Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Jabłka zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy

Jabłka zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy

Trzy porcje jabłek dziennie mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 o 7%. Dzieje się tak przez ich dobroczynny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, ponieważ w jabłkach znajdują się związki, które mogą:

  • Zmniejszyć absorpcję glukozy z układu trawiennego
  • Stymulować komórki beta w trzustce, aby wydzielała ona insulinę
  • Zwiększać pobieranie glukozy z krwi poprzez stymulowanie receptorów insuliny


źródło: polish.mercola.comCzytaj całość >>>



Spożywanie jabłek zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Jak informuje fitomed.pl naukowcy w jednym z badań zaobserwowali, że zjedzenie 2-6 jabłek w tygodniu zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy o 27%, a przy konsumpcji 1 lub więcej jabłka na dzień o 28% w stosunku do osób niespożywających tych owoców.

źródło: fitomed.plCzytaj całość >>>



Jak twierdzi Amerykańskie Stowarzyszenie Diabetyków, jabłka, mimo wysokiej zawartości cukru oraz węglowodanów, mogą być elementem diety cukrzyków zarówno typu 1, jak i typu 2.

Choć jabłka zawierają cukier, nie jest to substancja porównywalna z słodzikami sztucznie dodawanymi do słodyczy. Ponadto, owoce mają w swoim składzie także błonnik i inne, cenne składniki odżywcze.

Większość cukru w jabłku to fruktoza, która znacząco różni się od cukru rafinowanego, który występuje w ciastkach i czekoladzie.

Ponadto jak informuje tylkomedycyna.pl badania, które opublikowano w czasopiśmie naukowym American Journal of Clinical Nutrition, wykazały, że całkowite zastąpienie glukozy oraz sacharozy poprzez fruktozę doprowadza do zmniejszenia poziomu cukru oraz insuliny we krwi.

źródło: tylkomedycyna.plCzytaj całość >>>



Zawartość błonnika w jabłkach pozwala na regulacje poziomu cukru we krwi przez co zmiesza ryzyko niechorowania na cukrzycę typu II.

Surowe jabłka ze skórką, zwłaszcza te bardziej kwaskowate odmiany, mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą.

źródło: jedzeniejakleczenie.plCzytaj całość >>>

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Czytaj także

Pudding z jabłkiem

Pudding z jabłkiem to smaczny, zdrowy i szybki w przygotowaniu deser. Do przygotowania...

Akcja otwarty sad – Jabłkobranie

Jabłkobranie w Gospodarstwie Sadowniczym Piosad trwa ! Owoce zrywa się samodzielnie i...

Carrefour: BIO jabłko – Jesteś tym co jesz, wiesz?

Od 10 do 29 września Carrefour oferuje polskie BIO jabłka za 5,99 zł/opak. (600g)....

Piersi gęsi duszone z jabłkami, śliwkami i żurawiną

Paweł z Podhala – Przepisy Kuchni Lidla prezentuje jak przygotować Piersi gęsi duszone z...

Polskie jabłka w ofercie Lidla

Od 16 do 18 września 2019 r. w ofercie Ryneczku Lidla znajdziemy takie odmiany jabłek jak:...

Nowości od Jabłek Grójeckich

Amatorzy smaku i soczystości Jabłek Grójeckich mogli spróbować nowości – Jabłkowego...

Najnowsze komentarze

Po ile jabłka w Carrefour ?
Cialis Generico Simi cialis for sale Viagra...
Po ile jabłka w Carrefour ?
Top Hair Loss Products Propecia And Rogaine...
Oczyszczająca dieta jabłkowa
Ciekawe czy to naprawdę działa
Jedz jabłka, będziesz...
Polecam apke Skanerka do sprawdzenia składu...
#dobrejabłka z Jabłkowozu
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram