Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Konkurs na najsmaczniejszy „Gorzowski Słoik Jabłkowy”

Nadeszła jesień, a wraz z nią sezon na najsmaczniejszy i najbardziej popularny polski owoc – jabłko.

W Gorzowie mamy swoje, wyhodowane jeszcze w przedwojennym Landsbergu. To stara odmiana renety – reneta landsberska. Fantastycznie nadaje się do przygotowywania przetworów, a te mogą być doskonałym produktem, promującym miasto i pozytywnie wyróżniającym Gorzów na kulinarnej mapie Polski.

Wspólnie z Zespołem Szkół Gastronomicznych, Ogrodniczych i Gorzowskim Rynkiem Hurtowym będziemy szukać regionalnego – gorzowskiego przysmaku z jabłka. Jak? Wspólnie z mieszkańcami!

Do 21 października br. mieszkańcy miasta, na adres mailowy Wydziału Promocji i Informacji Urzędu Miasta (wpi@um.gorzow.pl) lub w wersji papierowej na adres urzędu, mogą nadsyłać przepisy na najlepszy GORZOWSKI SŁOIK JABŁKOWY. Przepis musi dotyczyć dania lub potrawy, który musi się dać zapasteryzować w słoiku. Głównym składnikiem powinno być jabłko, najlepiej reneta landsberska.


W konkursie przewidziane są nagrody: główną: sprzęt kulinarny ufunduje Gorzowski Rynek Hurtowy. Docelowo produkcja zwycięskiego projektu będzie zlecona lokalnemu producentowi, a wyprodukowane słoiki staną się słodkim produktem promującym Gorzów.

W jury konkursu będą zasiadać mistrzowie kuchni, kucharze, szkoleniowcy i instruktorzy kulinarni – ambasadorowie miasta w kampanii GORZÓW #Stąd Jestem: Dawid Szkudlarek, Paweł Salamon i Łukasz Konik.

Wybrane najlepsze projekty przygotują osobiście, wypróbują i wskażą ten, który będzie najsmaczniejszy i najbardziej pomysłowy, a jednocześnie nadający się do pasteryzacji, by gotowy produkt jak najdłużej zachował świeżość.

Konkurs jest dedykowany do osób, które ukończyły 16. rok życia.

Jabłoń Reneta landsberska, znana również jako reneta gorzowska, to stara odmiana jabłoni, wyhodowana w naszym mieście w 1840 roku przez radcę prawnego Theodora Heinricha Otto Burchardta.


 

Kraków ma precle, Poznań rogale, Toruń pierniki, a Gorzów ma jabłko. Reneta Landsberska doskonale nadaje się do przetworów. Dlatego chcemy, by w przyszłości, w oparciu o zwycięski przepis stworzyć regionalny produkt promocyjny – powiedziała Marta Liberkowska, dyrektor Wydziału Promocji i Informacji, który jest inicjatorem konkursu. - Brakuje nam bowiem w Gorzowie takiego produktu, który stanowiłby doskonały upominek dla gości spoza, turystów i mieszkańców, podczas miejskich imprez czy targów turystycznych – dodała.

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Czytaj także

Jabłka i 100% soki jabłkowe obniżają ryzyko wystąpienia otyłości

W Polsce jabłka są najbardziej popularnym owocem. Według danych GUS za rok 2015* średnio,...

Łosoś z suszonymi jabłkami

Jabłka kroimy na cienkie plasterki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce....

Portfel z jabłek

Bio2Materials to pierwsza w Polsce marka, zajmująca się tworzeniem materiałów pochodzenia...

Jabłko lub cytryna dla kutnowskich kierowców

Policjanci i uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 9 w Kutnie częstowali jabłkami oraz...

Andrzejkowe wróżby z jabłek

Już za kilka dni Andrzejki! Wśród andrzejkowych atrakcji przeważają wróżby i pełne...

Jabłkowy gigant na Rynku w Mstowie

Po odświeżeniu i wymianie zewnętrznej „skórki” na mstowski rynek powróciło jabłko,...

Najnowsze komentarze

#dobrejabłka od Zawieja SAD
Miałam okazje posmakować jabłek od...
Zupa krem z jabłek
... profanacja! 3 - 4 jabłka obrać,...
Oczyszczająca dieta jabłkowa
Ciekawe czy to naprawdę działa
Jedz jabłka, będziesz...
Polecam apke Skanerka do sprawdzenia składu...
#dobrejabłka z Jabłkowozu
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram