Jedną z najlepszych korzyści wynikających z jedzenia jabłek każdego dnia jest to, że pomagają one utrzymać zdrowe serce.
Błonnik zawarty w jabłkach pomaga obniżyć poziom cholesterolu, co zmniejsza ryzyko chorób serca. Ponadto jabłka mogą pomóc w zapobieganiu gromadzenia się płytki nazębnej w tętnicach, co zmniejsza ryzyko zawału serca.
- źródło: takdlazdrowia.pl
Codzienne spożywania jabłka obniża ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu zawału serca i udaru mózgu – przekonują brytyjscy naukowcy.
Naukowcy policzyli, że gdyby osoby po 50 roku życia spożywały codziennie jedno jabłko, można byłoby uniknąć aż 8500 zgonów z powodu zawału serca i udaru mózgu [podaje BBC News omawiającym publikację w „British Medical Journal”].
Według naukowców jabłko działa na układ krążenia podobnie jak statyny – leki, które m.in. obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają rozwojowi miażdżycy i choroby wieńcowej.
- źródło: zdrowie.dziennik.pl za BBC
Jak podaje gk24.pl badacze z Cambridge informują, iż z ich badań wynika, że:
Witamina C obecna w naturalnych produktach wyraźnie zmniejsza ryzyko dolegliwości sercowych - mówi prof. Kay-Tee Khaw, główny autor badań. Jego zespół ustalił, że wysokie stężenie witaminy C w organizmie przyczynia się do zwiększenia produkcji niektórych hormonów i enzymów chroniących nasze komórki przed uszkodzeniem. Przybywa też kolagenu - białka, które nadaje naszemu ciału sprężystość i elastyczność.
Uczeni zauważyli, że osoby z mniejszą ilością witaminy C w organizmie wcześniej umierały.
Zwiększenie dziennej dawki owoców i warzyw o zaledwie 50 gramów (czyli pół jabłka) powoduje, że spada ryzyko zachorowania na serce – informuje współautorka badań Alsa Welch.
- źródło: gk24.pl
Najnowsze komentarze