Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Masło jabłkowe – gorzowski przysmak

Gorzowski przysmak w słoiku to … masło jabłkowe z Renety Landsberskiej, jabłka wyhodowanego w Gorzowie w 1840 roku.

W piątek (25.10) na terenie Gorzowskiego Rynku Hurtowego odbył się finał konkursu na najsmaczniejszy Gorzowski słoik jabłkowy. Zwycięski przepis – właśnie na masło jabłkowe - przygotowała Ewa Pietrzak – informuje gorzow.pl


Konkurs na Gorzowski słoik jabłkowy trwał od 1 do 21 października. Gorzowianie nadesłali blisko 20 oryginalnych przepisów. Wszystkie zostały ocenione przez mistrzów sztuki kulinarnej - ambasadorów miasta w kampanii GORZÓW #Stąd Jestem: Dawida Szkudlarka, Pawła Salamona i Łukasza Konika. Wybrali trzy najlepsze i przygotowali podczas wspólnego gotowania w czasie I Gorzowskiego Festiwalu Dyni i Chryzantemy na terenie GRH.

Kucharze przygotowali trzy jabłkowe przysmaki: masło jabłkowe, słono-słodki miks landsberski i dżem dobry, wykonany w oparciu o duet kawowo-jabłkowy.

Konkurs Gorzowski słoik jabłkowy dotyczył przetworów z jabłek, które będą podane w słoiku i poddane pasteryzacji. Dodatkowe punkty jurorzy przyznawali za wykorzystanie w przepisie jabłek z renety landsberskiej.



Masło jabłkowe jest idealne do domowego ciasta biszkoptowego lub bułki, tostów, lodów deserów.

Do jego przygotowania potrzebujemy:

  • 3 kg jabłek (miękkie, słodkie odmiany)
  • 2/3 szklanki jasnobrązowego cukru
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina soli
  • 3/4 szklanki jabłkowego cydru


Sposób przygotowania:

Jabłka obierz, pokrój i posiekaj. Dodaj wszystkie składniki do wolnowaru i mieszaj, aż się dobrze wymieszają. Przykryj i gotuj na niskim poziomie około godziny lub aż masło zgęstnieje i rozpadnie się. Przenieś do robota kuchennego w celu przecieru. Jeśli masło jabłkowe jest zbyt cienkie, przenieś je z powrotem do garnka, zdejmij pokrywkę i gotuj na niskim poziomie, aż zgęstnieje. Mieszaj często, gdy masło jabłkowe zgęstnieje, aby zapobiec przypaleniu. Całkowicie ostudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Masło jabłkowe można również zamrozić lub zapasteryzować w 90 stopniach.


foto: gorzow.pl - Bartłomiej Nowosielski

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Czytaj także

Polskie jabłka w MAKRO

Do 18 listopada w MAKRO znajdziemy polskie Jabłka Grójeckie za 3,99 zł/4 szt. (4,19 zł...

MAKRO odkrywa smaki polskich jabłek

Jabłko – nie ma na świecie drugiego takiego owocu. Polskie jabłka smakują najlepiej, to...

Jabłka w walce z łupieżem

Jabłko nie tylko jest zdrowe do jedzenia, ale może także pomóc pozbyć się łupieżu....

Pieczone jabłka z toffi

Pieczone jabłka z toffi słodki deser na chłodne jesienne wieczory. Miąższ pieczonego...

Jabłkowy pudding z twarożkiem

Jabłkowy pudding z twarożkiem to pyszny i zdrowy deser. Zawarte w nim owoce dostarczają...

Risotto jabłkowo-czekoladowe

Risotto na słodko! Z dodatkiem jabłek i czekolady smakuje doskonale! Czekoladę deserową...

Najnowsze komentarze

Zupa krem z jabłek
... profanacja! 3 - 4 jabłka obrać,...
Po ile jabłka w Carrefour ?
Cialis Generico Simi cialis for sale Viagra...
Po ile jabłka w Carrefour ?
Top Hair Loss Products Propecia And Rogaine...
Oczyszczająca dieta jabłkowa
Ciekawe czy to naprawdę działa
Jedz jabłka, będziesz...
Polecam apke Skanerka do sprawdzenia składu...
#dobrejabłka z Jabłkowozu
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram