Od dawna wiadomo, że to, co jemy wpływa na ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Jak wynika z badań prowadzonych przez naukowców osoby, które spożywają przynajmniej jedno jabłko dziennie rzadziej doświadczają raka płuc, jelit, żołądka, przełyku i piersi.
Jak informuje portal.abczdrowie.pl według badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Perugii we Włoszech,
jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka i przełyku nawet o połowę w porównaniu do osób, które nie spożywają tych owoców. Na raka płuc zapada 25 proc. mniej miłośników jabłek, a na raka piersi - 20 proc.
Jabłka są bogatym źródłem flawonoidów – składników roślinnych o wielu leczniczych właściwościach.
Flawonoidy są skutecznymi antyoksydantami, wywierają dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne (uszczelniają je, poprawiają elastyczność i zmniejszają przepuszczalność) a także działają ochronnie na układ krążenia. Ponadto usuwają toksyny z organizmu, działają moczopędnie i przeciwzapalnie.
- źródło: portal.abczdrowie.pl
Badania wykazują, że dieta bogata w świeże warzywa i owoce (tj. jabłka) połączona z aktywnością fizyczną zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Owoce potrafią spowalniać tempo namnażania istniejących komórek rakowych.
Jabłka zawierają procyjanidy, które mogą indukować apoptozę /martwicę/ komórek nowotworowych. Skórka natomiast jest bogata w triterpenoidy, które są bardzo skuteczne w hamowaniu wzrostu komórek nowotworowych, w szczególności tych, które zdiagnozowano w wątrobie, dwunastnicy i w piersiach.
- źródło: rytmynatury.pl
Jak czytamy na faktydlazdrowia.pl zawarte w jabłkach oligosacharydy zabijają do 46% komórek raka okrężnicy w badaniach in vitro. Wyprzedzają tym samym najczęściej stosowany lek w chemioterapii.
Oligosacharydy w stosunkowo tani sposób można pozyskać z wytłoków z jabłek, które w przemyśle spożywczym są na dużą skalę odpadem powstającym w produkcji soków z jabłek.
Naukowcy na Uniwersytecie w Xi’an (Chiny) wyizolowali polisacharydy (pektynę oraz błonnik) z wytłoków z jabłek i dodając naturalną pektynazę rozbili ich cząsteczki na mniejsze oligosacharydy (które mają tylko 3-10 jednostek cukru na cząsteczkę). Następnie oligosacharydy zostały dodane do ludzkich komórek nowotworowych HT29 (raka okrężnicy) w różnym stężeniu, oraz zostały porównane z najczęściej używanym lekiem w chemioterapii.
Przy każdym zastosowanym stężeniu, które było testowane, oligosacharydy pozyskane z jabłek pokonały wyniki chemioterapii. Oligosacharydy doprowadzały do apoptozy, czyli do zaprogramowanej śmierci komórek - informuje faktydlazdrowia.pl
- źródło: faktydlazdrowia.pl
Najnowsze komentarze