Większość z nas uwielbia jabłka. Mogą one być świetną przekąską między posiłkami lub po intensywnym treningu.
Jabłka są bogate w błonnik, witaminy, minerały i białka roślinne.
Naukowcy twierdzą, że produkty bogate w flawonoidy, takie jak #jabłka, mogą zmniejszyć ryzyko raka i chorób serca.https://t.co/uKUZB1vWRj
— DOBREjablka (@dobrejablka) December 1, 2020
Jaka część jabłka jest najzdrowsza?
Większość uważa że jest to skóra jabłek. I choć zawiera ona więcej składników odżywczych niż miazga to największe ich ilości są zawarte w rdzeniu. Właśnie w tym, co zwykle wyrzucamy do kosza, gdy zjadamy najbardziej soczystą część jabłka. Badania wykazały, że jedzenie jabłek razem z rdzeniem zwiększa liczbę zdrowych bakterii w jelitach 10 razy lepiej niż jedzenie samej miękkiej części jabłka.
Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie Frontiers in Microbiology w 2019 roku. Okazało się, że nasiona jabłek zawierają zdrowe bakterie, które mogą poprawić trawienie. Całe jabłko (łącznie z rdzeniem) zawiera 100 000 000 bakterii, z których tylko 10 000 000 znajduje się w miąższu.
Niewiele osób wie, że wyrzucamy najbardziej wartościową część #jabłka, czyli ogryzek. To właśnie w nim drzemie największa siła jabłek - w pestkach. #jabłka #jabłko #zdrowie #tarczycahttps://t.co/nyhUPxZc9k
— DOBREjablka (@dobrejablka) May 15, 2019
Badania pokazują, że te bakterie są w stanie wspierać zdrowie jelit, od których zależy nie tylko trawienie, ale także odporność.
Nasiona jabłek są przeważnie odrzucane, ponieważ zawierają związek zwany amigdaliną. Uważa się, że jest on trujący, ponieważ w kontakcie z układem pokarmowym tworzy się cyjanek. Według Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób dawka 1–2 mg cyjanku na kilogram wagi jest uważana za śmiertelną.
Jednak aby osiągnąć taką dawkę, trzeba zjeść jednorazowo około 200 jabłek, więc nie należy o to zbytnio się martwić.
To badanie jest niewątpliwie interesujące. Jednak naukowcy nie osiągnęli jeszcze konsensusu co do korzyści i szkód związanych ze spożywaniem nasion jabłoni, więc przed wyciągnięciem jakichkolwiek wniosków trzeba przeprowadzić więcej badań na ten temat.
- źródło: planetapolska.com
Po zrobieniu szarlotki wyrzucasz obierki od #jabłek do kosza? Nigdy więcej tak nie rób. Skórki tego owocu zawierają w sobie witaminy A i C, a poza tym wapń, fosfor czy potas. Możesz z nich zrobić naprawdę wiele ! https://t.co/W1Wqenpj2H
— DOBREjablka (@dobrejablka) December 1, 2020
Najnowsze komentarze