Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Jabłko ze skórką czy bez ?

W jędrnej skórce jabłek kryje się ogromna ilość witamin i składników odżywczych.

Nawyk obierania jabłka przed spożyciem jest bardzo, bardzo zły. Wystarczy, że porządnie umyjesz je przed zjedzeniem – to wystarczy. Jabłko bez skórki traci wiele cennych wartości, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
  • Skórka jest bogata w błonnik – który stanowi niezbędny element zdrowej diety, pełni bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.
  • W skórce i tuż pod nią jest najwięcej witamin – dlatego obierając jabłko ze skórki pozbawiamy je wielu cennych dla zdrowia witamin!
  • W skórce obecny jest kwas ursolowy – Ma on właściwości ograniczające wchłanianie tłuszczu, zatem jedząc jabłka ze skórką, korzystnie wpływamy na wygląd naszej sylwetki.
  • Skórka zawiera silny przeciwutleniacz: kwercetynę – Ten związek pochodzenia roślinnego z grupy flawonoli wykazuje silne działanie antyoksydacyjne.
  • Skórka chroni przed rakiem – naukowcy z amerykańskiego uniwersytetu Cornell odkryli, że obecne w skórce związki mają zdolność niszczenia komórek nowotworowych albo przynajmniej zahamowania ich rozwoju.


źródło: zdrowie.wp.pl



Najważniejszymi składnikami, które tracimy nie jedząc skórki jabłka to błonnik oraz foliany. Blisko połowa błonnika w jabłku skoncentrowana jest w skórce. W przypadku folianów oraz fitosteroli – niemal całość. W skórce występuje też wzmożona koncentracja witaminy A oraz K. Nie są to duże ilości względem zapotrzebowania dziennego jednak warto o nich pamiętać. Jeśli stosujesz w diecie jabłka z powodu któregoś z tych składników – jedzenie owocu ze skórką to podstawa.

Warto pamiętać o tym, że w zależności od gatunku, rozłożenie wartości odżywczych jest nieco inne wewnątrz owocu. Jeśli chcesz wycisnąć z jabłka więcej – lepiej jeść je całe.

źródło: dietetycy.org.pl



W skórce jabłka znajdują się ogromne ilości pektyn, które potrafią oczyszczać nasz organizm z trujących substancji, dlatego są szczególnie polecane dla palaczy papierosów, osób mających w pracy styczność ze szkodliwymi substancjami, mieszkańców zanieczyszczonych miast. Dobroczynne pektyny „posprzątają” nasz organizm, zneutralizują toksyczne substancje, a także zmniejszą wchłanianie cholesterolu, chroniąc przed zawałem i miażdżycą. Do ich korzystnego wpływu zalicza się również regulację perystaltyki jelit i zapobieganie zaparciom.


Jabłka zawierają wiele witamin, jednak najważniejszą jest witamina C. Najwięcej jest jej pod skórką, dlatego trzeba zjadać jabłka surowe lub gotowane czy pieczone ze skórką. Dzięki temu nie utracimy jej zbyt wiele, chociaż każda obróbka termiczna powoduje utratę witaminy C.

Po co nam witamina C? Przyda się wszystkim, ponieważ wzmacnia układ odpornościowy.

źródło: portal.abczdrowie.pl

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Czytaj także

Smoothie z jabłkiem, grapefruitem i jarmużem

W Biedronce od 24 do 30 czerwca przy zakupie polskich jabłek odmiany Golden Delicious,...

Mini szarlotka bez cukru

Mini szarlotka bez cukru i bez masła, a w zamian mnóstwo błonnika, witamin, minerałów...

Ryneczek Lidla: BIO jabłka

Od 21 do 22 czerwca 2019 r. Ryneczek Lidla oferuje BIO jabłka za 2,99 zł/opak. Bez...

Jedz jabłka dla zdrowego serca

Jedną z najlepszych korzyści wynikających z jedzenia jabłek każdego dnia jest to, że...

Jabłka mogą zapobiec rakowi jelita grubego

Dzięki zawartości błonnika jabłka regulują pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i...

Oczyszczająca dieta jabłkowa

Dieta jabłkowa jest jedną z najlepszych diet oczyszczających. Zawarty w jabłkach błonnik...

Najnowsze komentarze

Oczyszczająca dieta jabłkowa
Ciekawe czy to naprawdę działa
Jedz jabłka, będziesz...
Polecam apke Skanerka do sprawdzenia składu...
#dobrejabłka z Jabłkowozu
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram