Łatwy i pożywny deser – z pieczonych jabłek, kaszy jaglanej i jogurtu ze skórką pomarańczy.
Do jego przygotowania potrzebujemy:
- ugotowana kasza jaglana – 200 g
- pomarańcze – 4 szt.
- gęsty jogurt naturalny– 200 ml
- jabłka – 4 szt.
- uprażone ziarna słonecznika – 60 g
- gałązki mięty do dekoracji – 4 szt.
Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy i wycieramy do sucha. Układamy na blasze i pieczemy w całości w temperaturze 220°C przez ok. 15-20 minut - aż skórka zacznie robić się czarna. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Następnie obieramy i kroimy miąższ na grube kawałki.
Skórkę z połowy jednej pomarańczy ścieramy na tarce o małych oczkach. Sparzamy ją wrzątkiem trzy razy. Wyciskamy do garnka sok ze wszystkich pomarańczy. Gotujemy, aż zmniejszy objętość o 2/3. Studzimy i mieszamy z kaszą i słonecznikiem.
Następnie jogurt mieszamy ze skórką pomarańczy.
Do szklanego naczynia nakładamy warstwy: jogurt, kaszę i kawałki jabłka. Dekorujemy miętą.
- źródło: kuchnialidla.pl / foto: kuchnialidla.pl
Najnowsze komentarze