Papierówki kiszone z miodem i przyprawami korzennymi to doskonały dodatek do pieczonego lub smażonego mięsa. Ukiszone jabłka są winne, soczyste i wprost „uderzają” do głowy.
Do ich przygotowania potrzebujemy:
- 2 kg jabłek wczesnych odmian, na przykład papierówek
- 2 l wody
- 4 łyżki miodu pszczelego
- 2 łyżki soli
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy białej
- 1 łyżeczka goździków
- 1 kawałek kory cynamonowej
- 1 garść liści czarnej porzeczki i wiśni
Sposób przygotowania:
Jabłka nie obite, nie uszkodzone myjemy i usuwamy szypułki. W słoju jabłka układamy ciasno. Zagotowujemy wodę z solą i przyprawami. Do ciepłej wody dodajemy mód, i czekamy do wystudzenia. Następnie zalewamy jabłka jabłkową solanką, zakrywamy słój i odstawiamy na 48 godzin w ciepłe miejsce. Po dwóch dobach słój przenosimy do chłodnego pomieszczenia / chłodziarki. Po 2 tygodniach jabłka są ukiszone.
- źródło: beszamel.se.pl / foto: beszamel.se.pl
Najnowsze komentarze