Bezglutenowe ciasto z jabłkiem i gruszką – ciasto może być nie tylko pyszne i słodkie, ale także zdrowe !
Do przygotowania bezglutenowego ciasta z jabłkiem i gruszką wg. przepisu Anny Lewandowskiej potrzebujemy:
- 150 g jabłek
- 150 g gruszek
- 20 g oleju kokosowego lub masła klarowanego Ghee
- 100 g ksylitolu lub cukru kokosowego
- 200 g mąki owsianej bezglutenowej
- 200 g śmietanki roślinnej
- szczypta cynamonu, kardamonu, wanilii,
- 3 jajka
- soda oczyszczona
Sposób przygotowania:
Tłuszcz i słód miksujemy w robocie kuchennym (można użyć miksera). Następnie wbijamy jajka, mąkę, sodę oczyszczoną i wszystko mieszamy. Dodajemy śmietankę roślinną (np. gęste mleczko kokosowe).
Następnie dokładnie myjemy, obieramy i kroimy owoce na plasterki.
Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia (można też użyć prostokątnej foremki).
Połowę masy na ciasto przekładamy do tortownicy, układamy na niej jabłka, następnie nakładamy drugą część masy, a na wierz układamy gruszki. Całość posypujemy przyprawami: cynamonem, kardamonem i wanilią.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach ok. 40-50 minut.
Najnowsze komentarze