Nalewka jabłkowa czyli jabłkówka. Rozgrzewa i wyjątkowo smakuje. Co ciekawe z każdej odmiany jabłek wyjdzie inna, o nieco innym smaku i aromacie.
Do jej przygotowania potrzebujemy:
- 1 kg jabłek
- 500 g cukru
- 750 ml wody
- 1 laska wanilii
- 6-8 goździków
- 8-10 cm cynamonu
- 750 ml spirytusu 96%
- sok z 1-2 cytryn
Czas przygotowania to 30 minut + 4 miesiące.
Jak zrobić nalewkę z jabłek ?
Jak podpowiada Pani Iza Kulińska smacznapyza.blogspot.com
Z wody i cukru ugotować syrop dodając przekrojoną wzdłuż na pół laskę wanilii, goździki i połamany na kawałeczki cynamon – gotować na małym ogniu 10 minut. Przestudzić.
Umyć dokładnie jabłka. Usunąć szypułki, następnie całe owoce wraz z gniazdem nasiennym i skórką pokroić na ćwierć plasterki a następnie w paski/słupki. Kawałki jabłek wsypujemy do słoja.
Jabłka zalać ciepłym syropem, dolać spirytus, wymieszać. Słój zamknąć i odstawić na 4-6 tygodni. Przez pierwszych kilka dni należy potrząsać słojem aby wymieszać zawartość.
Po 4-6 tyg. zlewamy płyn odcedzając owoce i przyprawy. Opcjonalnie można dodać sok z cytryny aby wzbogacić smak. Rozlać nalewkę do butelek filtrującą (np. wkładając do butelki papierowy filtr do kawy).
Butelki zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na kilka kolejnych tygodni.
- źródło: smacznapyza.blogspot.com / Czytaj całość >>>
- źródło: Janko Pasjonat
- źródło: Dominik K.
- źródło: chomikGdow
Najnowsze komentarze