Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem

Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem

Jak smakuje połączenie jabłka i łososia? Wyśmienicie !

Do ich przygotowania potrzebujemy:

  • świeże drożdże – 10 g
  • cukier – ½ łyżeczki
  • sól
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • mąka pszenna – 250 g + niewielka ilość do podsypania
  • śmietanka UHT 30% – 150 g
  • tarty chrzan (ze słoika) – 30 g
  • miód – 1 łyżeczka
  • dymka – ½ pęczka
  • suszony tymianek – ½ łyżeczki
  • jabłko (kwaskowate) – 1 szt. (duże, ok. 250 g)
  • pieprz
  • wędzony łosoś z pieprzem – 250 g


Sposób przygotowania:

Drożdże kruszymy i rozcieramy z cukrem w 125 ml letniej wody. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, oliwę i mąkę, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Śmietankę mieszamy z chrzanem, miodem i solą. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki.

Następnie wyrośnięte ciasto delikatnie podsypujemy mąką i dzielimy na 4 porcje. Następnie każdą porcję rozwałkowujemy na placek o owalnym kształcie (ok. 35 x 18 cm). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy po 2 placki obok siebie. Podpłomyki smarujemy kremem chrzanowym i posypujemy krążkami dymki oraz tymiankiem. Myjemy jabłko, przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Jabłka rozkładamy na podpłomykach, doprawiamy odrobiną pieprzu.

Blachy z podpłomykami pieczemy jedna po drugiej, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez 12 minut. Łososia dzielimy na kawałki, połowę rozkładamy na upieczonych wcześniej podpłomykach i zapiekamy przez kolejne 1-2 minuty. Wyjmujemy, pozostałe podpłomyki pieczemy tak samo.

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Czytaj także

Po ile jabłka w eTesco ?

Przeglądając oferty sieci handlowych nie da się nie zauważyć dużej gamy odmian polskich...

Racuchy z jabłkami

Następnie myjemy jabłka, obieramy i kroimy w cienkie półplastry. Gdy ciasto wyrośnie,...

Papierówki kiszone z miodem

Papierówki kiszone z miodem i przyprawami korzennymi to doskonały dodatek do pieczonego lub...

Jabłka zmniejszają reumatyczny ból stawów

Systematyczne jedzenie tartych kwaśnych jabłek zmniejsza reumatyczny ból stawów. Związek...

Polskie jabłka w Kaufland

Od 11 do 17 lipca Kaufland oferuje polskie jabłka odmiany Szampion, Jonagold i Ligol w...

Babeczki z jabłkami w kształcie róż

Babeczki z nadzieniem jabłkowym w kształcie efektownych róż to doskonały deser zarówno...

Najnowsze komentarze

Oczyszczająca dieta jabłkowa
Ciekawe czy to naprawdę działa
Jedz jabłka, będziesz...
Polecam apke Skanerka do sprawdzenia składu...
#dobrejabłka z Jabłkowozu
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram