Świąteczne risotto z indykiem, jabłkiem i duża porcją świeżego tymianku.
Do jego przygotowania potrzebujemy:
Risotto:
- cebula – 1 szt.
- masło – 30 g
- olej lub oliwa z oliwek – 3 łyżki
- ryż do risotto – 300 g
- sok wielowarzywny – 250 ml
- bulion warzywny – 1,5 l
- pierś indyka – 400 g
- tymianek świeży – 2 gałązki
- jabłko – 2 szt.
- mascarpone – 50 g
- parmezan – 50 g
- sól – 1 szczypta
- pieprz czarny – 1 szczypta
Dodatki:
- pestki granatu – 100 g
- świeże zioła
Sposób przygotowania:
Cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzanym maśle z olejem / oliwą. Dodajemy ryż, chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy sokiem. Gdy sok odparuje, dolewamy partiami bulion, za każdym razem czekając, aż nadmiar płynu odparuje.
Na osobnej patelni smażymy pokrojonego w kostkę indyka. Dodajemy listki tymianku i pokrojone w kostkę jabłka. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy risotto będzie gotowe, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy mascarpone i starty parmezan. Przykrywamy na 2 minuty pokrywką. Risotto podajemy z indykiem i jabłkami. Całość dekorujemy pestkami granatu oraz świeżymi ziołami.
- źródło: kuchnialidla.pl / foto: kuchnialidla.pl
Najnowsze komentarze