Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polska smakuje najlepiej na świecie - #dobrejabłka

Imponującym pokazem możliwości polskiego rolnictwa i producentów żywności okazał się piknik „Poznaj Dobrą Żywność”, który 11 maja został zorganizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa na terenie Toru Wyścigów Konnych Służewiec. 

Piknik, którego hasłem przewodnim było „Polska smakuje” przyciągnął tysiące mieszkańców Warszawy i gości z całego kraju. Każdy mógł tu spróbować przepysznych i zdrowych produktów spożywczych jakie wytwarzają polscy producenci nabiału, wędlin, pieczywa, przetworów z warzyw i owoców, a nawet naturalnych kosmetyków i przedmiotów codziennego użytku. Podczas pikniku swoje wyroby zaprezentowało ponad 100 wystawców. Po hamburgery z polskiej wołowiny, potrawy z mięsa polskich ras trzody chlewnej, soki i konfitury z polskich warzyw i owoców (w tym jabłka), chleb z lokalnych, często rodzinnych piekarni ustawiały się długie kolejki, w których cierpliwie czekano na możliwość poznania niepowtarzalnych walorów smakowych prezentowanych wyrobów.

 Na pikniku "Poznaj Dobrą Żywność" nie mogło oczywiście zabraknąć polskich jabłek.


- Chcę, aby wszyscy, którzy dostrzegają związek między swoim zdrowiem, a tym, co jedzą mieli możliwość posmakowania najlepszej polskiej żywności – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski otwierając piknik.

- Żywność, która pochodzi od znanego rolnika, wiąże się ze smakami rodzinnej kuchni. Żywność, która jest w jak najmniejszym stopniu przetworzona i ekologiczna – po prostu najlepsza, jaka może być.


Na służewieckim torze przygotowano także wiele innych atrakcji: było mini zoo zwierząt gospodarskich, plac zabaw, zjeżdżalnia i konkursy dla dzieci, wystawa zabytkowych maszyn i narzędzi rolniczych. Gorąco oklaskiwaną paradę ciągników rolniczych poprowadził minister Ardanowski na ciągniku Ursus C 355. Wszystkich łaknących wypoczynku na wsi kusiły bogatą, wakacyjną ofertą gospodarstwa agroturystyczne.


Podczas pikniku rozstrzygnięty został drugi, mazowiecki etap konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”, organizowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa dla Kół Gospodyń Wiejskich. Reprezentacje KGW musiały przygotować regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i lokalne produkty. Zwyciężyły gospodynie z koła w Łuzkach, które zaserwowały jury dziki bigos z czerwoną porzeczką podawany w chlebie.

Specjalnym wydarzeniem była gonitwa koni arabskich o puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zorganizowana w ramach obchodów 80-lecia powstania Toru Wyścigów Konnych Służewiec. Wygrał ją ogier Palazzo ze stadniny koni w Janowie Podlaskim.


Piknik Poznaj Dobra Żywność okazał się wspaniałym świętem polskiej żywności.

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Czytaj także

Jabłka grójeckie pod jaglaną kruszonką

Jabłka pod kruszonką z dodatkiem płatków jaglanych i orzechów włoskich to pyszny deser,...

Ocet jabłkowy – sposób na piękne i zdrowe włosy

Ocet z przetworzonych jabłek m.in. wzmacnia cebulki włosów, dzięki czemu rosną one...

Koktajle z jabłek z dostawą do domu

Fitostrefa – Zielone Koktajle jest nową marką na rynku krakowskim, która promuje zdrowy...

Zupa jabłkowo-ziemniaczana

Zupa jabłkowo-ziemniaczana to połączenie warzyw, kwaśnych jabłek i orzechów!...

Po ile jabłka w AuchanDirect.pl ?

Kwaśne czy słodkie? Twarde czy soczyste? Odmian jabłek jest wiele, a każdy znajdzie coś...

Wartości odżywcze i zdrowotne soków

Owoce, warzywa i soki powinny być nieodłącznym elementem zbilansowanej diety każdego z...

Najnowsze komentarze

Jedz jabłka, będziesz...
Polecam apke Skanerka do sprawdzenia składu...
#dobrejabłka z Jabłkowozu
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram