Pieczone jabłka z toffi słodki deser na chłodne jesienne wieczory. Miąższ pieczonego jabłka rozpływa się w ustach.
Do ich przygotowania potrzebujemy:
- duże kwaśne jabłka - 4 szt
- powidła węgierkowe Łowicz - 4 łyżki
- różne bakalie Bakallino - 4 łyżki
- łyżka smakowego alkoholu
- pół szklanki cukru Słodka Łyżeczka
- łyżka masła Mleczna Dolina
- śmietanka 30% Mleczna Dolina - 60 ml
- laska cynamonu
Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy, osuszamy i odcinamy im czubki. Wydrążamy środki, uważając, żeby ścianki pozostały grube. Skórkę nacinamy lekko dookoła. Bakalie siekamy i mieszamy z powidłami i alkoholem. Jabłka napełniamy masą, przykrywamy odkrojonymi pokrywkami i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy 12 minut.
Cukier podgrzewamy razem z cynamonem na suchej patelni, aż się rozpuści i zbrązowieje. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z masłem, a następnie ze śmietanką. Upieczone jabłka polewamy sosem i dekorujemy bakaliami.
- źródło: biedronka.pl / foto: biedronka.pl
Najnowsze komentarze