Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Masło jabłkowe – gorzowski przysmak

Gorzowski przysmak w słoiku to … masło jabłkowe z Renety Landsberskiej, jabłka wyhodowanego w Gorzowie w 1840 roku.

W piątek (25.10) na terenie Gorzowskiego Rynku Hurtowego odbył się finał konkursu na najsmaczniejszy Gorzowski słoik jabłkowy. Zwycięski przepis – właśnie na masło jabłkowe - przygotowała Ewa Pietrzak – informuje gorzow.pl


Konkurs na Gorzowski słoik jabłkowy trwał od 1 do 21 października. Gorzowianie nadesłali blisko 20 oryginalnych przepisów. Wszystkie zostały ocenione przez mistrzów sztuki kulinarnej - ambasadorów miasta w kampanii GORZÓW #Stąd Jestem: Dawida Szkudlarka, Pawła Salamona i Łukasza Konika. Wybrali trzy najlepsze i przygotowali podczas wspólnego gotowania w czasie I Gorzowskiego Festiwalu Dyni i Chryzantemy na terenie GRH.

Kucharze przygotowali trzy jabłkowe przysmaki: masło jabłkowe, słono-słodki miks landsberski i dżem dobry, wykonany w oparciu o duet kawowo-jabłkowy.

Konkurs Gorzowski słoik jabłkowy dotyczył przetworów z jabłek, które będą podane w słoiku i poddane pasteryzacji. Dodatkowe punkty jurorzy przyznawali za wykorzystanie w przepisie jabłek z renety landsberskiej.



Masło jabłkowe jest idealne do domowego ciasta biszkoptowego lub bułki, tostów, lodów deserów.

Do jego przygotowania potrzebujemy:

  • 3 kg jabłek (miękkie, słodkie odmiany)
  • 2/3 szklanki jasnobrązowego cukru
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina soli
  • 3/4 szklanki jabłkowego cydru


Sposób przygotowania:

Jabłka obierz, pokrój i posiekaj. Dodaj wszystkie składniki do wolnowaru i mieszaj, aż się dobrze wymieszają. Przykryj i gotuj na niskim poziomie około godziny lub aż masło zgęstnieje i rozpadnie się. Przenieś do robota kuchennego w celu przecieru. Jeśli masło jabłkowe jest zbyt cienkie, przenieś je z powrotem do garnka, zdejmij pokrywkę i gotuj na niskim poziomie, aż zgęstnieje. Mieszaj często, gdy masło jabłkowe zgęstnieje, aby zapobiec przypaleniu. Całkowicie ostudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Masło jabłkowe można również zamrozić lub zapasteryzować w 90 stopniach.


foto: gorzow.pl - Bartłomiej Nowosielski

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Czytaj także

Szklanka soku – warto po nią sięgać ?

Czy soki owocowe i warzywne mogą być elementem zbilansowanej diety? Z okazji Światowego...

Jabłka zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy

Naukowcy w jednym z badań zaobserwowali, że zjedzenie 2-6 jabłek w tygodniu zmniejsza...

Jabłka Braeburn w Lidlu

Od 25 maja 2020 roku w ofercie Ryneczku Lidla znajdziemy jabłka odmiany Braeburn  za 5,99...

Jogurtowe bułeczki z jabłkami

Domowe wypieki to pyszności nad pysznościami. Jak przygotować jogurtowe bułeczki z...

Jadalne opakowania i naczynia z jabłek

Naukowcy z Samara Polytech opracowali jednorazowe jadalne naczynia, zastąpili polimery i...

Jabłkowe tacos

Jesienią jabłka smakują najpyszniej ! Jabłkowe tacos to słodka przekąska z...

Najnowsze komentarze

Polskie BIO jabłka w Carrefour
Viagra Barato Madrid...
#dobrejabłka od Zawieja SAD
Que Es Cialis Generico...
Pieczone jabłka z bakaliami
Prix Du Cytotec https://cheapcialisir.com/# -...
Szampion, Idared i...
drodzy panowie, szukam jabłek na eksport w...
#dobrejabłka od Zawieja SAD
Miałam okazje posmakować jabłek od...
Zupa krem z jabłek
... profanacja! 3 - 4 jabłka obrać,...
Oczyszczająca dieta jabłkowa
Ciekawe czy to naprawdę działa
Jedz jabłka, będziesz...
Polecam apke Skanerka do sprawdzenia składu...
#dobrejabłka z Jabłkowozu
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram