Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Jabłka zmniejszają ryzyko zachorowań na raka

Od dawna wiadomo, że to, co jemy wpływa na ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Jak wynika z badań prowadzonych przez naukowców osoby, które spożywają przynajmniej jedno jabłko dziennie rzadziej doświadczają raka płuc, jelit, żołądka, przełyku i piersi.

Jak informuje portal.abczdrowie.pl według badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Perugii we Włoszech,

jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka i przełyku nawet o połowę w porównaniu do osób, które nie spożywają tych owoców. Na raka płuc zapada 25 proc. mniej miłośników jabłek, a na raka piersi - 20 proc. 


Jabłka są bogatym źródłem flawonoidów – składników roślinnych o wielu leczniczych właściwościach.

Flawonoidy są skutecznymi antyoksydantami, wywierają dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne (uszczelniają je, poprawiają elastyczność i zmniejszają przepuszczalność) a także działają ochronnie na układ krążenia. Ponadto usuwają toksyny z organizmu, działają moczopędnie i przeciwzapalnie.


Badania wykazują, że dieta bogata w świeże warzywa i owoce (tj. jabłka) połączona z aktywnością fizyczną zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Owoce potrafią spowalniać tempo namnażania istniejących komórek rakowych.

Jabłka zawierają procyjanidy, które mogą indukować apoptozę /martwicę/ komórek nowotworowych. Skórka natomiast jest bogata w triterpenoidy, które są bardzo skuteczne w hamowaniu wzrostu komórek nowotworowych, w szczególności tych, które zdiagnozowano w wątrobie, dwunastnicy i w piersiach.


Jak czytamy na faktydlazdrowia.pl zawarte w jabłkach oligosacharydy zabijają do 46% komórek raka okrężnicy w badaniach in vitro. Wyprzedzają tym samym najczęściej stosowany lek w chemioterapii.

Oligosacharydy w stosunkowo tani sposób można pozyskać z wytłoków z jabłek, które w przemyśle spożywczym są na dużą skalę odpadem powstającym w produkcji soków z jabłek.

Naukowcy na Uniwersytecie w Xi’an (Chiny) wyizolowali polisacharydy (pektynę oraz błonnik) z wytłoków z jabłek i dodając naturalną pektynazę rozbili ich cząsteczki na mniejsze oligosacharydy (które mają tylko 3-10 jednostek cukru na cząsteczkę). Następnie oligosacharydy zostały dodane do ludzkich komórek nowotworowych HT29 (raka okrężnicy) w różnym stężeniu, oraz zostały porównane z najczęściej używanym lekiem w chemioterapii.

Przy każdym zastosowanym stężeniu, które było testowane, oligosacharydy pozyskane z jabłek pokonały wyniki chemioterapii. Oligosacharydy doprowadzały do apoptozy, czyli do zaprogramowanej śmierci komórek - informuje faktydlazdrowia.pl

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Czytaj także

Polskie jabłka Gloster w Selgros

Od dziś – 25 kwietnia do 8 maja w sieci Selgros Cash&Carry polskie jabłka odmiany...

Świadomie z Jabłkiem Grójeckim !

Stowarzyszenie Sady Grójeckie po raz kolejny przeprowadzi warsztaty edukacyjne w szkołach...

Naturalny odświeżacz powietrza z jabłek

Jak sprawić, aby w naszym domu unosił się piękny, aromatyczny zapach jabłek ? Jak czytamy...

Zdrowe ciasteczka owsiane z jabłkami

Lekkie, pyszne ciasteczka owsiane z jabłkiem. Zdrowsza alternatywa do kawy zamiast czekolady....

Jadalne opakowania i naczynia z jabłek

Naukowcy z Samara Polytech opracowali jednorazowe jadalne naczynia, zastąpili polimery i...

Ryneczek Lidla: Polskie czerwone jabłka grójecki – Red Pinova

Od 23 kwietnia 2019 r. Ryneczek Lidla oferuje polskie czerwone jabłka grójeckie odmiany...

Najnowsze komentarze

#dobrejabłka z dowozem do...
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram