Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Makaron z musem jabłkowym

Makaron z musem jabłkowym

Połączenie makaronu z ziemniakami, boczkiem i jabłkami zachwyci niejednego smakosza.

Do jego przygotowania potrzebujemy:

  • ziemniaki – 500 g
  • makaron penne – 250 g
  • sól
  • tłuszcz do formy
  • cebula – 2 szt.
  • boczek – 300 g
  • śmietanka 30% UHT – 100 g
  • bulion warzywny – 100 ml
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • ser ementaler – 150 g
  • szczypiorek – 0,5 pęczka
  • mus jabłkowy – 720 ml


Do przygotowania musu jabłkowego:

  • kwaśne jabłka – 1 kg
  • cukier – 80-100 g
  • sok jabłkowy – 125 ml
  • cynamon – 1 szczypta
  • cytryna – 1 szt.


Sposób przygotowania:

Mus jabłkowy:
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. 80 g cukru karmelizujemy w rondlu na złotożółty kolor. Rozcieńczamy sokiem jabłkowym i gotujemy przez 1-2 minuty, mieszając, aż karmel się rozpuści. Dodajemy jabłka, cynamon i gotujemy do miękkości przez ok. 10 minut. Za pomocą ubijaka rozgniatamy, według uznania na grubo lub na drobno. Doprawiamy do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny, ewentualnie większą ilością cukru i cynamonu. Studzimy. 

Makaron z musem jabłkowym:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o wielkości około 2 cm. Pokrojone ziemniaki gotujemy wraz z makaronem penne w dużej ilości osolonej, wrzącej wody przez 10-12 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.


Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z boczku usuwamy skórę, mięso kroimy na kawałki. Podsmażamy na dużej patelni przez 1-2 minuty. Dodajemy cebulę i smażymy aż do zeszklenia. Dolewamy śmietanę i wywar, doprawiamy pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 minuty. Sosem zalewamy ziemniaki i makaron – delikatnie mieszamy. Posypujemy ementalerem i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut.

Danie posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy z musem jabłkowym. Do tego pasuje zielona sałata liściasta.

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Czytaj także

Jabłka z rodzynkami

Jak zamknąć smak lata i jesieni? Najlepiej w słoiczku! Jabłka z rodzynkami w środku zimy...

Jabłka dla urody – maseczka z jabłek

Jabłka dobroczynnie wpływają na stan skóry. W skórce jabłek znajduje się kwercetyna,...

Jabłka i 100% soki jabłkowe obniżają ryzyko wystąpienia otyłości

W Polsce jabłka są najbardziej popularnym owocem. Według danych GUS za rok 2015* średnio,...

Łosoś z suszonymi jabłkami

Jabłka kroimy na cienkie plasterki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce....

Portfel z jabłek

Bio2Materials to pierwsza w Polsce marka, zajmująca się tworzeniem materiałów pochodzenia...

Śledzie w jabłkach

Śledzie w śmietanie ze startymi jabłkami doskonale sprawdzą się podczas Świąt Bożego...

Najnowsze komentarze

#dobrejabłka od Zawieja SAD
Miałam okazje posmakować jabłek od...
Zupa krem z jabłek
... profanacja! 3 - 4 jabłka obrać,...
Oczyszczająca dieta jabłkowa
Ciekawe czy to naprawdę działa
Jedz jabłka, będziesz...
Polecam apke Skanerka do sprawdzenia składu...
#dobrejabłka z Jabłkowozu
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram