Świąteczny makowiec z jabłkami to słodka wariacja na temat tradycyjnego świątecznego wypieku.
Paweł Małecki - Przepisy Kuchni Lidla prezentuje jak przygotować najlepszy makowiec z jabłkami:
Do jego przygotowania potrzebujemy:
Kruszonka owocowa:
- 200 g orzechów laskowych, zmielonych na mączkę
- 200 g maki pszennej typu 450
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 2 żółtka jaj, rozmiar M
- 100 g cukru trzcinowego
Masa makowo-jabłkowa:
- 2 żółtka jaj, rozmiar M
- 30 g cukru trzcinowego
- 120 g masła, roztopionego
- 900 g masy makowej
- 40 g kaszy manny
- 40 g mąki pszennej, tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g rodzynek
- 5 średnich jabłek (ok. 400 g), umytych, obranych i startych na tarce o grubych oczkach
- 4 białka jaj , rozmiar M
- szczypta soli
- niewielka ilość cukru pudru (do dekoracji)
źródło: KuchniaLidla.pl / foto: kuchnialidla.pl
Najnowsze komentarze