Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polskie jabłka Amela – zdrowie bez chemii

Marka AMELA to jabłka wprowadzone na rynek polski i rynki światowe w 2018 r. – w 100-lecie odzyskania przez Polskę Niepodległości. W ten sposób sadownicy z gminy Błędów w województwie mazowieckim – największym sadzie Europy – dali wyraz swemu patriotyzmowi, uzyskując dzięki innowacyjnym technologiom uprawy owoc o standardzie „zero pozostałości pestycydów”.

Metoda ta została opracowana przez partnerów Klastra Polska Natura. Jabłka te są owocem unikalnym w skali światowej ze względu na technologię uprawy oraz położenie geograficzne sadów.

Polska posiada specyficzny klimat dla uprawy jabłoni, dzięki któremu owoce mają wyjątkowy smak i aromat.

Jabłka amela zawierają ok. 83% wody, a w pozostaej części niewielkie ilości białka. Zawierają wszystkie potrzebne w diecie witaminy i sole mineralne, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, chinowy, bursztynowy, glikolowy i inne), cukry (w tym cukry proste – glukozę i fruktozę), błonnik, substancje pektyno¬we, witaminy i składniki mineralne (głównie potas, fosfor, wapń, cynk, sód, magnez i żelazo).

Jabłka amela zawierają witaminy: C, A, B1, B2, B3, B6, E, K, PP oraz kwas foliowy, ryboflawinę, tiaminę, niacynę. Zawartość składników zależy od odmia¬ny, dojrzałości jabłka, wielkości, a także podkładki, nawożenia, gleby, wieku drzewa i obfitości owocowania, a także cięć i przebiegu pogody w danym roku. Na ogół odmiany wczesne zawierają mniej cukrów niż odmiany później dojrzewające. O smaku jabłek decyduje zawartość cukrów, olejków eterycznych, kwasów organicznych oraz sposób przechowywania.

Jabłka amela o standardzie „zero pozostałości pestycydów” polecamy szczególnie:

  • dzieciom i młodzieży;
  • kobietom w stanie błogosławionym;
  • alergikom;
  • osobom cierpiącym na chorobę nowotworową.


Jabłka amela są znakomite na soki, dżemy, musy owocowe – bo to „zero pozostałości pestycydów”.

JABŁKA AMELA SPOŻYWA SIĘ…

…przede wszystkim na surowo, przez cały rok. Najkorzystniej jest spożywać jabłka około pół godziny po posiłku. Warto pamiętać, że nie należy jeść owoców bezpośrednio po myciu zębów, ponieważ cukier w nich zawarty sprzyja powstawaniu próchnicy. Jabłka amela wykorzystuje się do przyrządzania rozmaitych potraw, jak zupy, racuchy, wypieki i desery, można z nich także robić przetwory – przeciery, dżemy, kompoty, susze, wina, galaretki, soki pitne i ocet.

Jedno jabłko rano – dla urody, wieczorem – dla dobrego zdrowia; a jabłko z wieczora – i nie trzeba doktora! [powiedzenia narodów]

źródło: ks. Kazimierz SDB / amela.pl

Tagi:

jabłka

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Czytaj także

Pudding z jabłkiem

Pudding z jabłkiem to smaczny, zdrowy i szybki w przygotowaniu deser. Do przygotowania...

Akcja otwarty sad – Jabłkobranie

Jabłkobranie w Gospodarstwie Sadowniczym Piosad trwa ! Owoce zrywa się samodzielnie i...

Carrefour: BIO jabłko – Jesteś tym co jesz, wiesz?

Od 10 do 29 września Carrefour oferuje polskie BIO jabłka za 5,99 zł/opak. (600g)....

Najnowsze komentarze

Po ile jabłka w Carrefour ?
Cialis Generico Simi cialis for sale Viagra...
Po ile jabłka w Carrefour ?
Top Hair Loss Products Propecia And Rogaine...
Oczyszczająca dieta jabłkowa
Ciekawe czy to naprawdę działa
Jedz jabłka, będziesz...
Polecam apke Skanerka do sprawdzenia składu...
#dobrejabłka z Jabłkowozu
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram