Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Jabłka zmniejszają ryzyko zachorowań na raka

Od dawna wiadomo, że to, co jemy wpływa na ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Jak wynika z badań prowadzonych przez naukowców osoby, które spożywają przynajmniej jedno jabłko dziennie rzadziej doświadczają raka płuc, jelit, żołądka, przełyku i piersi.

Jak informuje portal.abczdrowie.pl według badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Perugii we Włoszech,

jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka i przełyku nawet o połowę w porównaniu do osób, które nie spożywają tych owoców. Na raka płuc zapada 25 proc. mniej miłośników jabłek, a na raka piersi - 20 proc. 


Jabłka są bogatym źródłem flawonoidów – składników roślinnych o wielu leczniczych właściwościach.

Flawonoidy są skutecznymi antyoksydantami, wywierają dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne (uszczelniają je, poprawiają elastyczność i zmniejszają przepuszczalność) a także działają ochronnie na układ krążenia. Ponadto usuwają toksyny z organizmu, działają moczopędnie i przeciwzapalnie.


Badania wykazują, że dieta bogata w świeże warzywa i owoce (tj. jabłka) połączona z aktywnością fizyczną zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Owoce potrafią spowalniać tempo namnażania istniejących komórek rakowych.

Jabłka zawierają procyjanidy, które mogą indukować apoptozę /martwicę/ komórek nowotworowych. Skórka natomiast jest bogata w triterpenoidy, które są bardzo skuteczne w hamowaniu wzrostu komórek nowotworowych, w szczególności tych, które zdiagnozowano w wątrobie, dwunastnicy i w piersiach.


Jak czytamy na faktydlazdrowia.pl zawarte w jabłkach oligosacharydy zabijają do 46% komórek raka okrężnicy w badaniach in vitro. Wyprzedzają tym samym najczęściej stosowany lek w chemioterapii.

Oligosacharydy w stosunkowo tani sposób można pozyskać z wytłoków z jabłek, które w przemyśle spożywczym są na dużą skalę odpadem powstającym w produkcji soków z jabłek.

Naukowcy na Uniwersytecie w Xi’an (Chiny) wyizolowali polisacharydy (pektynę oraz błonnik) z wytłoków z jabłek i dodając naturalną pektynazę rozbili ich cząsteczki na mniejsze oligosacharydy (które mają tylko 3-10 jednostek cukru na cząsteczkę). Następnie oligosacharydy zostały dodane do ludzkich komórek nowotworowych HT29 (raka okrężnicy) w różnym stężeniu, oraz zostały porównane z najczęściej używanym lekiem w chemioterapii.

Przy każdym zastosowanym stężeniu, które było testowane, oligosacharydy pozyskane z jabłek pokonały wyniki chemioterapii. Oligosacharydy doprowadzały do apoptozy, czyli do zaprogramowanej śmierci komórek - informuje faktydlazdrowia.pl

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Czytaj także

Pudding z jabłkiem

Pudding z jabłkiem to smaczny, zdrowy i szybki w przygotowaniu deser. Do przygotowania...

Akcja otwarty sad – Jabłkobranie

Jabłkobranie w Gospodarstwie Sadowniczym Piosad trwa ! Owoce zrywa się samodzielnie i...

Carrefour: BIO jabłko – Jesteś tym co jesz, wiesz?

Od 10 do 29 września Carrefour oferuje polskie BIO jabłka za 5,99 zł/opak. (600g)....

Piersi gęsi duszone z jabłkami, śliwkami i żurawiną

Paweł z Podhala – Przepisy Kuchni Lidla prezentuje jak przygotować Piersi gęsi duszone z...

Polskie jabłka w ofercie Lidla

Od 16 do 18 września 2019 r. w ofercie Ryneczku Lidla znajdziemy takie odmiany jabłek jak:...

Nowości od Jabłek Grójeckich

Amatorzy smaku i soczystości Jabłek Grójeckich mogli spróbować nowości – Jabłkowego...

Najnowsze komentarze

Po ile jabłka w Carrefour ?
Cialis Generico Simi cialis for sale Viagra...
Po ile jabłka w Carrefour ?
Top Hair Loss Products Propecia And Rogaine...
Oczyszczająca dieta jabłkowa
Ciekawe czy to naprawdę działa
Jedz jabłka, będziesz...
Polecam apke Skanerka do sprawdzenia składu...
#dobrejabłka z Jabłkowozu
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram