Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Pączki z nadzieniem jabłkowym

Pączki z nadzieniem jabłkowym – idealne na tłusty czwartek. 

Do ich przygotowania potrzebujemy (składniki na ok. 18 - 20 sztuk):

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
  • 3 jajka
  • 100 g masła, roztopionego
  • 70 g cukru z prawdziwą wanilią
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii (lub wódki)
  • 250 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych


Nadzienie jabłkowe:

  • 1,2 kg jabłek
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu (jeśli lubicie) lub 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 pasty z wanilii
  • 1/5 szklanki wody


Ponadto:

  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy, olej kokosowy, smalec
Nadzienie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie plasterki lub w kostkę. Mieszamy z cukrem, cynamonem/wanilią i cytryną, następnie garnek przenosimy na palnik. Przez kilka minut gotujemy, mieszając często, do częściowego odparowania wody. Jabłka powinny zmięknąć i częściowo się rozpaść.


Pączki:
Mąkę pszenną przesiewamy, i mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleić). Wyrobione ciasto formujemy w kulę, i wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyciągamy na oprószony mąką blat, krótko wyrabiamy. Formujemy ręcznie - odrywamy kawałki ciasta, odważyć około 60 g na każdy pączek i nadziewamy je jabłkami: kawałek ciasta lekko spłaszczyć na kształt owalny, na sam środek nakładamy pełną łyżkę nadzienia jabłkowego dokładnie sklejamy by nadzienie podczas smażenia nie wydostało się na zewnątrz. Formujemy owalne pączki, następnie odkładamy je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką pszenną. Pączki przykrywamy i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości (około 25 - 45 minut w zależności od temperatury; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).

Po wyrośnięciu smażymy pączki w tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura tłuszczu nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe.

Po usmażeniu odkładamy na bibułkę do odsączenia a następnie jeszcze ciepłe pączki lukrujemy.

 

Pączki z jabłek - HIT na tłusty czwartek


 

Pączki z jabłkami - prosty i szybki przepis na pyszny deser!

Tagi:

deser, jabłka

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Czytaj także

Jabłka dla urody – maseczka z jabłek

Jabłka dobroczynnie wpływają na stan skóry. W skórce jabłek znajduje się kwercetyna,...

Polskie jabłka różnych odmian w POLOmarket

Od 8 do 14 kwietnia 2020 r. w POLOmarket znajdziemy polskie jabłka różnych odmian za 2,85...

Zdrowy mus jabłkowo-gruszkowy z granolą

Mus jabłkowo-gruszkowy z granolą to doskonały pomysł na przekąskę czy śniadanie. Mus...

Pokaż nam swoje ulubione jabłko !

Amerykanie to potrafią promować spożycie jak również nowe odmiany jabłek. Niech...

Strudel jabłkowy z lodami

Aromatyczny strudel jabłkowy z lodami i sosem to deser na każdą okazję! Paweł Małecki...

Jabłka w karmelu

Jabłka w karmelu to łatwy i szybki w przygotowaniu deser, który zasmakuje zarówno...

Najnowsze komentarze

Szampion, Idared i...
drodzy panowie, szukam jabłek na eksport w...
#dobrejabłka od Zawieja SAD
Miałam okazje posmakować jabłek od...
Zupa krem z jabłek
... profanacja! 3 - 4 jabłka obrać,...
Oczyszczająca dieta jabłkowa
Ciekawe czy to naprawdę działa
Jedz jabłka, będziesz...
Polecam apke Skanerka do sprawdzenia składu...
#dobrejabłka z Jabłkowozu
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram