Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Tarta z musem jabłkowym

Tarta z musem jabłkowym

Pieczone jabłka i cynamon to duet idealny, połączone z kruchym ciastem smakują wyśmienicie.

Do przygotowania tarty z musem jabłkowym potrzebujemy:

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna – 150 g
  • sól – 1 szczypta
  • cukier puder – 50 g
  • mielone migdały – 50 g
  • chłodne masło – 100 g
  • żółtka jajek – 2 szt.
  • kwaśna śmietana – 1-2 łyżki
  • konfitury z płatków róży – 3 łyżki


Mus z pieczonych jabłek:

  • jabłka – 500 g
  • cukier trzcinowy – 100 g
  • cynamon – 3 szczypty
  • żelatyna – 6 g
  • woda – 30 ml
  • jogurt naturalny – 120 ml


Dekoracja:

  • duże czerwone jabłka – 3 szt.
  • zielone jabłka – 2 szt.
  • cukier puder


Sposób przygotowania:

Ciasto:

Mąkę przesiewamy przez sito na deskę. Dodajemy sól, cukier puder oraz zmielone migdały. Wszystko mieszamy i dodajemy pokrojone zimne masło. Za pomocą noża siekamy masło z pozostałymi składnikami.

Gdy już będzie drobno posiekane, dodajemy żółtka i łyżkę śmietany. Ponownie siekamy ciasto i zagniatamy je rękoma. Jeśli składniki nie będą chciały się połączyć — dodajemy więcej śmietany.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki do schłodzenia na 40-50 minut.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy wierzch widelcem i wstawiamy ciasto do lodówki na 20 minut.

Następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 16-20 minut, aż ciasto uzyska ładny złoty kolor. Studzimy ciasto i wykładamy na nie konfiturę z płatków róży.

Mus jabłkowy:

Jabłka myjemy, przekrawamy na 4 części i wykrawamy gniazda nasienne. Cukier mieszamy z cynamonem i dodajemy do jabłek. Układamy owoce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C i pieczemy przez 30 minut. Studzimy i miksujemy.

Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Dodajemy do musu i dokładnie mieszamy. Dolewamy jogurt. Mus wykładamy na spód posmarowany konfiturą. Wstawiamy całość do lodówki, aż mus się zestali.

Dekoracja:

Jabłka myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w cienkie plastry. Plastry zwijamy w różyczki, które układamy na schłodzonym musie. Tworzymy ładną kompozycję z zielonych i czerwonych jabłek. Oprószamy całość cukrem pudrem.

Jeżeli jabłka będą bardzo kruche i nie będą chciały się zwijać w kształt różyczek, zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej plasterki na 30-40 sekund. Następnie przekładamy je do miski z zimną wodą i kostkami lodu, po chwili wyjmujemy i osuszamy na ręczniku papierowym.

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz

Czytaj także

Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami

Pączki z dodatkiem wanilii, wypełnione lodami waniliowymi, podane z karmelizowanymi...

Pączki z nadzieniem jabłkowym

Pączki z nadzieniem jabłkowym – HIT na tłusty czwartek Do ich przygotowania potrzebujemy...

Detoks jabłkowy – przygotuj się do wiosny

Zimą dostarczamy organizmowi najwięcej toksyn, bo częściej niż zwykle sięgamy po wysoko...

Polskie jabłka Idared w Lidlu

Od 20 lutego 2020 r. Ryneczek Lidla oferuje polskie czerwone jabłka odmiany Idared za 1,89...

Jabłko działa lepiej niż poranna kawa

Naukowcy z Cornell University zauważyli, że jabłko zjedzone rano działa na organizm...

Zdrowa sałatka z jabłkiem

Według brytyjskiego powiedzenia - jedzenie jednego jabłka dziennie uchroni nas przed...

Najnowsze komentarze

Szampion, Idared i...
drodzy panowie, szukam jabłek na eksport w...
#dobrejabłka od Zawieja SAD
Miałam okazje posmakować jabłek od...
Zupa krem z jabłek
... profanacja! 3 - 4 jabłka obrać,...
Oczyszczająca dieta jabłkowa
Ciekawe czy to naprawdę działa
Jedz jabłka, będziesz...
Polecam apke Skanerka do sprawdzenia składu...
#dobrejabłka z Jabłkowozu
Korzystam z usług jabłkowozu jestem bardzo...
instagram