Zawartość składników w 100g jabłka

Czy należy przekonywać Was o zaletach spożywania jabłek ? O ich właściwościach prozdrowotnych oraz bogatej zawartości wielu witamin i składników mineralnych. Dodatkowo jabłka stanowią także bogate źródło błonnika pokarmowego (szczególnie pektyny), kwercetyny oraz antyoksydantów. Zawartość tych składników różni się między sobą w zależności od odmiany, stopnia dojrzałości, świeżości w momencie konsumpcji, a nawet od wybarwienia.

Zobaczcie szczegółową tabele przedstawiającą

zawartość poszczególnych składników w 100 gramach jabłka.

SkładnikZawartość w 100 g jabłka
Białko0,26 g
Tłuszcze 0,17 g
Kwasy tłuszczowe nasycone0,028 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone0,007 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone0,051 g
Kwasy tłuszczowe omega-30,009 g
Kwasy tłuszczowe omega-60,042 g
Węglowodany13,81 g
Błonnik pokarmowy2,4 g
Witamina A54 I.U.
Witamina D0 I.O.
Witamina E0,18 mg
Witamina K12,2 ug
Witamina C4,6 mg
Witamina B10,017 mg
Witamina B20,026 mg
Witamina B3 0,091 mg
Witamina B60,041 mg
Witamina B9 (kwas foliowy)3 ug
Witamina B120 ug
Witamina B5 (kwas pantotenowy)0,061 mg
Wapń6 mg
Żelazo0,12 mg
Magnez5 mg
Fosfor11 mg
Potas107 mg
Sód1 mg
Cynk0,04 mg
Miedź0,03 mg
Mangan0,04 mg
Selen0 ug
Fluor3,3 mg
Cholesterol0 mg
Fitosterole12 mg

Dodatkowo należy pamiętać, że jabłka zawierają około 85% wody. Większą zawartość wody zawierają jednak inne owoce. Dla przykładu truskawka posiada 92% wody, Brzoskwinie 89%, a maliny 87%.


Czytaj także: