
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram