Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Jabłka zmniejszają ryzyko zachorowań na raka

Od dawna wiadomo, że to, co jemy wpływa na ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Jak wynika z badań prowadzonych przez naukowców osoby, które spożywają przynajmniej jedno jabłko dziennie rzadziej doświadczają raka płuc, jelit, żołądka, przełyku i piersi.

Jak informuje portal.abczdrowie.pl według badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Perugii we Włoszech,

jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka i przełyku nawet o połowę w porównaniu do osób, które nie spożywają tych owoców. Na raka płuc zapada 25 proc. mniej miłośników jabłek, a na raka piersi - 20 proc. 


Jabłka są bogatym źródłem flawonoidów – składników roślinnych o wielu leczniczych właściwościach.

Flawonoidy są skutecznymi antyoksydantami, wywierają dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne (uszczelniają je, poprawiają elastyczność i zmniejszają przepuszczalność) a także działają ochronnie na układ krążenia. Ponadto usuwają toksyny z organizmu, działają moczopędnie i przeciwzapalnie.


Badania wykazują, że dieta bogata w świeże warzywa i owoce (tj. jabłka) połączona z aktywnością fizyczną zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Owoce potrafią spowalniać tempo namnażania istniejących komórek rakowych.

Jabłka zawierają procyjanidy, które mogą indukować apoptozę /martwicę/ komórek nowotworowych. Skórka natomiast jest bogata w triterpenoidy, które są bardzo skuteczne w hamowaniu wzrostu komórek nowotworowych, w szczególności tych, które zdiagnozowano w wątrobie, dwunastnicy i w piersiach.


Jak czytamy na faktydlazdrowia.pl zawarte w jabłkach oligosacharydy zabijają do 46% komórek raka okrężnicy w badaniach in vitro. Wyprzedzają tym samym najczęściej stosowany lek w chemioterapii.

Oligosacharydy w stosunkowo tani sposób można pozyskać z wytłoków z jabłek, które w przemyśle spożywczym są na dużą skalę odpadem powstającym w produkcji soków z jabłek.

Naukowcy na Uniwersytecie w Xi’an (Chiny) wyizolowali polisacharydy (pektynę oraz błonnik) z wytłoków z jabłek i dodając naturalną pektynazę rozbili ich cząsteczki na mniejsze oligosacharydy (które mają tylko 3-10 jednostek cukru na cząsteczkę). Następnie oligosacharydy zostały dodane do ludzkich komórek nowotworowych HT29 (raka okrężnicy) w różnym stężeniu, oraz zostały porównane z najczęściej używanym lekiem w chemioterapii.

Przy każdym zastosowanym stężeniu, które było testowane, oligosacharydy pozyskane z jabłek pokonały wyniki chemioterapii. Oligosacharydy doprowadzały do apoptozy, czyli do zaprogramowanej śmierci komórek - informuje faktydlazdrowia.pl

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Czytaj także

Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami

Pączki z dodatkiem wanilii, wypełnione lodami waniliowymi, podane z karmelizowanymi...

Pączki z nadzieniem jabłkowym

Pączki z nadzieniem jabłkowym – HIT na tłusty czwartek Do ich przygotowania potrzebujemy...

Polskie jabłka Idared w Lidlu

Od 20 lutego 2020 r. Ryneczek Lidla oferuje polskie czerwone jabłka odmiany Idared za 1,89...

Polskie jabłka Szampion i Jonagored w Carrefour

Od 18 do 24 lutego 2020 roku Carrefour oferuje polskie jabłka odmiany Szampion i Jonagored za...

Zdrowa sałatka z jabłkiem

Według brytyjskiego powiedzenia - jedzenie jednego jabłka dziennie uchroni nas przed...

Polskie BIO jabłka w Biedronce

Od 17 lutego 2020 roku w ofercie sieci sklepów Biedronka znajdziemy polskie BIO jabłka za...

Najnowsze komentarze

Szampion, Idared i...
drodzy panowie, szukam jabłek na eksport w...
#dobrejabłka od Zawieja SAD
Miałam okazje posmakować jabłek od...
Zupa krem z jabłek
... profanacja! 3 - 4 jabłka obrać,...
Oczyszczająca dieta jabłkowa
Ciekawe czy to naprawdę działa
Jedz jabłka, będziesz...
Polecam apke Skanerka do sprawdzenia składu...
#dobrejabłka z Jabłkowozu
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram