Pieczone jabłka i cynamon to duet idealny, połączone z kruchym ciastem smakują wyśmienicie.
Do przygotowania tarty z musem jabłkowym potrzebujemy:
Kruche ciasto:
- mąka pszenna – 150 g
- sól – 1 szczypta
- cukier puder – 50 g
- mielone migdały – 50 g
- chłodne masło – 100 g
- żółtka jajek – 2 szt.
- kwaśna śmietana – 1-2 łyżki
- konfitury z płatków róży – 3 łyżki
Mus z pieczonych jabłek:
- jabłka – 500 g
- cukier trzcinowy – 100 g
- cynamon – 3 szczypty
- żelatyna – 6 g
- woda – 30 ml
- jogurt naturalny – 120 ml
Dekoracja:
- duże czerwone jabłka – 3 szt.
- zielone jabłka – 2 szt.
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę przesiewamy przez sito na deskę. Dodajemy sól, cukier puder oraz zmielone migdały. Wszystko mieszamy i dodajemy pokrojone zimne masło. Za pomocą noża siekamy masło z pozostałymi składnikami.
Gdy już będzie drobno posiekane, dodajemy żółtka i łyżkę śmietany. Ponownie siekamy ciasto i zagniatamy je rękoma. Jeśli składniki nie będą chciały się połączyć — dodajemy więcej śmietany.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki do schłodzenia na 40-50 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy wierzch widelcem i wstawiamy ciasto do lodówki na 20 minut.
Następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 16-20 minut, aż ciasto uzyska ładny złoty kolor. Studzimy ciasto i wykładamy na nie konfiturę z płatków róży.
Mus jabłkowy:
Jabłka myjemy, przekrawamy na 4 części i wykrawamy gniazda nasienne. Cukier mieszamy z cynamonem i dodajemy do jabłek. Układamy owoce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C i pieczemy przez 30 minut. Studzimy i miksujemy.
Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Dodajemy do musu i dokładnie mieszamy. Dolewamy jogurt. Mus wykładamy na spód posmarowany konfiturą. Wstawiamy całość do lodówki, aż mus się zestali.
Dekoracja:
Jabłka myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w cienkie plastry. Plastry zwijamy w różyczki, które układamy na schłodzonym musie. Tworzymy ładną kompozycję z zielonych i czerwonych jabłek. Oprószamy całość cukrem pudrem.
Jeżeli jabłka będą bardzo kruche i nie będą chciały się zwijać w kształt różyczek, zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej plasterki na 30-40 sekund. Następnie przekładamy je do miski z zimną wodą i kostkami lodu, po chwili wyjmujemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
- źródło: kuchnialidla.pl / foto: kuchnialidla.pl
Najnowsze komentarze