Kantar monitoruje konsumpcję wszystkich najpopularniejszych gatunków owoców i warzyw. Najpopularniejszymi owocami jagodowymi listopada są borówka i malina. Najpopularniejszymi owocami listopada są jabłka, gruszki i śliwki. Najpopularniejszymi warzywami w październiku były pomidory, cebula i ogórki. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” - oddający jakość diety Polaków - przyjął w listopadzie wartość 45,1 pkt., czyli był na niskim poziomie. Wskazuje to na niedostatecznie mały udział warzyw i owoców w diecie statystycznego Polaka.
Badanie zrealizowano w dniach 12-17 listopada 2021 r., na reprezentatywnej próbie 1009 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania ok. 20 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
Najpopularniejszym owocem w listopadzie były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało dziewięciu na dziesięciu Polaków (90%). Jabłka jedzone są najczęściej.
10% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 18% 4-5 razy w tygodniu.
Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się gruszki, które jadło 51% badanych. Spożycie gruszek jest wyższe niż przed rokiem (o 9 p.p.). Ponad jedna trzecia (37%) Polaków na początku listopada jadła śliwki. To więcej niż przed rokiem (o 4. p.p.).
- źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Najnowsze komentarze