Pamiętaj, że kupując polskie produkty, masz wpływ na wzrost sprzedaży krajowych produktów i zachęcasz producentów do umieszczania na artykułach żywnościowych znaku Produkt Polski.
O tym i innych systemach znakowania żywności, o produktach ekologicznych, tradycyjnych i regionalnych, dowiesz się z ulotki informacyjnej, którą zamieszczamy poniżej.
Poszczególne systemy jakości żywności opisane są również w komunikatach na stronie MRiRW. Zachęcamy do zapoznania się z ich treścią.
Produkty zarejestrowane, czyli wpisane przez Komisję Europejską do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych lub do Rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności:
https://www.gov.pl/web/rolnictwo/produkty-zarejestrowane-jako-chronione-nazwy-pochodzenia-chronione-oznaczenia-geograficzne-oraz-gwarantowane-tradycyjne-specjalnosci
Program Poznaj Dobrą Żywność oraz lista produktów ze znakiem PDŻ:
https://www.gov.pl/web/rolnictwo/poznaj-dobra-zywnosc
Rolnictwo ekologiczne:
https://www.gov.pl/web/rolnictwo/rolnictwo-ekologiczne1
Ulotka - pobierz
- źródło: www.gov.pl
Stowarzyszenie Sady Grójeckie przyłącza się do kampanii informacyjnej organizowanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Kupuj świadomie”. Ministerstwo opracowało krótki przewodnik po oznaczeniach produktów spożywczych. Stanowią one cenną informację dla wszystkich konsumentów.
Pochodzące z regionu „Jabłko Grójeckie” to Produkt Polski z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym. Pierwsze z nich oznacza, że zostały wytworzone w Polsce, a kupujący mają realny wpływ na wzrost sprzedaży na krajowym rynku owoców i warzyw.
Znak ChOG jest unikatowy. Zostały nim oznaczone produkty, które swe wyjątkowe walory zawdzięczają miejscu pochodzenia i wieloletniej tradycji wyrobu. Na terenie RP prawo do posługiwania się tym oznaczeniem ma 20 produktów. Są to m.in. bryndza podhalańska, rogal świętomarciński i Jabłka Grójeckie. Te ostatnie, swe wyjątkowe walory zawdzięczają wyjątkowym warunkom klimatycznym i glebowym regionu, z którego pochodzą. Charakteryzują się one niskimi temperaturami w nocy, w okresie poprzedzającym zbiór owoców. Dzięki temu Jabłka Grójeckie cechują się charakterystyczną kwasowością (wyższą o 5%) oraz bardzo wyraźnym rumieńcem. Owoce – tylko klasa premium i ekstra I – sprzedawane są w specjalnych opakowaniach; karton lub tacki 4,6,8 sztuk.
- źródło: jablkagrojeckie.pl
Najnowsze komentarze